Investeringsfonden Nordic Game Ventures, som investerar i spelutvecklare, har stängt för investeringar efter två år och övertecknades med ungefär tio procent. Totalt fick fonden in drygt en miljon euro, motsvarande elva miljoner kronor. Mer än halva kapitalet har redan investerats.
– Det skulle ha varit avslutat i somras men att få allt på plats tog tid. Även om vi siktar på spelsektorn, som bara blev hetare av pandemin, så var det ett problem att inte ha något track record som fondförvaltare. Till sist bestämde vi oss för att göra fonden liten med det vi kunde ta in från den närmaste kretsen för att inte missa ett par jättefina chanser som vi hade, säger Erik Robertson, partner och medgrundare i Nordic Game Ventures.
Erik Robertson, som mest är känd för spelmässan Nordic Game i Malmö, startade fonden tillsammans med den finske spelveteranen Timo Ylikangas. Fonden har tillstånd i Sverige och Finland och har redan gjort sju investeringar, tre i Sverige och fyra i Finland.
– Vi får investera i tio bolag, så vi har kvar pengar viktade till ytterligare investeringar i portföljbolagen och kan göra ett par små såddinvesteringar till. Med fyra års horisont innan vi ska förvalta och avyttra investeringarna har vi egentligen bara två år på oss, säger Erik Robertson.
En andra fond kan bli verklighet under 2024 när investeringsperioden för den första tagit slut. Men det är inte säkert att upplägget blir detsamma som i Nordic Game Ventures.
– Nu har vi ett track record så det går att göra en Nordic Game Ventures II med en extra nolla eller fler i slutet. Ingen annan är inriktad helt och hållet på spelindustrin i Norden, vi kan erbjuda pensionsförvaltare och andra att investera tidigt i branschen. Men vi skulle också kunna titta mer åt private equity-hållet med majoritetsinvesteringar i stället för att vara minoritetsägare som nu, säger Erik Robertson.
De svenska investeringarna som Nordic Game Ventures gjort är i Akribian i Lund, Localize Direct i Helsingborg och Wanderword i Boden.
Niclas Lindstrand