onsdag 10 juli 2024

inloggad som

Trångt för flera av Malmös spelutvecklare

Det är trångt bland spelutvecklarna i Malmö. I måndags berättade Rapidus om hur Sharkmob öppnat i London för att kunna hitta tillräckligt med personal. Bilden delas av flera i Malmös spelbransch, men det finns fortfarande attraktionsfaktorer i Malmös spelunder.

Låga levnadskostnader jämfört med Stockholm och Köpenhamn men ändå en tillräckligt stad rolig nog att locka spelutvecklare. Det är en av orsakerna till att spelbolagen väljer att växa i Malmö menar Martin Walfisz, en av Massives grundare och nu partner i Nordisk Games.

– Det är fantastiskt att bolagen växer och jag tror att det finns gott att om plats att växa. Inte minst för närheten till Köpenhamn där det finns oerhört många duktiga befintliga och blivande utvecklare, säger han.

Han lägger dock till att han numera mest är verksam i Köpenhamn och inte har direkt insyn i hur det ser ut för bolagen som rekryterar i Malmö just nu.

 – I många år gick jag runt och var bekymrad för att spel-Malmö inte nått en kritisk massa. Men sedan förra året har vi gjort det och det beror inte bara på Massives framgångar, säger Martin Walfisz.

Avalanche, med huvudkontor i Stockholm, växer i Malmö. Även King och Massive som nyligen lanserade ett nytt Star Wars-projekt, växer just nu.

Samtidigt finns det färre spelutvecklare per capita i Malmö än i Stockholm, 250 mot 500 per 100.000 invånare, enligt Erik Robertson på Nordic Game.

– Man slåss om erfaren personal, det är därför Sharkmob öppnar en studio i London och Massive öppnar i Stockholm, säger han.

Statistiken på hur det egentligen ser ut för spelbranschen är undermålig och de senaste siffrorna är från 2019, enligt Erik Robertson.

– För en snabbväxande, strategiskt viktig bransch bör man fundera på om det är någons ansvar att skaffa sig lite fräschare data, säger han och menar att det i sådant fall ligger på Malmö stad.

Ett annat bolag som valt att satsa på Malmökontoret är den danska spelstudion IO Interactive. Den rådande konkurrensen är dock inte bara av ondo menar Sandra Smedegaard Mondahl, som är ansvarig för Malmöavdelningen på IO Interactive.

–  Vi slåss om samma personer samtidigt, inte bara lokala talanger utan även internationella. Men jag ser det lite som både en välsignelse och förbannelse. Om ett annat lokalt spelbolag anställer och får hit någon från USA kommer de förmodligen att stanna här en längre period. Vi stärker på så sätt hela regionen långsiktigt med gemensamma ansträngningar, säger hon.

– Det har definitivt blivit mer konkurrens, nu när det finns fem större aktörer. Men fortfarande anställs många från utlandet, säger Peter Lübeck, vd för branschorganisationen Devhub.

– Historiskt sett har det varit väldigt låg förflyttning mellan bolagen i staden, på grund av att alla har haft sin egen prägel, men det luckras upp allt eftersom fler AAA-bolag gör sitt intåg och växer, säger han.

Mette Carlbom

Det är trångt bland spelutvecklarna i Malmö. I måndags berättade Rapidus om hur Sharkmob öppnat i London för att kunna […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Tunga utmaningar i Höganäs

  Metallpulvertillverkaren Höganäs är inne i en storm av utmaningar. Företaget i nordvästra Skåne är Sveriges sjuttonde största utsläppare av koldioxid. Så kan det inte fortsätta. Och vd Henrik Ager berättar vad omställningen till elbilar innebär.
  – Vi har fyra-fem år på oss att ställa om, säger han i en intervju med Rapidus.

 • Renstädat i Wihlborgs

  Wihlborgs befinner sig mycket nära toppen av sina räntekostnader. Samtidigt ser nedskrivningarna av fastighetsvärden ut att närma sig slutet. Det framgick när fastighetsbolaget med vd Ulrika Hallengren presenterade rapporten för andra kvartalet på måndagen.

 • Hänt i vecka 27

  Förvärv och försäljningar. Det händer saker i det skånska näringslivet även efter att sommarlugnet börjat lägga sig. Här är en summering av de viktigaste affärsnyheterna under den gångna veckan.


 • Het sommar för skånska gamingbolag

  Blickarna riktats mot Skånes växande gamingscen när det är dags för heta och hajpade sommarreleaser av dataspel. Rapidus har kollat vad som är på gång.

 • Fetast plånbok vinner

  Efter en tolfteplats av fjorton i SHL måste något göras med hockeylaget Malmö Redhwaks. I brist på kommunalt stöd behövs det nya och kreativa samarbeten med näringslivet.

 • Glad påsk!

  Vi på Rapidus önskar dig en riktigt glad och varm påsk! Vi återkommer med nya skånska nyheter tisdagen den 2 […]

 • Damfotboll en svår affär

  Att damfotbollen har det tuffare ekonomiskt än herrarna är ingen hemlighet. Spelarförsäljningar och Europaspel ger inte i närheten av samma genomslag som på herrsidan.

 • Klubbarna kämpar för ekonomin i Superettan

  Superettan i fotboll ger betydligt lägre tv-intäkter än Allsvenskan. Så här löser de skånska klubbarna Helsingborgs IF, Trelleborgs FF och Landskrona BoIS utmaningen.

 • I år ska MFF fylla kassan

  Snart drar fotbollens högsta serier igång för året. Rapidus har tagit en titt på de ekonomiska förutsättningarna för skånska elitföreningarna. För MFF bör Europaspel ge mer pengar i år, även om det sportsliga resultatet blir likartat jämfört med tidigare år. Det säger MFF:s vd Niclas Carlnén.

 • Han vill investera i nystartade spelutvecklare

  Intresset för investeringar i spelutveckling är i botten vilket hotar innovationskraften. Det säger Erik Robertson som kämpar för att resa kapital till investeringsbolaget Nordic Game Ventures.

 • Danskt hygge över Sveriges nedgång

  Sverige är i fritt fall. Det konstaterar danska journalister när de granskar Sveriges ekonomi, invandring och kriminalitet. Danskarna förundras över hur så mycket kunde gå så fel i det land som de har varit så avundsjuka på i många år. Rapidus korrepondent i Danmark Keld Broksø har gått igenom den nya danska mediebilden av Sverige.

 • Special: Helgernas nyhetssvep

  Har du haft fullt upp med matförberedelser, shopping och långväga släktingar? Ingen fara, Rapidus är tillbaka och har gjort ett svep med några av de hetaste nyheterna från det skånska näringslivet.

 • Börja satsa, sluta spara

  Glädjen med årets mörkaste tid är att det vänder. Frågan är om årets vintersolstånd sammanfaller med ekonomin och framtidsutsikterna. Vi tror det och önskar dig som Rapidusmedlem ett ljusnande 2024.