tisdag 1 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

… som nu kommersialiserar sin forskning

|  
|  

NEOLund startades som en teknisk utvecklingsavdelning åt Norsk Elektro Optikk, som drivs av en norsk forskningsstiftelse. I och med att bolaget köps upp av Fåhraeus Startup & Growth och Gobia Enterprises ska dess tekniska plattformar kommersialiseras med inriktning på miljöteknik.

– Vi har gjort en del leveranser till akademiska aktörer runt om i världen och har bedrivit en del konsulttjänster åt den lokala fotonikindustrin. Med våra nya ägare är målet att hitta nya industriella och kommersiella tillämpningar inom miljöteknik för våra plattformar som använder laser för att mäta gaser, säger NEOLunds vd Can Xu.

Fotonik är en tillämpad vetenskap för att styra och registrera fotoner. Norsk Elektro Optikk placerade sitt utvecklingsbolag i Lund för att komma nära forskningen på universitetet och de högteknologiska företagen i Lund, samtidigt som man också hade andra kommersiella åtaganden i regionen. Can Xu blev bolagets första anställda när det startade 2017 och stannar kvar som vd under de nya ägarna.

– Tills nu har vi primärt bedrivit forskning. Vårt fokus har varit att utveckla högpresterande generiska laserbaserade sensorteknologier, som vi tagit fram elektronik, mjukvara och mekanik för. Nu går vi in i en ny fas där vi tillsammans med de nya ägarna kan hitta nya kommersiella tillämpningar för tekniken. Vi kan till exempel i realtid mäta över en flerfilig motorväg och spåra utsläppen från varje enskild bil, det är omöjligt med konventionell teknik, säger Can Xu.

NEOLunds teknik består av laser som ställs in på specifika våglängder för att analysera olika gaser och till exempel mäta hur stora utsläpp och vilka utsläpp som sker. Utrustningen är portabel – ”stor som en flyttkartong och anpassad för batteridrift” enligt Can Xu – och kan därmed tas med utomhus och till fältet.

– Hur vi går vidare nu är inte beslutat, men självklart ser jag framför mig att vi ska stärka upp teamet också utanför det tekniska området med affärsutvecklare och säljare. Vi har kunder som väntar på oss, säger Can Xu.

Niclas Lindstrand

NEOLund startades som en teknisk utvecklingsavdelning åt Norsk Elektro Optikk, som drivs av en norsk forskningsstiftelse. I och med att […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Första kvartalets skånska vinnare

    Sex skånska aktier har stigit med mer än 100 procent under årets första kvartal. Och den aktie som gått allra bäst steg med nästan 400 procent. Rapidus har listan på bäst och sämst på börsen hittills i år.

  • Ledningsrokad i fastighetstjärnan

    SLP:s vd Tommy Åstrand lämnar sin post och väljs i stället in i styrelsen vid den kommande stämman. Hans ersättare är i allra högsta grad intern. Samtidigt tackar en anmnkunnig grundare för sig och avböjer omval till styrelsen.

  • Ny metod ska hitta cancern i tid

    Håranalys ska upptäcka tidigt stadium av prostatacancer. Den innovativa metoden har utvecklats av Lundabolaget Capillon Analytics, som applicerar geologiska analyser på människokroppen.


  • Beamonics breddar målgruppen

    Efter ett framgångsrikt fjolår har Lundabolaget Beamonics fyllt på kassan för att ta nästa steg i tillväxtresan. — Med de här pengarna ska omsättningen öka, säger vd Can Xu till Rapidus.

  • Diapure redo att växa

    PODD: Fosfor är ett av de vanligaste ämnena som bidrar till övergödning av Östersjön. Lisa Heiberg är biolog från lantbruksuniversitetet […]

  • Position Green på grön kvist

    Malmöbolaget Position Green fortsätter sin tillväxtresa och dubblar försäljningen på nytt. Det står klart när grundaren Daniel Gadd delar med sig av 2024 års siffror.

  • Watersprint köper kanadensiskt bolag

    Vattenreningsbolaget Watersprint från Lund köper samtliga tillgångar i konkursade Acuva Technologies. Vd André Carlsson hoppas att köpet ska stärka Watersprints position på den globala vattenreningsmarknaden.

  • Elonroad får order i USA

    Elonroad i Lund har landat en stororder i USA. Bolaget ska leverera fordonsladdsystem till en hamnterminal i Long Beach i Kalifornien. Det är den första ordern som företaget får i landet.

  • Elonroad: Tråkigt men ingen katastrof

    I en pinfärsk rapport till Regeringen har Trafikverket slagit fast att Sverige inte bör planera för en större utbyggnad av elvägar, där fordon laddas medan de kör. Elonroads vd Karin Ebbinghaus tar det med ro.

  • Beamonics prisas för gasanalys

    Lundabolaget Beamonics, som deltagit i vår podd Lejonkulan, kammar hem pris på branschgala i Göteborg för att snabbt lyckats gå från forskning till kommersialisering.

  • Lundabolag i genombrottsaffär med Alfa Laval

    Lundabaserade EPFF säljer ett av sina patent till Alfa Laval. Affären innebär ett kommersiellt genombrott för bolagets teknologi.

  • Lundateknik för ellastbilar

    Lundabolaget Zemission vill lösa svårigheterna med elektrifiering av tunga lastbilar. I ett samarbete med fordonskomponenttillverkaren Alfdex i Landskrona förbereds serietillverkning av en komponent som ska öka räckvidden.

  • Klirr i kassan för Katam

    Ett år efter senaste nyemissionen har Katam Technologies fått in nytt kapital. Då skulle bolaget intensifiera försäljningen i Latinamerika av sin AI-tjänst för skogsbruk. Nu är planen en utvidgning till Sydostasien.