torsdag 28 september 2023

inloggad som

E-handelskungen skruvar upp målen

|  
|  

Boozt har intagit tronen som Sveriges största e-handelsbolag. Nu skruvar det Malmöbaserade företaget upp målen ytterligare. Rapidus tog ett snack med onlinevaruhusets medgrundare och vd Hermann Haraldsson om e-handelsutmaningar, framgångsrecept och hushållens köpkraft.

Boozt omsatte 6,7 miljarder under 2022 och har drygt 400 anställda. Huvudkontoret ligger i Malmö och huvudmarknaden är Norden. Enligt bolagets vd Hermann Haraldsson har Boozt sedan 2017 genererat en betydligt högre nettoomsättningstillväxt än den nordiska marknaden – och det finns fler marknadsandelar att plocka.

Boozt presenterade därför på tisdagmorgonen nya finansiella mål. De långsiktiga ambitionerna är bland annat att ha en justerad rörelsemarginal överstigande 10 procent.

– Och om tio år ska vi vara fyra gånger så stora, störst i Norden inom mode och livsstil online. Vi ska vara ett household brand, säger Hermann Haraldsson, som menar ett “folk-varumärke” som alla känner till.

Boozt kan bäst beskrivas som ett varuhus på nätet, som säljer livsstilsprodukter och mode. Fokus ligger på mellanprissegmentet och premiumprodukter. Företaget har också två fysiska butiker för kosmetik, en i Danmark och en i köpcentret Emporia i Malmö. Men fysiska butiker är inget som Boozt vill satsa mer på.

– Vi ska växa som e-handel och skapa en bra upplevelse online. För att göra det ska det vara lätt att handla på Boozt. Priset ska vara rätt och vi ska erbjuda fantastisk kundservice, ett stort urval och snabba leveranser, säger Hermann Haraldsson.

I slutet av förra året gjorde branschsajten Market en kartläggning av Sveriges 200 största e-handlare, där man tittade på bolagens omsättning för 2021. Kartläggningen visar att det har skett förändringar i toppen det senaste året. Inte minst genom att den tidigare ettan, IT-produktföretaget Dustin, har tappat sin ledning och sett sig omsprungna av Boozt. Men trots att Boozt nu är kungen på e-handelstronen så skapar världsläget en viss osäkerhet.

– Det finns potential att växa mer i Norden. Samtidigt är världsläget osäkert och hushållens köpkraft har minskat. Jag tror att många e-handelsbolag kommer få det tufft. Men vi har hittat en affärsmodell som genererar vinst. Vi håller koll på lagersaldon, vårt cash flow och arbetar detaljstyrt. Samtidigt har vi ett motiverat team med helt rätt spelare, säger Hermann Haraldsson.

För helåret 2023 har Boozt tidigare kommunicerat en prognostiserad nettoomsättningstillväxt på 5-15 procent och ett justerat rörelseresultat på 275-375 miljoner kronor. Enligt Hermann Haraldsson står prognoserna fast.

Enligt Boozt förväntas kapaciteten i koncernens hanteringscenter vara tillräcklig för att hantera en nettoomsättning om 10-11 miljarder kronor, som väntas nås i slutet av 2025 eller början av 2026, beroende på hur tillväxten blir.

Boozt Fashion grundades 2007 för att hjälpa andra företag att driva e-handel. Den första kunden var företaget Bestseller. År 2010 beslutade Bestseller att driva e-handeln på egen hand och Boozt tvingades att ändra inriktning. Strategin blev då att driva egen e-handel under namnet boozt(punkt)com. Sedan maj 2017 är Boozt noterat på Stockholmsbörsen och sedan 2020 på börsen i Köpenhamn.

Enligt Hermann Haraldsson var det tufft de första åren och bolaget har varit nära konkurs. Men nu är det andra tider och konsumenternas köpbeteende är tydligt.

– Om tio år tror jag att onlinehandeln har blivit större än fysiska butiker, avslutar Hermann Haraldsson.

Martin Linderoth

Boozt har intagit tronen som Sveriges största e-handelsbolag. Nu skruvar det Malmöbaserade företaget upp målen ytterligare. Rapidus tog ett snack […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad