söndag 6 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Ny dansk fabrik ska återvinna kaffesump

|  
|  

Det fem år gamla biotekniska uppstartsbolaget Kaffe Bueno från Søborg har ändrat sina planer efter att ha fått ett stort EU-bidrag. Bolaget tilldelas 2,5 miljoner euro från EISMEA – European Innovation Council and SMEs Executive Agency. Bolaget är ett av 65 teknikföretag som får kapital i utlysningen, som hade över 4.000 sökande.

EU-pengar ska användas till att bygga ett bioraffinaderi som ska göra kaffesump till en lukrativ vara. Kaffe Bueno förvandlar kaffesump som samlats in från kontor, kaféer, hotell och företag till hälsoprodukter, glutenfritt mjöl till bakprodukter och pasta, samt olja till exempelvis schampo och hudkräm. Med det nya bioraffinaderiet på en ännu okänd plats i Öresundsregionen kommer Kaffe Bueno att kraftigt utöka produktionen. Enligt medgrundaren Camilo Jose Fernandez Schembri kommer det att ge företaget en mer gynnsam position för en större kapitalanskaffning.

– Vi fokuserar nu på den planen, på att utöka teamet och vidareutveckla våra produkter. Vi är nu sju anställda och under 2022 kommer vi att vara tio till tolv, säger han.

För snart ett år sedan rapporterade Rapidus att Kaffe Bueno tagit in 1,1 miljoner euro från privata investerare och att de siktade på att i år ta in ytterligare tio miljoner euro för att expandera bland annat till Sverige. Den planen har vänts upp och ner av EU-stödet och skjutits upp till efter raffinaderiet är i produktion.

Bolagets största investerare är finska kaffejätten Paulig Group, vilket innebär att Kaffe Bueno inte behöver oroa sig för tillgången på kaffesump. Även danska Vækstfonden, The Yield Lab och privata affärsänglar har investerat i bolaget.

Keld Broksø

Det fem år gamla biotekniska uppstartsbolaget Kaffe Bueno från Søborg har ändrat sina planer efter att ha fått ett stort […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Diapure redo att växa

    PODD: Fosfor är ett av de vanligaste ämnena som bidrar till övergödning av Östersjön. Lisa Heiberg är biolog från lantbruksuniversitetet […]

  • Position Green på grön kvist

    Malmöbolaget Position Green fortsätter sin tillväxtresa och dubblar försäljningen på nytt. Det står klart när grundaren Daniel Gadd delar med sig av 2024 års siffror.

  • Watersprint köper kanadensiskt bolag

    Vattenreningsbolaget Watersprint från Lund köper samtliga tillgångar i konkursade Acuva Technologies. Vd André Carlsson hoppas att köpet ska stärka Watersprints position på den globala vattenreningsmarknaden.

  • Elonroad får order i USA

    Elonroad i Lund har landat en stororder i USA. Bolaget ska leverera fordonsladdsystem till en hamnterminal i Long Beach i Kalifornien. Det är den första ordern som företaget får i landet.

  • Elonroad: Tråkigt men ingen katastrof

    I en pinfärsk rapport till Regeringen har Trafikverket slagit fast att Sverige inte bör planera för en större utbyggnad av elvägar, där fordon laddas medan de kör. Elonroads vd Karin Ebbinghaus tar det med ro.

  • Lundabolag i genombrottsaffär med Alfa Laval

    Lundabaserade EPFF säljer ett av sina patent till Alfa Laval. Affären innebär ett kommersiellt genombrott för bolagets teknologi.

  • Lundateknik för ellastbilar

    Lundabolaget Zemission vill lösa svårigheterna med elektrifiering av tunga lastbilar. I ett samarbete med fordonskomponenttillverkaren Alfdex i Landskrona förbereds serietillverkning av en komponent som ska öka räckvidden.

  • Klirr i kassan för Katam

    Ett år efter senaste nyemissionen har Katam Technologies fått in nytt kapital. Då skulle bolaget intensifiera försäljningen i Latinamerika av sin AI-tjänst för skogsbruk. Nu är planen en utvidgning till Sydostasien.

  • Ny runda ska ta Enjay till break even

    Det Malmöbaserade värmeväxlarföretaget Enjay är ute på en ny finansieringsrunda. Enligt planerna är det sista rundan innan bolaget når break even under 2025.

  • Elväg på Öresundsbron?

    Elonroad undersöker möjligheterna att bygga elväg på Öresundsbron. Det är innebörden av ny avsiktsförklaring tillsammans med Öresundsbron och Lunds universitet.