fredag 19 april 2024

inloggad som

Arrow Lake expanderar efter patentförvärv

|  
|  ,

Malmöbolaget Arrow Lake, som specialiserar sig på ozon för att rena bland annat vatten, tog i somras in 6,2 miljoner kronor av en spridd skara mindre investerare. Detta för att köpa upp ett patent och förbereda bolaget inför en planerad expansion och notering. 

Patentet, som förvärvades från EnviroProcess i Kungsbacka, rör en beprövad metod för att lösa in ozon i vatten utan spill. Det var, enligt serieentreprenören och Arrow Lakes medgrundare Peter Arndt, den sista pusselbiten som behövdes för att bolaget skulle kunna expandera. Inte minst inom livsmedelsindustrin.  

– Ett vattenbad med ozon kan till exempel ge grönsaker fyra till fem veckors längre hållbarhet. Man minskar också svinnet under produktionen, dessutom utan att använda kemikalier. Ozon är ju helt naturligt, säger han till Rapidus. 

Arrow Lake kombinerar egna uppfinningar med produkter från partners och uppköpta patent. De erbjuder bland annat en ozongenerator, verktyg för lösa in ozonet i vatten och sensorer för att kontrollera reningsprocessen. 

Bolaget är dock inte ensamt om att använda ozon i vatten- och luftrenare. I Löddeköpinge finns till exempel Primozone och i Lund testar Sangair ozon för rena blod. Men enligt Arash Golshenas, Arrow Lakes vd och medgrundare, finns det många branscher som ännu inte introducerats för tekniken. Malmöbolaget har till exempel nyss inlett ett partnerskap med ett danskt företag som arbetar med landbaserade fiskodlingar. 

– Nu i början fokuserar vi mycket på nya användningsområden, där vi kan kan vara ensamma på marknaden. Så småningom kommer vi satsa mer på att ta marknadsandelar på befintliga marknader, säger Arash Golshenas. 

De första ordrarna har börjat trilla in hos Arrow Lake, som expanderar. Målet är att skapa sig en bra bas för en notering på Spotlight kring årsskiftet. 

– Vi arbetar aktivt för en notering i slutet på året. För ett tidigt uppstartsbolag som oss är pengar svårare att få tag på nu jämfört med för två år sedan. Men redan under vårt första verksamma år har vi en omsättning och tydliga, realistiska mål. Vi hoppas att marknaden premierar det, säger Arash Golshenas. 

Emiliano Strauss

Malmöbolaget Arrow Lake, som specialiserar sig på ozon för att rena bland annat vatten, tog i somras in 6,2 miljoner […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Svensk scampi i Lejonkulan

    Veckans avsnitt av podden Lejonkulan gästas av bolaget Cresponix som ska odla hållbar scampi i Sverige. Det är första gången Jan Dahlqvist bjuder in ett bolag helt utan Skånekopplingar.