fredag 21 juni 2024

inloggad som

Nordic Game Ventures stänger första fonden

|  
|  

Investeringsfonden Nordic Game Ventures, som investerar i spelutvecklare, har stängt för investeringar efter två år och övertecknades med ungefär tio procent. Totalt fick fonden in drygt en miljon euro, motsvarande elva miljoner kronor. Mer än halva kapitalet har redan investerats.

– Det skulle ha varit avslutat i somras men att få allt på plats tog tid. Även om vi siktar på spelsektorn, som bara blev hetare av pandemin, så var det ett problem att inte ha något track record som fondförvaltare. Till sist bestämde vi oss för att göra fonden liten med det vi kunde ta in från den närmaste kretsen för att inte missa ett par jättefina chanser som vi hade, säger Erik Robertson, partner och medgrundare i Nordic Game Ventures.

Erik Robertson, som mest är känd för spelmässan Nordic Game i Malmö, startade fonden tillsammans med den finske spelveteranen Timo Ylikangas. Fonden har tillstånd i Sverige och Finland och har redan gjort sju investeringar, tre i Sverige och fyra i Finland.

– Vi får investera i tio bolag, så vi har kvar pengar viktade till ytterligare investeringar i portföljbolagen och kan göra ett par små såddinvesteringar till. Med fyra års horisont innan vi ska förvalta och avyttra investeringarna har vi egentligen bara två år på oss, säger Erik Robertson.

En andra fond kan bli verklighet under 2024 när investeringsperioden för den första tagit slut. Men det är inte säkert att upplägget blir detsamma som i Nordic Game Ventures.

– Nu har vi ett track record så det går att göra en Nordic Game Ventures II med en extra nolla eller fler i slutet. Ingen annan är inriktad helt och hållet på spelindustrin i Norden, vi kan erbjuda pensionsförvaltare och andra att investera tidigt i branschen. Men vi skulle också kunna titta mer åt private equity-hållet med majoritetsinvesteringar i stället för att vara minoritetsägare som nu, säger Erik Robertson.

De svenska investeringarna som Nordic Game Ventures gjort är i Akribian i Lund, Localize Direct i Helsingborg och Wanderword i Boden.

Niclas Lindstrand

Investeringsfonden Nordic Game Ventures, som investerar i spelutvecklare, har stängt för investeringar efter två år och övertecknades med ungefär tio […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Glad midsommar!

  Ännu ett utgivningsår är till ända för Rapidus. Efter mer än 200 nyhetsbrev och 600 artiklar går vi på redaktionen in i sommarutgivning. Det innebär att vi bara ses på måndagar fram till den 12 augusti. Intressanta sommarintervjuer utlovas.

 • Het sommar för skånska gamingbolag

  Blickarna riktats mot Skånes växande gamingscen när det är dags för heta och hajpade sommarreleaser av dataspel. Rapidus har kollat vad som är på gång.

 • Skönsång mot cyberbrott 

  Sommaren innebär en ökad risk för bedrägerier, nätfiske och bluffakturor. För att uppmärksamma detta har Vegakören från S:t Johanneskyrkan och cybersäkerhetsbolaget Vigili skrivit om en klassisk sommarsång för att öka medvetenheten om riskerna. 

 • Fastigheter för småföretagare i Lejonkulan

  Fastighetsbolaget Easy Depots vd och medgrundare Sofia Wäborg besöker Jan Dahlqvist i Rapidus podd Lejonkulan för att beskriva hur bolaget […]


 • Het sommar för skånska gamingbolag

  Blickarna riktats mot Skånes växande gamingscen när det är dags för heta och hajpade sommarreleaser av dataspel. Rapidus har kollat vad som är på gång.

 • Tunga skånska portföljer

  Nästan 50 miljarder kronor finns i åtta av Skånes största aktieportföljer. Rapidus har tagit en titt på några av de skånska familjernas och stiftelsernas innehav. Gissa vilka som är störst!

 • Aktietips för sommaren

  Det finns mer än 160 börsnoterade bolag med säte i Skåne. Visst måste några av dessa aktier glädja sina ägare i sommar? Rapidus har pratat med ett par skånska aktierävar som tipsar om aktier som kan få ett sommarmomentum.

 • 740 Mkr till Sandberg

  Camurus huvudägare Sandberg Development sålde här om dagen aktier i Camurus för 740 Mkr. Vd Stefan Persson berättar varför.

 • Storytel gjorde honom till ängel

  En tidig investering i ljudboksjätten Storytel betalade av sig med råge och har möjliggjort flera investeringar i skånska bolag. Filip Larsson är en aktiv affärsängel i regionen, och något av en doldis.

 • Köpfest i skånska bolag 

  Skånska bolag lockar investerare. IT-företaget Nordlo köper ett skånsk familjeföretag och tripplar därmed sin omsättning samtidigt som Spiltan Invest investerar stort i ett stenkrossbolag från Blentarp. 

 • Tunt i Affärsänglarnas portfölj

  Två av fem bolag som Affärsänglarna listar som ”sina” bolag är i eller på väg i konkurs. Här visar vi listan.

 • Kassorna tryter för skånska bolag

  Både mjukvarubolaget Modelon och läkemedelsbolaget Respiratorius vill plocka in totalt 78 miljoner i kommande företrädesemissioner. Samtidigt har nanoteknikbolaget Beammwave nyligen avslutat sin företrädesemission med halvdant utfall.

 • Inarea ökar arean

  Golvläggningskoncernen Inarea, helägd av investerargruppen Small Cap Partners i Malmö, gör ett storförvärv i Finland. Affären innebär näst intill en fördubbling av omsättningen till 3 miljarder kronor.

 • ”Det får vara nog med dödsspiralfinansieringar”

  Nyemissionerna bland små börsbolag står som spön i backen. I många fall handlar det om rena räddningsaktioner. Det vore bättre att avnotera eller likvidera många av dessa bolag. Det säger Oscar Ahlgren, vd för Västra Hamnen Corporate Finance.