onsdag 8 maj 2024

inloggad som

34:orna – Hela listan

Rapidus firar årets 34:or i ett fullsatt arrangemang tillsammans med vår partner PwC. Här följer hela listan av 34 företag, drivna och grundade av entreprenörer som är max 34 år.

Varför just 34? Jo, det är SCB:s definition av unga vuxna. Med det vill Rapidus hylla det unga entreprenörskapet som är Sveriges framtid. Vi tycker att dessa 34 företag har något extra, har bra affärsidéer, intressant teknik, eller är bara modiga och vågar ta steget.

Den här listan har ingen inbördes rangordning. Däremot kommer vi på vår gala att utse de topp fem som vi tycker är värda lite extra uppmärksamhet. Vilka det är avslöjar vi imorgon.

Prolevi Bio

Smile-bolaget Prolevi Bio, där medgrundaren Sahil Gupta (33) är vd, utvecklar en ny behandlingsmetod för hypotyreos, en sjukdom i sköldkörteln. Under året stängde bolaget en investeringsrunda för att bland annat finansiera kliniska studier. I styrelsen, och som investerare samt medgrundare, finns också Kushagr Punyani (32) som även grundat Spermosens och Diagonal Bio.

Nordic Forestry Automation

Ideon-bolaget Nordic Forestry Automation (NFA), grundat av vd Lars Svensson (34) och David Gillsjö, kombinerar sensorteknik med AI till en teknik som hjälper förare av skogsmaskiner att lättare avgöra vilka träd som ska avverkas. I somras tog bolaget in totalt 10 miljoner kronor i investering från Sveaskog, Södra Ädla och Almi Invest Syd.

Pembio

Pembio är en Ideonbaserad startup, grundad av Abtin Janinejad (28) och Johan Flodgren. Bolagets app, byggd kring idén om att ”spelifiera” målsättning och planering i arbetsvardagen för ökat engagemang och ökad produktivitet, lanserades tidigare i år och har fler än 10.000 användare. Abtin Janinejad fick som grundare av Entowork pris som Årets unga entreprenör Syd 2017 av Founders Alliance.

Klang.AI

Hetch-bolaget Klang.AI lanserade i början av året sin AI-baserade tjänst för transkribering och undertextning. Till målgrupperna hör forskarvärlden, media och rekryteringsbranschen. Klang.AI grundades 2022 av trion bakom AI-konsultbolaget North Link, Viktor Silfverström (32), brodern Niklas Silfverström samt Andreas Argelius, tillsammans med Mattias Fält (32) och Jacob Andersson (22).

Sustainable Food Waste

Hetch-bolaget Sustainable Food Waste har utvecklat en app som beräknar nytt bäst före-datum för kylda livsmedel som utsatts för en temperaturavvikelse. Därigenom hjälper den livsmedelsföretag att minska matsvinnet. Jacob Petersson (23) och Nazih Hazime (23) är entreprenörerna bakom det Helsingborgsbaserade bolaget som lanserade tjänsten till utvalda testkunder tidigare i år.

Wellbefy

Hetch-bolaget Wellbefy, grundat av Rebecca Arfwedson (30) och Sandra Jönsson (32) och Andre Lind, har varit verksamt sedan 2017. I höstas gjorde e-hälsobolaget en investeringsrunda och har sedan dess gjort en nystart med nyanställningar samt en omfattande uppdatering av sin digitala plattform för företagshälsovård.

Fenix Solar

Hetch-bolaget Fenix Solar, grundat 2020 av Eric Witt (29), Johan Åkesson (29), Erik Mårtensson (28) och Jakob Gelberg (32), är ett mjukvarubolag i solcellsbranschen. Genom att skapa en så kallad digital tvilling övervakar bolagets mjukvara att anläggningen fungerar och producerar som den ska givet förutsättningarna. Kunderna är fastighetsbolag, men man skalar nu upp genom att rikta sig även till installatörer.

Book My Food

Bakom Hetch-bolaget Book My Food står Vinutha Dhananjaya (32) och Sumeet Anand. Bolagets app som länkar samman konsumenter och hemmakockar som erbjuder autentiskt hemlagad mat från det egna köket lanserades förra året på hemmaplan i Helsingborg, och har i dagsläget kring tusen användare och ett 30-tal anslutna hemmakök. Nästa steg är att etablera konceptet även i Malmö.

Cohabit

Cohabits tre grundare Jed Manguera (33), Maximilian Pangerl (26) och Vaishnavi Srinivasan träffades på Malmö universitet. Bolaget startade som ett studentprojekt som togs vidare genom Drivhusets program. Cohabits uthyrning av begagnade möbler med internationella studenter som primär målgrupp lanserades sommaren 2022. I somras tecknade man samarbetsavtal med Heimstaden och siktet är nu inställt på att utvidga med fler samarbeten och målgrupper.

Kontra Arkitektur

Kooperativet Kontra Arkitektur består av Caroline Babamov (24), Maram Alawad (29), Rana Noorzadeh (24) , Gharam Alawad (28) och Kayenna Kirchhoff Holst (26). De fem grundarna var kurskamrater på Malmö universitet. Verksamheten befinner sig i uppstartsfas och fokuserar på hållbarhet i bred mening. Kontra Arkitektur medverkade nyligen med ett projekt inom Malmö stads satsning ”Malmö in the making”.

Nygen Analytics

Smile-bolaget Nygen Analytics grundades av vd Parashar Dhapola (33) tillsammans med Göran Karlsson, och har startup-veteranen Mårten Öbrink som ordförande. Bolagets metod förenklar analys inom singel-cell genomik, en snabbt växande analysmetod inom medicinska forskningsfält, med hjälp av molnbaserade lösningar.

Inimini

Malmöföretaget Inimini startades våren 2020 av Josefin Runquist (34) och Maja Vallinder (30) med idén att genom e-handel göra det lika enkelt att köpa begagnade barnkläder som att köpa nya. I dag har bolaget elva heltidsanställda, fler än 8.000 kunder och har de senaste åren dubblat omsättningen. I början av oktober var Inimini med i SVT:s Draknästet, vilket slutade med att ”drakarna” Lena Apler, Christian von Koenigsegg, Jonas Tellander och Shervin Razani tillsammans gick in med tre miljoner kronor i bolaget. Två av de fyra kommer att ta plats i styrelsen, men det är ännu inte klart vilka två det blir.

Recilio

Ideonbaserade Recilio bildades i slutet av 2020 av Ida Wikholm (30), Eugen Groh och Lisa Granath, som alla har en bakgrund inom arbets- och organisationspsykologi. Bolaget har utvecklat en digital plattform för arbetsplatser som vill förbättra den psykosociala arbetsmiljön.

Spermosens

Kushagr Punyani (32) är medgrundare till Spermosens som har tagit fram en produkt som snabbt kan analysera spermiekvalitet. I början av året tog bolaget in mer än 24 miljoner kronor i en övertecknad företrädesemission. Nyligen blev det också klart att bolaget fått patentskydd i USA för sitt medicintekniska system. Kushagr Punyani är också medgrundare till noterade Diagonal Bio, Prolevi Bio (också nominerat på denna lista!) och vattenreningsföretaget Avsalt.

Croisette

Med ett par branschprofiler som medfinansiärer grundade Per Svensson (33) fastighetskonsultbolaget Croisette redan 2015. Bolaget har haft snabb tillväxt och utnämndes tidigare i år till Mästargasell av Dagens Industri. Förra året förvärvade Croisette mäklarkedjan Våningen & Villan och i våras presenterades ett partnerskap med den Londonbaserade fastighetsrådgivaren Knight Frank.

Visslan

I december införs visselblåsarlagens krav även för medelstora företag, med 50 till 249 anställda. Daniel Vaknine (22) och Måns Skogman (22) lanserade visselblåsartjänsten Visslan hösten 2021. Bolaget bakom tjänsten heter numera The Whistle Compliance Solutions och har adress på Minc, där teamet under året växt med tre nyrekryteringar.

Acorai

Jakob Gelberg (32) och Filip Peters (31) ligger bakom medicinteknikbolaget Acorai, vars teknik mäter blodtrycket i hjärtats kamrar utan ingrepp med hjälp av AI-algoritmer. Systemet ska kunna larma innan patienten själv hade upptäckt problem. Acorai inledde i augusti en internationell studie på cirka 1.200 patienter i sex länder och tog under hösten in cirka 40 miljoner kronor i en nyemission.

Cirkulär

Eric Öste (31) och hans bolag Cirkulär, som är en del av Smiles inkubatorsatsning på företag inom foodtech, utvecklar en teknik för att både kapa energikostnaderna för industriföretag och ta fram högkvalitativt proteinfoder. I våras presenterade bolaget ett samarbete med den internationella pappersproducenten Sylvamo kring att omvandla restprodukter till foder. Dessutom har schweiziska MBP Solutions, som arbetar just med att förädla industriella restprodukter, gått in som delägare under året.

Asgard Therapeutics

Fábio Rosa (30) är medgrundare till och forskningschef på Lundabolaget Asgard Therapeutics. Bolaget har utvecklat en genterapiprodukt där konceptet går ut på att omprogrammera cancerceller. Teknologin, som visats fungera på mänskliga celler, ska vara applicerbar på alla typer av cancer.

UGLK Science

Medicinteknikbolaget UGLK Science utvecklar en teknik för att rädda fler njurar till transplantation, genom att rensa kärlen från blodproppar utan att orsaka skada. Företaget grundades av bland andra Ludvig Sjöberg (32) och tog förra året in nästan 20 miljoner kronor från Wachtmeisterstiftelsen och det schweiziska läkemedelsbolaget Novartis. Under det senaste året har bolaget bland annat beviljats patent i flera länder och fått projektstöd från Vinnova. Magnus Nilsson, tidigare vd för Xvivo Perfusion, har valts in i styrelsen.

Tekinn

Fredrik Jonsson (33) är medgrundare till Tekinn, som också är en del av Smiles inkubatorsatsning på företag inom foodtech. Företaget har utifrån en specifik jästsvamp och en uppsättning bakterier utvecklat en fermenteringsteknik för att ta tillvara på restprodukter från livsmedels- och jordbruksindustrierna. Fermenteringen frigör proteiner, fibrer och andra näringsämnen som gör resterna antingen direkt ätbara eller redo för förädling. Tillsammans med branschaktörer har bolaget pilotprojekt igång. Planen är att licensiera ut tekniken till producenter inom industrin verksam inom livsmedel, foder och jordbruk, samt utvecklare av aktiva ingredienser inom hudvård och prebiotika.

Moroxite F

Deepak Raina (34) är disputerad ingenjör och tillsammans med en grupp namnkunniga professorer och näringslivsprofiler i regionen medgrundare till Moroxite F, där han också är tekniskt ansvarig. Bolaget är sprunget ur forskning kring ett ämne som bland annat kan användas för att återbilda ben i höften och ryggraden efter att skruvar eller plattor opererats in. Under det senaste året har bolaget bland annat vuxit med fler medarbetare, färdigställt en ny patientstudie gällande höftfrakturer och en av bolagets godkända produkter har gått från koncept till prototyp och produktion, med första leveransen i oktober.

Apog Labs

Bakom den Malmöbaserade spelstudion Apog Labs ligger grundarna Olof Kindblad (31) och Fredrik Salomon. Studion har sedan tidigare släppt spelet Airport CEO och släppte i somras en första glimt av kommande Atmosfar.

Pharmista Technologies

För två år sedan blev Smile-bolaget Pharmista Technologies Malmö universitets holdingbolags första investering och bolaget huserar numera hos inkubatorn Smile på Medicon Village. Företaget, som grundades av Alice Mattsson (28), utvecklar ett återanvändbart graviditetstest och förra året fick bolaget patent för sin teknikplattform i Sverige. I april fick bolaget 75.000 euro genom EU-kommissionens “WomenTechEU”-program för uppstartsbolag inom tech grundade av kvinnor.

Garn Invest

Bakom Lundabaserade Garn Invest finns grundarna Eric Thysell (30) och Oskar Britting (31), båda med bakgrund på e-handelsjätten Cdon. Bolaget investerar i e-handelsrelaterade bolag som fastighets-, logistik- och teknikbolag samt återförsäljare. I styrelsen finns Göran Hedbys, före detta divisionschef på Alfa Laval, David Olhed från e-handelsbolaget BHG Group samt David Silvesjö från fastighetsbolaget Catena.

Bookboost

Bookboost grundades 2017 av Daan de Bruijn (34) och Willem Rabsztyn (31). Det Malmöbaserade bolaget har utvecklat en digital plattform för att hantera bokningar i hotellbranschen som hittills använts av 4 miljoner hotellgäster i ett 30-tal länder.

Infra Motion Labs

Abdulla Salman (25) är Infra Motions Labs vd och grundade bolaget tillsammans med Nour Latif (25). Bolaget utvecklar ett AI-baserat säkerhetssystem för identifiera stölder eller våldsamt beteende i butiksmiljö.

Alginnova

Nystartade Alginnova grundades i Lund av Fredrik Ljungdahl (23) med sikte på att bli Europas största producent av algbaserade livsmedel. Bolaget har också ett systerbolag i Indonesien där algerna odlas.

Second Opinion

E-hälsobolaget Second Opinion, grundat av Abdirahiim Abdi (24), har utvecklat en digital lösning för att fler ska kunna få en andra läkarbedömning av diagnos och behandlingsalternativ. Beta-versionen av plattformen testas nu av läkare och patienter.

Inceptron

Ideon-bolaget Inceptron grundades av Lucas Ferriera (30) och Steffen Malkovsky. De har utvecklat en lösning för automatisk konfiguration av AI-nätverk för att göra driften mer energi- och kostnadseffektiv. Företaget backas av bland andra LU Holding och Energimyndigheten.

Health Capacity

Poow-appen ska hjälpa föräldrar till matvägrande barn att motivera dem att äta bättre genom en spelupplevelse. Bakom appen står Helsingborgsbaserade Health Capacity som grundades av bland andra Elin Klitte (27) och vd Philip Fransson (29). Den senaste versionen av appen lanserades i somras på tio nya språk.

Grenaa Games

Malmöstudion Grenaa Games och grundaren Max Nielsen (33) släppte i somras en tidig version av sagospelet Fabledom. Enligt sajten Gamesensor såldes 20.000 kopior bara under första veckan.

Trackpaw Scientific

Förra året gick LU Holding in i Ideon-bolaget Trackpaw Scientific som grundades av Liza Tchapanova (26). Bolaget utvecklar en AI-baserad IoT-lösning som ska öka välfärden för laboratoriedjur. Tidigare i år värvades en tung trio till styrelsen: Lotte Martoft (ledamot i Sveriges nationella kommitté för skydd av försöksdjur och med bakgrund från AstraZeneca), Arne Nordström (som haft ledande roller inom bland annat Novartis och Pharmacia) och Stefan Sandor (vd för Serstech och med erfarenhet från företag som Axis, Wayfinder och Vodafone). Nyligen tog man in motsvarande mer än fyra miljoner kronor från bland andra Almi invest och I Love Lund.

Medbeat

Det Malmöbaserade medicinteknikbolaget Medbeat, som grundades 2018 av Erik Rask (32), har utvecklat en bärbar EKG-mätare stor som en handflata, som fästs med självhäftande elektrodplattor. Förra året tog man in 1,8 miljoner euro i en runda med den danska medicinteknikprofilen Tais Clausens investmentbolag Newton som största investerare. I våras presenterade bolaget ett samarbete med Min Doktors vårdcentral i Nyköping, som därmed blev MedBeats första vårdcentralskund.

Här följer hela listan av 34 företag, drivna och grundade av entreprenörer som är max 34 år.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon ska rädda Veg of Lund

    Oatly-veteranen Helene Nielsen har tagit över som vd för Veg of Lund med potatisdrycken Dug. Nu är det vinna eller försvinna efter flera år av stigande förluster.

  • Robotar från Lund vill in i e-handeln

    Cognibotics försäljning av robotautomation accelererar. Efter en ökning med över 30 procent flera år i rad har Lundabolaget nu säkrat sitt största kundavtal hittills.

  • Camurus lyfter på rapport

    Lunds läkemedelsstjärna Camurus ökar på sista raden i dagens rapport för årets första kvartal. Samtidigt upprepar det Lundabaserade läkemedelsbolaget sina finansiella utsikter för helåret.