torsdag 21 november 2024

inloggad som

Skånes styrelsedrottning

|  
|  

Ett av Sveriges tyngsta kvinnliga styrelseproffs sitter i Malmö. Kerstin Lindells styrelseuppdrag omfattar ett samlat börsvärde på 150 miljarder kronor. Bara en kvinna i Sverige är tyngre.

Sedan Kerstin Lindell lämnade posten som vd för golvföretaget Bona för två år sedan har hon satsat på en styrelsekarriär. Hon sitter numera i styrelserna för de börsnoterade bolagen Peab, Hexpol, Inwido och Indutrade. Börsvärdena för dessa fyra summerar till 150 miljarder kronor, där Indutrade i särklass är tyngst med 93 miljarder.

Lägg därtill att hon tagit ordförandeklubban i onoterade Bona och sitter i styrelserna för Latour-ägda Nordlock samt Ipco, som är ett portföljbolag i Wallenbergfamiljens ägarbolag FAM. Värdet på dessa bolag är oklart eftersom de inte är noterade, men man kan med lätthet lägga till värden på ytterligare 10-20 miljarder kronor.

– Det antal styrelseuppdrag jag har nu är lagom. Det går att hinna med dem och samtidigt ger det korsbefruktningar att sitta i flera styrelser. Det ökar kunskapsbasen. Man tar erfarenheter från den ena och kan tillämpa dem på den andra, säger hon.

Det är bara en styrelsekvinna i Sverige som väger tyngre på börsen. Enligt en sammanställning som tidningen Affärsvärlden gjorde i mars är det Cecilia Daun Wennborg, tidigare vd för vårdbolagen Ambea och Carema. Hon summerar styrelseposter på börsen till 220 miljarder kronor, med bolag som Getinge och Loomis.

I samma härad som Kerstin Lindell finns även Malin Persson, med bakgrund på Volvo. Hon sitter också i Getinges styrelse och kamperar ihop med Kerstin Lindell i både Peabs och Hexpols styrelser. 

Affärsvärldens lista missar dock Kerstin Lindell eftersom den baseras på antal uppdrag och sätter den nedre gränsen vid fem. Men med fyra börsstyrelser och tre onoterade miljardbolag får man anse att drottningtiteln är befogad.

Som civilingenjör i kemiteknik och civilekonom, med 15-års erfarenhet som vd för det framgångsrika företaget Bona, har hon kunnat välja och vraka bland erbjudanden. Hon vill inte säga hur många styrelseuppdrag hon tackat nej till, men det är fler än de hon sitter i för närvarande.

– Min branschkompentens finns främst inom kemi, bygg och produktinnovation, men med åren som vd för ett globalt företag tillägnar man sig allt från digitalisering och marknadsföring till hållbarhet. Generellt passar jag bättre i etablerade internationella bolag än i startupvärlden. Och min forskarbakgrund har tjänat mig väl, säger hon och syftar på de sju år som hon var forskningschef på Akzo Nobel, innan hon gick till Bona.

Hur bär man sig åt för att få plats i tunga börsbolags styrelser? Handlar det om vem man känner?

– Nej, om det har varit så är den tiden förbi. Det handlar om kompetens, erfarenhet och att se till att headhuntingfirmorna känner till dig.

Enligt ett förslag till EU-direktiv ska minst 40 procent av styrelsen i ett börsnoterat bolag bestå av det underrepresenterade könet senast 2026. Enligt en kartläggning från Svenskt Näringslivs Ekonomifakta uppgick den kvinnliga representationen i svenska börsbolags styrelser till 35 procent under 2022.

– Det är bra att det blir mer jämställt, men ingen kvinna vill heller känna sig inkvoterad. Då är det bättre att näringslivet agerar proaktivt, säger Kerstin Lindell.

Hon är dessutom ordförande i Sydsvenska Handelskammaren som driver projektet 100-listan. Det syftar till att fiska upp och skapa ett nätverk av kvinnor som har, eller har potential att ha styrelsekompentens.

– Vi har hittat 300, så det ser inte så dåligt ut, säger Kerstin Lindell.

Gunnar Wrede

Ett av Sveriges tyngsta kvinnliga styrelseproffs sitter i Malmö.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.