onsdag 6 december 2023

inloggad som

Fysiska möten börjar i höst – och i sommar

Restriktionerna för möten börjar luckras upp men fortfarande är det oklart vad som gäller i höst. Eventarrangörerna som Rapidus pratat med har dock redan planerat för en höst med publik. Lokaler är bokade – men arrangörerna är beredda att återgå till digital form om restriktionerna skulle skärpas igen.

Financial Meetings Øresund tänker starta sina möten med publik på plats redan i sommar, i mitten av juli under tennisveckorna i Båstad.

– Hittills har vi fått besked från Nordea Open att vi kan ta in 28 personer inklusive crew, men de vet själva ännu inte helt var gränsen går, restriktionerna ändras allt eftersom under sommaren. När Nordea kom och sa att de skulle göra Båstadstennisen så var det en vågbrytare för oss. Det är en viktig plattform och när man tar det beslutet så ser man att Sverige öppnar igen, säger Monica Thomasson, vd för Thomasson Group som arrangerar Financial Meetings Öresund.

I höst räknar Financial Meetings Øresund med att ha lika mycket publik som vanligt, med en stor brasklapp för att bolag och andra aktörer ofta har strängare regler än Folkhälsomyndighetens riktlinjer.

Nordic Game Conference är planerad till början av november i år och Nordic Games vd Erik Robertson säger att målet är 800 besökare på plats – men att det kan visa sig vara för lågt räknat. Den digitala mässan för ett par veckor sedan drog nästan 1.700 deltagare.

– Världens största spelmässa i Köln i augusti har sagt att de kör digitalt så vi blir först ut av de stora att ha publik. Därför är 800 fullt realistiskt, men det kan visa sig vara försiktigt. Under pandemin har vi klöst på bassängkanten och lyckats ställa om så vi nästan har break even med att köra digitalt, säger Erik Robertson.

Bättre Affärer-dagen i Malmö är också planerad till den 18 november, med Rapidus som mediepartner. Arrangören Navet har bokat Malmö Live och vd Göran Hellström räknar med att släppa in 350 personer – samma antal som det brukade vara före coronapandemin.

– Vi planerade för detta redan när vi hade den digitala Bättre Affärer-dagen i Helsingborg i våras. Nu kör vi digitalt och fysiskt samtidigt för första gången. Digitalt ger ett mervärde, men vi vet samtidigt att det är en utmaning att ha långa digitala event. Det kräver ett tydligt program med pauser, säger Göran Hellström.

Alla arrangörer som Rapidus talat med säger dock att de är beredda att återgå till digitala event om smittspridningen kräver det. Liksom att de planerar att ha hybridevent, alltså både sända live digitalt och ta in publik, inte bara i höst utan även framöver.

– Det är hybridmöten som gäller för all framtid. Vi har haft vårt sista event som bara är fysiskt med lite som filmas, säger Erik Robertson på Nordic Game.

För Rapidus egen del finns dock inga konkreta planer för höstens event än.

– Nej, vi planerar ännu inte för detta, men vi är snabba i beslut och kan ändra riktning senare. Vi har ju vår heta linje till våra medlemmar. Däremot planerar vi fler digitala sändningar, medan vi väntar på IRL, säger Rapidus vd och grundare Jan Wifstrand.

Niclas Lindstrand

Restriktionerna för möten börjar luckras upp men fortfarande är det oklart vad som gäller i höst. Eventarrangörerna som Rapidus pratat […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad