fredag 4 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Grönt fartyg banar väg för svensk metanol

Mærsks första gröna containerfartyg har nyligen döpts i Köpenhamn. Det förväntas bli en game changer för produktion av metanol i både Danmark och Sverige.

Laura Mærsk är namnet på det nya containerfartyg som nyligen döptes av Ursula von der Leyen, Europeiska kommissionens ordförande. Laura Mærsk har plats för 2.100 containrar. De största containerfartygen i världen kan ha uppemot 24.000 containrar.

Fartyget kan sätta punkt för en “hönan och ägget”-situation. Tidigare byggdes nämligen inte gröna fartyg eftersom det saknades grönt bränsle, men nu vill A.P. Møller – Mærsk bana väg för efterfrågan.

– Det här evenemanget är en stor sak. Inte bara för Europa, utan för hela världen, sade von der Leyen i Köpenhamn innan hon namngav Laura Mærsk i förra veckan.

Morten Bo Christiansen, chef för Mærsk-koncernens energiomställningsavdelning, säger i ett uttalande att ordern på Laura Mærsk 2021 visade att tekniken fungerar – trots att metanol var svårt att få tag på.

Redan året efter, 2022, beställdes 23 metanolfartyg runt om i världen, varav 19 till Mærsk. I dag finns det 127 metanolfartyg på order från rederier globalt. Det motsvarar vart åttonde av alla nya containerfartyg som byggs.

I dag står sjöfarten för 3 procent av de globala utsläppen av växthusgaser och metanol ses i branschen som lösningen. Både Danmark och Sverige har stora möjligheter till metanolproduktion. Det blir nu ett nära samarbete mellan de båda länderna när efterfrågan på metanol väntas öka. Det säger Rasmus Bjerring Larsen, senior rådgivare på Rådet för grön omställning, som har varit rådgivare till politiker i mer än 30 år.

– I båda länderna har vi satsat stort på bland annat vindkraft, som skapar grön energi för tillverkning av exempelvis metanol. Dessutom har framför allt Sverige mycket träavfall från skogsindustrin, som också kan användas till grön metanol, säger Rasmus Bjerring Larsen till Rapidus.

Den danska vindkraftjätten Ørsted tog tillsammans med svenska partner redan i maj i år första spadtaget till Europas största metanolproduktion, Flagship One, i Örnsköldsvik. Produktionen startar 2025 och kommer att nå 50.000 ton metanol per år.

Mærsk har tecknat ett kontrakt för biometanol som utvecklats från växtrester från USA och Norge. Och från och med första halvåret 2024 kommer syntetisk metanol att levereras från European Energys nya fabrik i danska Aabenraa.

Dessutom ska projektet “Green Fuels for Denmark” producera metanol i faser från 2025 till 2030. I projektbeskrivningen anges att placeringen i Köpenhamn sker i regionalt samarbete med Göteborg, Malmö och Hamburg.

– Efterfrågan på metanol kommer att öka. Det är historiskt, säger Rasmus Bjerring Larsen.

Mærsk har meddelat att rederiet kommer att vara klimatneutralt år 2040 och att grön metanol minskar koldioxidutsläppen från båtarna med minst 65 procent.

Mærsk har 700 fartyg. Under de närmaste åren kommer koncernen att köpa mer än 20 metanoldrivna fartyg, medan andra kommer att få sina motorer ändrade till.

Keld Broksø

Maersks första gröna containerfartyg har nyligen döpts i Köpenhamn. Det förväntas bli en game changer för produktion av metanol i både Danmark och Sverige.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Diapure redo att växa

    PODD: Fosfor är ett av de vanligaste ämnena som bidrar till övergödning av Östersjön. Lisa Heiberg är biolog från lantbruksuniversitetet […]

  • Position Green på grön kvist

    Malmöbolaget Position Green fortsätter sin tillväxtresa och dubblar försäljningen på nytt. Det står klart när grundaren Daniel Gadd delar med sig av 2024 års siffror.

  • Watersprint köper kanadensiskt bolag

    Vattenreningsbolaget Watersprint från Lund köper samtliga tillgångar i konkursade Acuva Technologies. Vd André Carlsson hoppas att köpet ska stärka Watersprints position på den globala vattenreningsmarknaden.

  • Elonroad får order i USA

    Elonroad i Lund har landat en stororder i USA. Bolaget ska leverera fordonsladdsystem till en hamnterminal i Long Beach i Kalifornien. Det är den första ordern som företaget får i landet.

  • Elonroad: Tråkigt men ingen katastrof

    I en pinfärsk rapport till Regeringen har Trafikverket slagit fast att Sverige inte bör planera för en större utbyggnad av elvägar, där fordon laddas medan de kör. Elonroads vd Karin Ebbinghaus tar det med ro.

  • Lundabolag i genombrottsaffär med Alfa Laval

    Lundabaserade EPFF säljer ett av sina patent till Alfa Laval. Affären innebär ett kommersiellt genombrott för bolagets teknologi.

  • Lundateknik för ellastbilar

    Lundabolaget Zemission vill lösa svårigheterna med elektrifiering av tunga lastbilar. I ett samarbete med fordonskomponenttillverkaren Alfdex i Landskrona förbereds serietillverkning av en komponent som ska öka räckvidden.

  • Klirr i kassan för Katam

    Ett år efter senaste nyemissionen har Katam Technologies fått in nytt kapital. Då skulle bolaget intensifiera försäljningen i Latinamerika av sin AI-tjänst för skogsbruk. Nu är planen en utvidgning till Sydostasien.

  • Ny runda ska ta Enjay till break even

    Det Malmöbaserade värmeväxlarföretaget Enjay är ute på en ny finansieringsrunda. Enligt planerna är det sista rundan innan bolaget når break even under 2025.

  • Elväg på Öresundsbron?

    Elonroad undersöker möjligheterna att bygga elväg på Öresundsbron. Det är innebörden av ny avsiktsförklaring tillsammans med Öresundsbron och Lunds universitet.