lördag 15 februari 2025

inloggad som

SunFeeds tar fram måltidsersättning för äldre

|  
|  

SunFeeds, som i fjol tog plats på Rapidus och PwC:s 34-lista, tar fram en ny produkt vid Tetra Paks anläggningar i Lund. Detta efter att pandemin fick grundarna att tänka nytt kring produktutveckling.

– Vi var tvungna att tänka utanför boxen och vara kreativa, och en idé föddes om att skapa en produkt som riktar sig till äldre i Sverige. Många äldre befinner sig i riskzonen för undernäring, och vi har utvecklat en creme som fungerar som energitillskott och som komplement till annan kost, säger SunFeeds medgrundare Elsa Sjödahl till Rapidus.

Elsa Sjödahl och Iris Bjerkén har tillsammans grundat företaget SunFeeds. Den första produkten var en solrosbaserad akut måltidsersättning för undernärda människor i svältdrabbade områden. I början av 2020 tilldelades de Årets Coest-stipendium på Rapidus 20-årsfest och grundarduon utsågs till ett av förra årets 34:or av Rapidus och PwC. Men när den akuta måltidsersättning kort därefter skulle börja pilottestas i Malawi satte pandemin käppar i hjulet.

– Vi insåg att vi inte kan vara beroende av att få ett godkännande av FN nu när corona gör att vi framför allt måste se vad som behövs på den inhemska marknaden. Så nu jobbar vi med två parallella produkter, en som riktar sig globalt, och en som riktar sig till äldre i Sverige.

Förra veckan började cremen för äldre testköras på Tetra Paks anläggning i Lund, med målet att ta fram ett recept och en metod för massproduktion.

– Jag hoppas att vi med båda våra produkter så småningom ska kunna motverka hungerproblemet över hela världen och jag tror att vi har hittat produkter som kan göra skillnad, säger Elsa Sjödahl.

Julia Eriksson

SunFeeds, som i fjol tog plats på Rapidus och PwC:s 34-lista, tar fram en ny produkt vid Tetra Paks anläggningar […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Akut läge i återbruksbolaget

    Godsinlösen Nordic, GIAB, i Malmö är i akut likviditetsbrist. Vd Christer Persson kan inte utesluta konkurs eller rekonstruktion. Aktien störtdök efter dagens besked.

  • Norskt IT-företag köper Competensum

    ,
    HR-konsultföretaget Competensum i Helsingborg har blivit med norska ägare. — Vi kommer behöva rekrytera nu, säger vd Camilla Danielsson.

  • Upp och ned i rapportströmmen

    Medan Precise Biometics inte infriade förväntningarna gick det desto bättre för Careium. Både Kjell Group och Eolus meddelar nya finansiella målsättningar. Här är dagens skånska kvartalsrapporter.


  • Opticept växlar upp

    Lundabolaget Opticepts största delägare, som även är största kund ,bidrar med finansiering till produktion av utrustning. Men Opticept ser genombrottet komma även för andra produktsegment och startar en kapitalrunda för att resa 80 miljoner kronor.

  • Hon blir Krinovas nya vd

    Finanskvinnan Ulrika Hasselgren tillträder som ny vd för Krinova Incubator & Science Park i början av januari. Hon kommer närmast från rollen som hållbarhetschef i Coeli-gruppen.

  • Internationellt i Skåne om framtidens mat

    Kristianstad-inkubatorn Krinova Incubator & Science Park slår på stort för framtidens mat med “Spot on Food”, en internationell konferens om framtidens livsmedel.

  • Nothing Fishy i Lejonkulan

    Rapidus podd Lejonkulan tar nya kliv och lanserar nu formatet vodd, det vill säga filmade intervjuer. I studion har vi denna gång Ola Secher som tillsammans med sin kollega Jared Christensen är grundare av matföretaget Nothing Fishy.

  • Dug räddar kassan

    I ett år har Helene Nielsen varit vd för potatisdrycksföretaget Dug, tidigare Veg of Lund. Nu har hon städat, renodlat och sparat. Men en sinande kassa måste nu fyllas. Det ser hon ut att klara, men det blir dyrt.

  • Opticept tar nya steg

    Lundabolaget Opticept satsar på ett nytt kundsegment när bolaget går in som delägare i Malmöbolaget Simply No Waste, som förädlar restprodukter från livsmedelsindustrin.

  • Pågen har växt ur Malmö

    SOMMARINTERVJU: 300 000 stycken Lingongrova per vecka ska bli fler. Det har Pågens vd Anders Carlsson Jerndal tänkt sig. Men i Malmö går det inte att baka fler utan att bygga ut fabriken. Pågen är ytterligare ett klassiskt Malmöföretag som staden misslyckas med att låta växa.

  • Färdigbakade Krinova-bolag

    Får det vara vegansk fish and chips och sorbet? Nothing Fishy och Folkets Pops blev i fredags avtackade i Kristianstad efter att ha deltagit i Krinovas livsmedelsinkubator.

  • Hon ska rädda Veg of Lund

    Oatly-veteranen Helene Nielsen har tagit över som vd för Veg of Lund med potatisdrycken Dug. Nu är det vinna eller försvinna efter flera år av stigande förluster.

  • Oatly bantar sig i form

    Oatly Group visar en liten försäljningsökning under första kvartalet, trots att efterfrågan av bolagets havrebaserade alternativ minskade med 30 procent i Kina. Huvuddelen av en minskad förlust kommer dock från minskade kostnader.