lördag 20 april 2024

inloggad som

SunFeeds tar fram måltidsersättning för äldre

|  
|  

SunFeeds, som i fjol tog plats på Rapidus och PwC:s 34-lista, tar fram en ny produkt vid Tetra Paks anläggningar i Lund. Detta efter att pandemin fick grundarna att tänka nytt kring produktutveckling.

– Vi var tvungna att tänka utanför boxen och vara kreativa, och en idé föddes om att skapa en produkt som riktar sig till äldre i Sverige. Många äldre befinner sig i riskzonen för undernäring, och vi har utvecklat en creme som fungerar som energitillskott och som komplement till annan kost, säger SunFeeds medgrundare Elsa Sjödahl till Rapidus.

Elsa Sjödahl och Iris Bjerkén har tillsammans grundat företaget SunFeeds. Den första produkten var en solrosbaserad akut måltidsersättning för undernärda människor i svältdrabbade områden. I början av 2020 tilldelades de Årets Coest-stipendium på Rapidus 20-årsfest och grundarduon utsågs till ett av förra årets 34:or av Rapidus och PwC. Men när den akuta måltidsersättning kort därefter skulle börja pilottestas i Malawi satte pandemin käppar i hjulet.

– Vi insåg att vi inte kan vara beroende av att få ett godkännande av FN nu när corona gör att vi framför allt måste se vad som behövs på den inhemska marknaden. Så nu jobbar vi med två parallella produkter, en som riktar sig globalt, och en som riktar sig till äldre i Sverige.

Förra veckan började cremen för äldre testköras på Tetra Paks anläggning i Lund, med målet att ta fram ett recept och en metod för massproduktion.

– Jag hoppas att vi med båda våra produkter så småningom ska kunna motverka hungerproblemet över hela världen och jag tror att vi har hittat produkter som kan göra skillnad, säger Elsa Sjödahl.

Julia Eriksson

SunFeeds, som i fjol tog plats på Rapidus och PwC:s 34-lista, tar fram en ny produkt vid Tetra Paks anläggningar […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Svensk scampi i Lejonkulan

    Veckans avsnitt av podden Lejonkulan gästas av bolaget Cresponix som ska odla hållbar scampi i Sverige. Det är första gången Jan Dahlqvist bjuder in ett bolag helt utan Skånekopplingar.