tisdag 3 december 2024

inloggad som

Nordic Game Ventures stänger första fonden

|  
|  

Investeringsfonden Nordic Game Ventures, som investerar i spelutvecklare, har stängt för investeringar efter två år och övertecknades med ungefär tio procent. Totalt fick fonden in drygt en miljon euro, motsvarande elva miljoner kronor. Mer än halva kapitalet har redan investerats.

– Det skulle ha varit avslutat i somras men att få allt på plats tog tid. Även om vi siktar på spelsektorn, som bara blev hetare av pandemin, så var det ett problem att inte ha något track record som fondförvaltare. Till sist bestämde vi oss för att göra fonden liten med det vi kunde ta in från den närmaste kretsen för att inte missa ett par jättefina chanser som vi hade, säger Erik Robertson, partner och medgrundare i Nordic Game Ventures.

Erik Robertson, som mest är känd för spelmässan Nordic Game i Malmö, startade fonden tillsammans med den finske spelveteranen Timo Ylikangas. Fonden har tillstånd i Sverige och Finland och har redan gjort sju investeringar, tre i Sverige och fyra i Finland.

– Vi får investera i tio bolag, så vi har kvar pengar viktade till ytterligare investeringar i portföljbolagen och kan göra ett par små såddinvesteringar till. Med fyra års horisont innan vi ska förvalta och avyttra investeringarna har vi egentligen bara två år på oss, säger Erik Robertson.

En andra fond kan bli verklighet under 2024 när investeringsperioden för den första tagit slut. Men det är inte säkert att upplägget blir detsamma som i Nordic Game Ventures.

– Nu har vi ett track record så det går att göra en Nordic Game Ventures II med en extra nolla eller fler i slutet. Ingen annan är inriktad helt och hållet på spelindustrin i Norden, vi kan erbjuda pensionsförvaltare och andra att investera tidigt i branschen. Men vi skulle också kunna titta mer åt private equity-hållet med majoritetsinvesteringar i stället för att vara minoritetsägare som nu, säger Erik Robertson.

De svenska investeringarna som Nordic Game Ventures gjort är i Akribian i Lund, Localize Direct i Helsingborg och Wanderword i Boden.

Niclas Lindstrand

Investeringsfonden Nordic Game Ventures, som investerar i spelutvecklare, har stängt för investeringar efter två år och övertecknades med ungefär tio […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Därför köper danska staten Kastrup

    Danska staten köper ut Köpenhamns flygplats Kastrup från börsen. Danmark, som även gått in som ägare i räddningen av SAS, tar därmed ett helhetsgrepp om landets flyginfrastruktur.

  • Han går från blåsväder till värme

    Rapidus skrev den 18 september att Patrik Melin med omedelbar verkan och på egen begäran lämnade sitt jobb som finanschef på Doxa. Avhoppet kom bara några veckor efter att Doxas vd Victor Persson lämnat sin post.

  • Ambassadören: Bestäm er

    Att man från Skåne lobbar okoordinerat för tre nya fasta förbindelser över Öresund är inte bästa strategin om man vill få till en av dem. Det säger Sveriges ambassadör i Danmark, Hans Wallmark.


  • Metabolic Nordic i konkurs

    Metabololic Nordic, som tidigare hette Twiik och utvecklade en tränings-app, går i konkurs. Ett försök att ge börsplatsen till norska ägare med viktminskning som affärsidé gick i stöpet.

  • Spotlight säljer Sedermera

    Den Malmöförankrade finanskoncernen Spotlight Group säljer dotterbolaget Sedermera Corporate Finance. Köparen är den välbekanta Spotlight-profilen Markus Neuding, dessutom en av Rapidus tidigare 34:or.

  • … och renodlar ytterligare

    Efter några tuffa år med ett hårt börsklimat lägger Spotlight Group om strategin och renodlar ytterligare. Kvar blir själva marknadsplatsen Spotlight Stock Market och emissionsspecialisten Nordic Issuing.

  • Malmös dataspelsbransch växer snabbast

    √ Rapidus har listan på Malmös tio största spelbolag.
    √ Så står sig Sydsveriges spelindustri i hela landet.

  • Två lyckade läkemedelsemissioner

    Det var ett stort intresse för Active Biotechs nyemission, vars utfall från den kraftigt övertecknade emissionen meddelades i går kväll. Även Iconovos emission blev nästan fulltecknad av existerande aktieägare.

  • Star Vault ökar omsättningen

    Det Malmöbaserade spelutvecklingsbolaget Star Vault redovisar en kraftig ökning av omsättningen och är nu nära ett positivt resultat i tredje kvartalet, jämfört med förlust motsvarande kvartal i fjol.

  • Sami Sulieman svarar

    Rapidus har i en rad artiklar granskat Malmöprofilen Sami Sulieman och hans bolag. Inför varje publicering har vi förgäves sökt Sulieman för en intervju. Nu har han återkopplat till Rapidus via mejl. Så här skriver han.

  • Många kommer att gå lottlösa ur Sulieman-affären

    Grupptalan mot Sami Sulieman och hans bolag väntas växa. Muntliga förberedelser har inletts i Malmö tingsrätt och käranden kan komma att stämma honom på miljonbelopp. Men många som pumpat in pengar i Suliemans bolag går helt lottlösa. Advokaten förklarar varför.

  • Spotlight vänder till vinst

    Besparingsprogram och avyttringar har gett effekt för den Malmöförankrade finanskoncernen Spotlight Group. Men enligt vd Peter Gönczi är de utmanande tiderna är inte över och därför har Spotlight nu gett sig in på den lukrativa kryptomarknaden.

  • Grupptalan planeras mot Sami Sulieman

    Ett mejl som Rapidus tagit del av visar att Affärsänglarna i Malmö fiskar nya pengar, främst från äldre, med löften om guld och gröna skogar. Samtidigt planeras en grupptalan mot affärsnätverket som tidigare varit i blåsväder för investeringsupplägget.