torsdag 21 november 2024

inloggad som

… som nu kommersialiserar sin forskning

|  
|  

NEOLund startades som en teknisk utvecklingsavdelning åt Norsk Elektro Optikk, som drivs av en norsk forskningsstiftelse. I och med att bolaget köps upp av Fåhraeus Startup & Growth och Gobia Enterprises ska dess tekniska plattformar kommersialiseras med inriktning på miljöteknik.

– Vi har gjort en del leveranser till akademiska aktörer runt om i världen och har bedrivit en del konsulttjänster åt den lokala fotonikindustrin. Med våra nya ägare är målet att hitta nya industriella och kommersiella tillämpningar inom miljöteknik för våra plattformar som använder laser för att mäta gaser, säger NEOLunds vd Can Xu.

Fotonik är en tillämpad vetenskap för att styra och registrera fotoner. Norsk Elektro Optikk placerade sitt utvecklingsbolag i Lund för att komma nära forskningen på universitetet och de högteknologiska företagen i Lund, samtidigt som man också hade andra kommersiella åtaganden i regionen. Can Xu blev bolagets första anställda när det startade 2017 och stannar kvar som vd under de nya ägarna.

– Tills nu har vi primärt bedrivit forskning. Vårt fokus har varit att utveckla högpresterande generiska laserbaserade sensorteknologier, som vi tagit fram elektronik, mjukvara och mekanik för. Nu går vi in i en ny fas där vi tillsammans med de nya ägarna kan hitta nya kommersiella tillämpningar för tekniken. Vi kan till exempel i realtid mäta över en flerfilig motorväg och spåra utsläppen från varje enskild bil, det är omöjligt med konventionell teknik, säger Can Xu.

NEOLunds teknik består av laser som ställs in på specifika våglängder för att analysera olika gaser och till exempel mäta hur stora utsläpp och vilka utsläpp som sker. Utrustningen är portabel – ”stor som en flyttkartong och anpassad för batteridrift” enligt Can Xu – och kan därmed tas med utomhus och till fältet.

– Hur vi går vidare nu är inte beslutat, men självklart ser jag framför mig att vi ska stärka upp teamet också utanför det tekniska området med affärsutvecklare och säljare. Vi har kunder som väntar på oss, säger Can Xu.

Niclas Lindstrand

NEOLund startades som en teknisk utvecklingsavdelning åt Norsk Elektro Optikk, som drivs av en norsk forskningsstiftelse. I och med att […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.


  • Lundabolag i genombrottsaffär med Alfa Laval

    Lundabaserade EPFF säljer ett av sina patent till Alfa Laval. Affären innebär ett kommersiellt genombrott för bolagets teknologi.

  • Lundateknik för ellastbilar

    Lundabolaget Zemission vill lösa svårigheterna med elektrifiering av tunga lastbilar. I ett samarbete med fordonskomponenttillverkaren Alfdex i Landskrona förbereds serietillverkning av en komponent som ska öka räckvidden.

  • Klirr i kassan för Katam

    Ett år efter senaste nyemissionen har Katam Technologies fått in nytt kapital. Då skulle bolaget intensifiera försäljningen i Latinamerika av sin AI-tjänst för skogsbruk. Nu är planen en utvidgning till Sydostasien.

  • Ny runda ska ta Enjay till break even

    Det Malmöbaserade värmeväxlarföretaget Enjay är ute på en ny finansieringsrunda. Enligt planerna är det sista rundan innan bolaget når break even under 2025.

  • Elväg på Öresundsbron?

    Elonroad undersöker möjligheterna att bygga elväg på Öresundsbron. Det är innebörden av ny avsiktsförklaring tillsammans med Öresundsbron och Lunds universitet.

  • Klockan tickar för skånska utsläppsmål

    Utsläppen av växthusgaser i Skåne minskar, men det är långt kvar till uppsatta mål. Klimatarbetet hos de tio största utsläpparna av växthusgaser är direkt avgörande för Skånes 2030-mål. Se här vilka det är.

  • Näringslivstorskar på djupt vatten

    Skånska Hanö torskrevsförening vänder sig till näringslivet för att etablera artificiella torskrev. Initiativet har bland annat fått napp hos vindkraftsbolagen.

  • Laserprecision i Lejonkulan

    Nu släpper vi veckans avsnitt av podden Lejonkulan som gästas av laserexperten och Beamonics vd Can Xu. Han har bakgrund […]

  • Sandberg donerar 100 Mkr

    Sandberg Development donerar 10 miljoner kronor per år i tio år till Malmö universitet. Pengarna ska gå till universitetets vattenforskning. 

  • 20 miljoner till Lejonkulans gäst

    Lundabolaget Saveggy stänger en emission som tillför bolaget cirka 20 miljoner kronor och nya tunga investerare.