onsdag 2 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

… som nu kommersialiserar sin forskning

|  
|  

NEOLund startades som en teknisk utvecklingsavdelning åt Norsk Elektro Optikk, som drivs av en norsk forskningsstiftelse. I och med att bolaget köps upp av Fåhraeus Startup & Growth och Gobia Enterprises ska dess tekniska plattformar kommersialiseras med inriktning på miljöteknik.

– Vi har gjort en del leveranser till akademiska aktörer runt om i världen och har bedrivit en del konsulttjänster åt den lokala fotonikindustrin. Med våra nya ägare är målet att hitta nya industriella och kommersiella tillämpningar inom miljöteknik för våra plattformar som använder laser för att mäta gaser, säger NEOLunds vd Can Xu.

Fotonik är en tillämpad vetenskap för att styra och registrera fotoner. Norsk Elektro Optikk placerade sitt utvecklingsbolag i Lund för att komma nära forskningen på universitetet och de högteknologiska företagen i Lund, samtidigt som man också hade andra kommersiella åtaganden i regionen. Can Xu blev bolagets första anställda när det startade 2017 och stannar kvar som vd under de nya ägarna.

– Tills nu har vi primärt bedrivit forskning. Vårt fokus har varit att utveckla högpresterande generiska laserbaserade sensorteknologier, som vi tagit fram elektronik, mjukvara och mekanik för. Nu går vi in i en ny fas där vi tillsammans med de nya ägarna kan hitta nya kommersiella tillämpningar för tekniken. Vi kan till exempel i realtid mäta över en flerfilig motorväg och spåra utsläppen från varje enskild bil, det är omöjligt med konventionell teknik, säger Can Xu.

NEOLunds teknik består av laser som ställs in på specifika våglängder för att analysera olika gaser och till exempel mäta hur stora utsläpp och vilka utsläpp som sker. Utrustningen är portabel – ”stor som en flyttkartong och anpassad för batteridrift” enligt Can Xu – och kan därmed tas med utomhus och till fältet.

– Hur vi går vidare nu är inte beslutat, men självklart ser jag framför mig att vi ska stärka upp teamet också utanför det tekniska området med affärsutvecklare och säljare. Vi har kunder som väntar på oss, säger Can Xu.

Niclas Lindstrand

NEOLund startades som en teknisk utvecklingsavdelning åt Norsk Elektro Optikk, som drivs av en norsk forskningsstiftelse. I och med att […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Duearity-grundarna startar nytt i skogen

    Det Malmöbaserade medicinteknikbolaget Duearity kastade in handduken och gick i konkurs i höstas. Nu är de båda grundarna tillbaka med en ny satsning inom skogsnäringen.

  • Övertecknat i Arrowlake

    Finansmannen Jan Barchan via Briban Invest och Salén-gruppen kliver in som nya ägare i ozonbolaget Arrowlake. – Pengarna från emissionen öppnar för större installationer, säger vd Fredrik Bernshed.

  • Position Green kapar personalstyrkan

    Position Green har gått som tåget. Förra året dubblades omsättningen och framtiden såg ljus ut. Men så kom omnibussen och tar Malmöbolaget åt andra hållet. Vd Daniel Gadd tvingas varsla 41 anställda i Sverige om uppsägning.

  • Sysav planerar miljardinvestering för nollutsläpp

    Efter en tids tester är beslutet taget: Sysav ska arbeta för fullskalig koldioxidinfågning. Investeringen beräknas landa på 3 miljarder. – Det är inte bara en kostnad för klimatet, det är en investering i konkurrenskraft, säger vd Malin Dahlroth.

  • Beamonics breddar målgruppen

    Efter ett framgångsrikt fjolår har Lundabolaget Beamonics fyllt på kassan för att ta nästa steg i tillväxtresan. — Med de här pengarna ska omsättningen öka, säger vd Can Xu till Rapidus.

  • Diapure redo att växa

    PODD: Fosfor är ett av de vanligaste ämnena som bidrar till övergödning av Östersjön. Lisa Heiberg är biolog från lantbruksuniversitetet […]

  • Position Green på grön kvist

    Malmöbolaget Position Green fortsätter sin tillväxtresa och dubblar försäljningen på nytt. Det står klart när grundaren Daniel Gadd delar med sig av 2024 års siffror.

  • Watersprint köper kanadensiskt bolag

    Vattenreningsbolaget Watersprint från Lund köper samtliga tillgångar i konkursade Acuva Technologies. Vd André Carlsson hoppas att köpet ska stärka Watersprints position på den globala vattenreningsmarknaden.

  • Elonroad får order i USA

    Elonroad i Lund har landat en stororder i USA. Bolaget ska leverera fordonsladdsystem till en hamnterminal i Long Beach i Kalifornien. Det är den första ordern som företaget får i landet.

  • Elonroad: Tråkigt men ingen katastrof

    I en pinfärsk rapport till Regeringen har Trafikverket slagit fast att Sverige inte bör planera för en större utbyggnad av elvägar, där fordon laddas medan de kör. Elonroads vd Karin Ebbinghaus tar det med ro.