fredag 9 juni 2023

inloggad som

Handbollsproffsen om ledarskap på Rapidus frukost

|  ,

Hur och vad kan näringslivet lära sig av elitidrotten? På Rapidus och Sparbanken Skånes frukostmöte i Lund möttes Glenn Solberg, som i rollen som svenska herrlandslagets förbundskapten ledde laget till EM guld tidigare i år, och handbollslegenden Bella Gulldén.

Båda intervjuades på scen av Jan Wifstrand och samtalet präglades av vikten av att vara inkluderande och att skapa en bra miljö. Glenn Solberg berättade om hur han i ungdomen var på glid och hur han fick en vändning i livet av en tränare som såg hans potential.

För att se fler bilder från frukostträffen, klicka här. 

– För mig var det en skillnad på liv och död. Det har präglat min syn på ledarskap. Att det handlar om att se människor och bry sig om dem. Att se potentialen i människor, sa Glenn Solberg.

Finns det då inte plats för divor i Glenns lag? frågade Jan Wifstrand.

– Jo du kan vara en diva, bara du håller dig inom de regler vi bestämt. Det det finns flera divor i landslaget, sa Glenn Solberg.

Så vad kan näringslivet lära av idrotten när det kommer till ledarskap? Glenn Solberg har även sju år som ledare inom näringslivet och ser likheter.

– Jag leder på samma sätt i ett företag som i landslaget, genom att investera tid i människorna som ska få firman eller laget att växa. Vi jobbar systematiskt med individuell uppföljning. I idrotten mäter vi prestationen varje dag och har tydliga mål. Man måste justera varje dag för att skapa utveckling, för det är i vardagen man skapar utveckling, sa han.

Även Bella Gulldén var inne på att det är viktigt att skapa en bra social miljö, vare sig det är i ett elitidrottslag eller inom ett företag.

– Jag har alltid spelat som bäst när jag har mått bra och fått vara glad, sa hon.

I rollen som landslagskapten har hon haft rollen att hålla kontakt med tränare och laget och se till att alla mår bra. Även hon var inne på vikten av att se och lyfta den enskildes styrkor.

– Som ledare är det bra att vara prestigelös och delegera ut, att hitta roller till alla och att alla får vara viktiga i sin del. Det kan vara att någon är en glädjespridare utanför planen. På samma sätt finns det också glädjespridare i företag, sa Bella Gulldén

Mette Carlbom

Hur och vad kan näringslivet lära sig av elitidrotten? På Rapidus och Sparbanken Skånes frukostmöte i Lund möttes Glenn Solberg, […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


Vårt stora arkiv är ett unikt dokument över Öresundsregionens näringsliv

Samarbetspartners

Castellum
Zacco
pwc
Hypergene
Sparbanken Skåne
Lindahl