fredag 9 juni 2023

inloggad som

Zelenskyj har blivit chefernas förebild

Pandemin har förändrat vårt sätt att arbeta och därmed ställs nya krav på cheferna. Det gäller att vara tydlig, närvarande och prata med alla – lite som Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj helt enkelt.

Rapidus fortsätter temaserien där vi tar tempen på konjunkturen och utvecklingen i vår region. Måndagens artikel om chefsrollens utveckling sedan pandemins utbrott får här sin uppföljning.

Rapidus beskrev i går att branschorganisationen Ledarnas senaste framtidsrapport pekar på att distansarbetet är här för att stanna och att chefer behöver anpassa sig efter nya förutsättningar.

Pontus Karlsson, vd för chefrekryteringsbolaget K2 Search, menar att de nya tiderna kräver tydligare visioner och spelregler från ledningen. Denna måste dessutom vara beredd att kommunicera dem vid olika tidpunkter, via olika plattformar.

– Det är en större utmaning att omsätta planer till handling nu, jämfört med när man träffade hela gänget varje morgon, säger Pontus Karlsson.

Enligt Ledarna har efterfrågan på organisationens ledarskapsutbildningar ökat sedan pandemin, vilket man tolkar som en rörelse mot ökad specialisering av chefsrollen. Chefer i dag behöver alltså vara experter på att vara chefer, snarare än på sin specifika bransch. Tolkningen styrks av att fler chefer i dag, enligt rapporten, gör branschöverskridande jobbyten.

– I förlängningen blir det en större utmaning för arbetsgivarna att hitta framtidens ledare och framtidssäkra sina affärsplaner, säger Pontus Karlsson.

Han får medhåll från Anna Feuk, Mason Executive Interims vd, som säger att det dock ökar efterfrågan på deras interim-tjänster.

– Det är i dag ännu viktigare med renodlade ledare, allt fler förstår att ledarskapet är en roll i sig. Jag kan hitta en interimsledare med rätt branschkompetens och erfarenhet men hur vet jag om den personen är en bra ledare långsiktigt för din organisation? Där handlar det för oss om att verkligen förstå en människa på djupet, säger Anna Feuk.

Mason beskriver de nya kraven på framtidens ledare som Zelenskyj-modellen, inspirerat av ukrainska presidentens agerande sedan ryska invasionen.

– Han har många egenskaper som är lätta att översätta till bolag och som vi tror att nya ledare kommer att behöva. Han är extremt tydlig och närvarande, ställer frågor och pratar med alla. Han är visionär, ödmjuk och beskriver tydligt nuläget och formulerar mål och handling därefter.

Emiliano Strauss

Pandemin har förändrat vårt sätt att arbeta och därmed ställs nya krav på cheferna. Det gäller att vara tydlig, närvarande […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


Vårt stora arkiv är ett unikt dokument över Öresundsregionens näringsliv

Samarbetspartners

Castellum
Zacco
pwc
Hypergene
Sparbanken Skåne
Lindahl