lördag 4 maj 2024

inloggad som

Därför startar få svenska kvinnor företag

Kort sagt: Entreprenörskap är makt över sitt eget liv och att driva utveckling – något talangerna på Rapidus 34-lista säkerligen håller med mig om. Globaliseringens konkurrenstryck kräver ett dynamiskt företagsklimat där innovation drivs av representanter från samhällets alla delar. Ändå har den kvinnliga andelen entreprenörer knappt ökat under de senaste 40 åren och bland 34orna är det bara en tredjedel kvinnor.

Av Matilda Andersson, AI-student, Årets tech-tjej 2021 och diskad från 34orna

Sverige ska vara ett av världens mest jämställda länder. Trots det är vi bland de länder i EU med lägst andel kvinnliga företagare. Flera oberoende rapporter blottar sumpmarkerna i det entreprenöriella landskapet. Allt färre kvinnor startar företag och kvoten mellan antalet kvinnliga och manliga bolag minskar för varje år. Patent och registreringsverket visar att kvinnor endast deltar i 16 procent av alla svenska ansökningar för patent och design. Andra rapporter pekar på ett investerings-ekosystem som kretsar kring manliga entreprenörer. Endast en procent av de drygt 44 miljarder kronor som investerades under 2020 gick till bolag grundade av kvinnor. Ironiskt nog är kvinnligt grundade bolag en säkrare investering. Jämför vi intäkter i förhållande till finansieringsgrad presterar kvinnliga företag 45 procent bättre.

Vad vi ser är symptomen av ett samhälle där de strukturer, incitament och motivationer som matas in i systemen fastnat i homogena loopar.

Jag älskar att låta siffror och statistik berätta historier, så låt mig presentera Per, den genomsnittlige börs-vd:n. Per är 54 år och har oftast en kandidatexamen inom ekonomi från en svensk högskola (kanske är det en ingenjörsexamen). Förutom att vara vd har Per även tre styrelseuppdrag, ofta hos andra bolag inom samma bransch. I samma ledningsgrupp som Per sitter även Pers vän Anders. Han är tre år yngre än vd-Per, jobbar som finanschef och har pluggat ett år längre än Per. Förmodligen är han civilekonom och har mycket möjligt studerat vid Handelshögskolan i Stockholm.

Forskning visar att det första vi lägger märke till hos en person är deras etnicitet och kön. Vi bedömer hur olika eller lika de är oss själva. Likhet är betryggande, skillnader hotfulla. Evolutionärt är det ett sätt för vår hjärna att spara energi genom att göra antaganden och slippa analysera varje situation helt på nytt. Synd då att innovation och utveckling uppstår när olika människor och perspektiv möts.

Vi omger oss av människor som tänker likt oss själva och gör affärer med de vi relaterar till. Vi bygger nätverksbubblor med likasinnade och investerar i monokulturellt tänkande. Vi producerar lösningar som vi själva vill använda, för problem som vi personligen har ställts inför. Så har det varit sedan enbart män var välkomna i näringslivet – och så undrar vi varför det finns få kvinnliga företagare.

Jämställdhet innebär att kvinnor och män har samma makt att forma samhället och sina egna liv. Med så stor avsaknad av kvinnliga entreprenörer kommer vi fortsatt att se en ojämn maktfördelning och ensidig utveckling av samhället. Näringslivet kommer blunda för många viktiga problem och gå miste om outnyttjad tillväxtpotential.

En samverkande, innovativ och entreprenöriell region med stark ekonomisk utveckling, fler växande bolag och högre sysselsättning är något vi alla vinner på. Dags att utmana homogena nätverk, strukturer och tankebanor! Kratta manegen för kvinnligt entreprenörskap med starkare ekosystem för rådgivning, mentorer, finansiärer och kontaktytor. Kroka arm med organisationer som främjar mångsidigt företagande. Skåne Startups är en av dem. Lägg de kvinnliga (ja även resterande) namnen ifrån 34-listan på “cc” när inbjudningarna till nästa event skickas ut. Leta lite extra efter nästa keynote-föreläsare så att fler kvinnliga entreprenörer får ta plats i rampljuset och bygg inte nätverk med enbart vd-Per och ekonomi-Anders.

Men damer – vi måste även själva ta ansvar genom att agera, göra riskfyllda val och ha bättre tilltro till vår egen förmåga som företagare. Det är obekvämt att göra det som är ovant, men vi alla (män som kvinnor) måste våga utmana oss själva. Vill vi ha ett näringsliv med fortsatt utveckling krävs mer rum för kvinnliga entreprenörer – och fler kvinnor som vågar.

Kort sagt: Entreprenörskap är makt över sitt eget liv och att driva utveckling – något talangerna på Rapidus 34-lista säkerligen […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Finns det ekonomi i delningsekonomi?

    I dagens avsnitt av Lejonkulan sätter riskkapitalisten och affärsängeln Janne Dahlqvist tänderna i delningsekonomin. Kulan gästas av Emelie Nilsson Sträng som grundat företaget Della8.