onsdag 2 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Nordic Game Ventures stänger första fonden

|  
|  

Investeringsfonden Nordic Game Ventures, som investerar i spelutvecklare, har stängt för investeringar efter två år och övertecknades med ungefär tio procent. Totalt fick fonden in drygt en miljon euro, motsvarande elva miljoner kronor. Mer än halva kapitalet har redan investerats.

– Det skulle ha varit avslutat i somras men att få allt på plats tog tid. Även om vi siktar på spelsektorn, som bara blev hetare av pandemin, så var det ett problem att inte ha något track record som fondförvaltare. Till sist bestämde vi oss för att göra fonden liten med det vi kunde ta in från den närmaste kretsen för att inte missa ett par jättefina chanser som vi hade, säger Erik Robertson, partner och medgrundare i Nordic Game Ventures.

Erik Robertson, som mest är känd för spelmässan Nordic Game i Malmö, startade fonden tillsammans med den finske spelveteranen Timo Ylikangas. Fonden har tillstånd i Sverige och Finland och har redan gjort sju investeringar, tre i Sverige och fyra i Finland.

– Vi får investera i tio bolag, så vi har kvar pengar viktade till ytterligare investeringar i portföljbolagen och kan göra ett par små såddinvesteringar till. Med fyra års horisont innan vi ska förvalta och avyttra investeringarna har vi egentligen bara två år på oss, säger Erik Robertson.

En andra fond kan bli verklighet under 2024 när investeringsperioden för den första tagit slut. Men det är inte säkert att upplägget blir detsamma som i Nordic Game Ventures.

– Nu har vi ett track record så det går att göra en Nordic Game Ventures II med en extra nolla eller fler i slutet. Ingen annan är inriktad helt och hållet på spelindustrin i Norden, vi kan erbjuda pensionsförvaltare och andra att investera tidigt i branschen. Men vi skulle också kunna titta mer åt private equity-hållet med majoritetsinvesteringar i stället för att vara minoritetsägare som nu, säger Erik Robertson.

De svenska investeringarna som Nordic Game Ventures gjort är i Akribian i Lund, Localize Direct i Helsingborg och Wanderword i Boden.

Niclas Lindstrand

Investeringsfonden Nordic Game Ventures, som investerar i spelutvecklare, har stängt för investeringar efter två år och övertecknades med ungefär tio […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Slutet är kommet för Lundabolaget

    Först var det Tendo, sedan Wnt Research. Nu avvecklas ytterligare ett noterat skånskt life science-bolag som blir uppköpt via ett omvänt förvärv där de enda tillgångarna är en börsplats och en samling aktieägare.

  • Inarea lyfter blicken mot taket

    Golvläggningskoncernen Inarea fortsätter serieförvärva, denna gång en undertaksmontör. Det innebär ett avsteg från ursprungstanken att konsolidera golvbranschen. Vd Rikard Fransson drar fördel av att ha ett starkt kassaflöde i en svag marknad.

  • Rejält tillskott i kassan för el-sparare

    Lundabaserade Emulate Energy stänger sin Serie A-runda och får två nya internationella delägare. Så här stort blev tillskottet och så ska pengarna användas.


  • Inarea lyfter blicken mot taket

    Golvläggningskoncernen Inarea fortsätter serieförvärva, denna gång en undertaksmontör. Det innebär ett avsteg från ursprungstanken att konsolidera golvbranschen. Vd Rikard Fransson drar fördel av att ha ett starkt kassaflöde i en svag marknad.

  • Första kvartalets skånska vinnare

    Sex skånska aktier har stigit med mer än 100 procent under årets första kvartal. Och den aktie som gått allra bäst steg med nästan 400 procent. Rapidus har listan på bäst och sämst på börsen hittills i år.

  • Förmögenhetsförvaltarens tillväxtrecept

    Ericsson & Partners är något av en doldis i Malmö. Men förra året växlade förmögenhetsförvaltaren upp ordentligt med en tillväxt på 50 procent. Vice vd Jacob Malmberg förklarar vad som ligger bakom.

  • Finansprofilens nya investerargiv

    Life science-sektorn lider svårt av kapitalbrist. Det ska Medicon Village i Lund råda bot på, och lanserar därför Medicon Village Investor Panel, MVIP. Initiativtagare är en välbekant finansprofil.

  • Han blir begravningsentreprenör

    Johan Andersson köper ut begravningsbyråföretaget Klarahill från familjens investmentbolag Mellby Gård, där han är ordförande. – Jag hoppas på sikt få mer tid till egna investeringar, säger han.

  • Nytt spel från ensamvargen

    Victor Ågren gjorde succé 2019 med spelet My Friend Pedro som han utvecklat helt ensam. Nu uppges Malmö-utvecklaren vara på gång med ett nytt spel.

  • Räntenedgången har inte tagit skruv

    De sänkta räntorna har fått mindre effekt än många trodde på marknaden för företagsförvärv, M&A. Istället krävs något annat för att det ska vända på allvar – och det kan ta tid, säger bland andra Johan Strandberg på PwC.

  • Aqilion söker nya pengar

    Läkemedelsutvecklingsbolaget Aqilion i Helsingborg hamnade på ruta ett efter ett uppsagt miljardavtal med jätten Merck. Nu söker bolaget, med vd Sarah Fredriksson, 27 Mkr i en nyemission.

  • Malmöstudio får flygande start

    Den nystartade spelstudion Dead Astronauts har fått en flygande start med drygt 40 miljoner kronor på fickan. Studion ska utveckla ett äventyrsspel som ska locka en bred publik.

  • Anders Althin ger inte upp – köper ut sitt bolag från börsen

    Anders Althin, tidigare vd för Gambro i Lund, ger inte upp om sitt förlustbolag Alteco Medical. I stället påkallar han tvångsinlösen av aktierna för att ta över bolaget helt själv.