fredag 22 november 2024

inloggad som

Arrow Lake expanderar efter patentförvärv

|  
|  ,

Malmöbolaget Arrow Lake, som specialiserar sig på ozon för att rena bland annat vatten, tog i somras in 6,2 miljoner kronor av en spridd skara mindre investerare. Detta för att köpa upp ett patent och förbereda bolaget inför en planerad expansion och notering. 

Patentet, som förvärvades från EnviroProcess i Kungsbacka, rör en beprövad metod för att lösa in ozon i vatten utan spill. Det var, enligt serieentreprenören och Arrow Lakes medgrundare Peter Arndt, den sista pusselbiten som behövdes för att bolaget skulle kunna expandera. Inte minst inom livsmedelsindustrin.  

– Ett vattenbad med ozon kan till exempel ge grönsaker fyra till fem veckors längre hållbarhet. Man minskar också svinnet under produktionen, dessutom utan att använda kemikalier. Ozon är ju helt naturligt, säger han till Rapidus. 

Arrow Lake kombinerar egna uppfinningar med produkter från partners och uppköpta patent. De erbjuder bland annat en ozongenerator, verktyg för lösa in ozonet i vatten och sensorer för att kontrollera reningsprocessen. 

Bolaget är dock inte ensamt om att använda ozon i vatten- och luftrenare. I Löddeköpinge finns till exempel Primozone och i Lund testar Sangair ozon för rena blod. Men enligt Arash Golshenas, Arrow Lakes vd och medgrundare, finns det många branscher som ännu inte introducerats för tekniken. Malmöbolaget har till exempel nyss inlett ett partnerskap med ett danskt företag som arbetar med landbaserade fiskodlingar. 

– Nu i början fokuserar vi mycket på nya användningsområden, där vi kan kan vara ensamma på marknaden. Så småningom kommer vi satsa mer på att ta marknadsandelar på befintliga marknader, säger Arash Golshenas. 

De första ordrarna har börjat trilla in hos Arrow Lake, som expanderar. Målet är att skapa sig en bra bas för en notering på Spotlight kring årsskiftet. 

– Vi arbetar aktivt för en notering i slutet på året. För ett tidigt uppstartsbolag som oss är pengar svårare att få tag på nu jämfört med för två år sedan. Men redan under vårt första verksamma år har vi en omsättning och tydliga, realistiska mål. Vi hoppas att marknaden premierar det, säger Arash Golshenas. 

Emiliano Strauss

Malmöbolaget Arrow Lake, som specialiserar sig på ozon för att rena bland annat vatten, tog i somras in 6,2 miljoner […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.


  • Lundabolag i genombrottsaffär med Alfa Laval

    Lundabaserade EPFF säljer ett av sina patent till Alfa Laval. Affären innebär ett kommersiellt genombrott för bolagets teknologi.

  • Lundateknik för ellastbilar

    Lundabolaget Zemission vill lösa svårigheterna med elektrifiering av tunga lastbilar. I ett samarbete med fordonskomponenttillverkaren Alfdex i Landskrona förbereds serietillverkning av en komponent som ska öka räckvidden.

  • Klirr i kassan för Katam

    Ett år efter senaste nyemissionen har Katam Technologies fått in nytt kapital. Då skulle bolaget intensifiera försäljningen i Latinamerika av sin AI-tjänst för skogsbruk. Nu är planen en utvidgning till Sydostasien.

  • Bittert slut för Duearity

    Tinnitusbolaget Duearity lämnade i förra veckan in sin konkursansökan. Men grundarna vägrar ge upp. I ett öppet brev som Rapidus fått ta del av riktar de osande kritik mot “bebisinvesterare” och “troll”. “Sverige är sämst i världen”, skriver de.

  • Ny runda ska ta Enjay till break even

    Det Malmöbaserade värmeväxlarföretaget Enjay är ute på en ny finansieringsrunda. Enligt planerna är det sista rundan innan bolaget når break even under 2025.

  • Elväg på Öresundsbron?

    Elonroad undersöker möjligheterna att bygga elväg på Öresundsbron. Det är innebörden av ny avsiktsförklaring tillsammans med Öresundsbron och Lunds universitet.

  • Klockan tickar för skånska utsläppsmål

    Utsläppen av växthusgaser i Skåne minskar, men det är långt kvar till uppsatta mål. Klimatarbetet hos de tio största utsläpparna av växthusgaser är direkt avgörande för Skånes 2030-mål. Se här vilka det är.

  • Näringslivstorskar på djupt vatten

    Skånska Hanö torskrevsförening vänder sig till näringslivet för att etablera artificiella torskrev. Initiativet har bland annat fått napp hos vindkraftsbolagen.

  • Sandberg donerar 100 Mkr

    Sandberg Development donerar 10 miljoner kronor per år i tio år till Malmö universitet. Pengarna ska gå till universitetets vattenforskning. 

  • 20 miljoner till Lejonkulans gäst

    Lundabolaget Saveggy stänger en emission som tillför bolaget cirka 20 miljoner kronor och nya tunga investerare.