måndag 2 oktober 2023

inloggad som

Ny dansk fabrik ska återvinna kaffesump

|  
|  

Det fem år gamla biotekniska uppstartsbolaget Kaffe Bueno från Søborg har ändrat sina planer efter att ha fått ett stort EU-bidrag. Bolaget tilldelas 2,5 miljoner euro från EISMEA – European Innovation Council and SMEs Executive Agency. Bolaget är ett av 65 teknikföretag som får kapital i utlysningen, som hade över 4.000 sökande.

EU-pengar ska användas till att bygga ett bioraffinaderi som ska göra kaffesump till en lukrativ vara. Kaffe Bueno förvandlar kaffesump som samlats in från kontor, kaféer, hotell och företag till hälsoprodukter, glutenfritt mjöl till bakprodukter och pasta, samt olja till exempelvis schampo och hudkräm. Med det nya bioraffinaderiet på en ännu okänd plats i Öresundsregionen kommer Kaffe Bueno att kraftigt utöka produktionen. Enligt medgrundaren Camilo Jose Fernandez Schembri kommer det att ge företaget en mer gynnsam position för en större kapitalanskaffning.

– Vi fokuserar nu på den planen, på att utöka teamet och vidareutveckla våra produkter. Vi är nu sju anställda och under 2022 kommer vi att vara tio till tolv, säger han.

För snart ett år sedan rapporterade Rapidus att Kaffe Bueno tagit in 1,1 miljoner euro från privata investerare och att de siktade på att i år ta in ytterligare tio miljoner euro för att expandera bland annat till Sverige. Den planen har vänts upp och ner av EU-stödet och skjutits upp till efter raffinaderiet är i produktion.

Bolagets största investerare är finska kaffejätten Paulig Group, vilket innebär att Kaffe Bueno inte behöver oroa sig för tillgången på kaffesump. Även danska Vækstfonden, The Yield Lab och privata affärsänglar har investerat i bolaget.

Keld Broksø

Det fem år gamla biotekniska uppstartsbolaget Kaffe Bueno från Søborg har ändrat sina planer efter att ha fått ett stort […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad