onsdag 2 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Optifreeze igång med första kommersiella avtalet

|  ,
|  

I dag går Lundabolaget Optifreeze skarpt med sitt första kommersiella avtal när de installerar en maskin hos APH i Malmö. Detta dagen efter nyheten om att bolaget, som utvecklat en behandlingsteknik för bland annat snittblommor, fusioneras med Arc Aroma Pure – varpå båda bolagens aktier dippade.

– Den stora drivkraften till varför vi har initierat det här är att OptiFreeze är nära ett kommersiellt genombrott, men vi har lite resurser på hela apparaten som krävs runt leveranser, säger Ulf Hagman vd på Optifreeze, till Rapidus.

Det har däremot Arc Aroma, bolaget som var med och grundade Optifreeze 2011.

– Det finns en god förståelse mellan bolagen och vi känner varandra väl. Vi är starkast på forskning och utvecklingen, de är starka på allt annat: produktion, leverans, marknad och så vidare, säger han.

De två bolagen har även vissa överlappningar i sin teknik och förhoppningen är nu att Optifreeze även ska kunna fokusera på sina livsmedelsprojekt, som fått stå tillbaka till förmån för snittblommorna. Planen har varit att först komma med den behandlingen.

– I förra veckan slöt vi vårt första kommersiella avtal, vilket var med Sveriges ledande blomstergrossist APH. I dag installerar vi den första maskinen för behandlingar hos dem i Malmö. Det blir också en referensanläggning för nya kunder, säger han.

Men när nyheten om fusionen, som innebär att Optifreeze absorberar Arc Aroma kom, sjönk båda bolagens aktier på First North. Ulf Hagman tror att orsaken är att delar av marknaden ännu inte förstått fördelarna.

– Så vi tror att det är en tillfällig dipp. Beslutet är förankrat bland de största ägarna, men vi har ett spritt ägande på över 6.000 aktieägare. Det här gör att vi kommer att komma snabbare ut på marknaden och det är positivt för Optifreeze ägare, säger han.

Mette Carlbom

I dag går Lundabolaget Optifreeze skarpt med sitt första kommersiella avtal när de installerar en maskin hos APH i Malmö. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Slutet är kommet för Lundabolaget

    Först var det Tendo, sedan Wnt Research. Nu avvecklas ytterligare ett noterat skånskt life science-bolag som blir uppköpt via ett omvänt förvärv där de enda tillgångarna är en börsplats och en samling aktieägare.

  • Inarea lyfter blicken mot taket

    Golvläggningskoncernen Inarea fortsätter serieförvärva, denna gång en undertaksmontör. Det innebär ett avsteg från ursprungstanken att konsolidera golvbranschen. Vd Rikard Fransson drar fördel av att ha ett starkt kassaflöde i en svag marknad.

  • Rejält tillskott i kassan för el-sparare

    Lundabaserade Emulate Energy stänger sin Serie A-runda och får två nya internationella delägare. Så här stort blev tillskottet och så ska pengarna användas.


  • Dug lånar för att få upp farten

    Pengarna från emissionen i höstas räckte inte och nu tvingas potatisdrycksföretaget Dug fylla på med lån. Men 2025 ska bli året då försäljningen äntligen kommer i gång på allvar.

  • Fomo-effekt gav Re:meat övertecknad runda

    Investerarintresset var stort när köttodlingsbolaget Re:meat sökte nya pengar. Nu ska Sveriges första ”köttbryggeri” byggas i Lund.

  • Diapure redo att växa

    PODD: Fosfor är ett av de vanligaste ämnena som bidrar till övergödning av Östersjön. Lisa Heiberg är biolog från lantbruksuniversitetet […]

  • Genombrott för spisbolaget

    Emerging Cooking Solutions, som arbetar för klimat- och hälsovänligare matlagning i Afrika får efter 14 år in sin första stora finansering. — Det har varit en sinnessjuk uthållighet, säger grundaren Per Löfberg.

  • Blockkedjor ska berätta om vinets resa

    Europeiska vindrickare är medvetna konsumenter som vill veta var vinet kommer ifrån och hur det tillverkats. Bolaget Journy skapar digitala produktpass åt vinproducenter och ser en jättemarknad.

  • Position Green på grön kvist

    Malmöbolaget Position Green fortsätter sin tillväxtresa och dubblar försäljningen på nytt. Det står klart när grundaren Daniel Gadd delar med sig av 2024 års siffror.

  • Watersprint köper kanadensiskt bolag

    Vattenreningsbolaget Watersprint från Lund köper samtliga tillgångar i konkursade Acuva Technologies. Vd André Carlsson hoppas att köpet ska stärka Watersprints position på den globala vattenreningsmarknaden.

  • Elonroad får order i USA

    Elonroad i Lund har landat en stororder i USA. Bolaget ska leverera fordonsladdsystem till en hamnterminal i Long Beach i Kalifornien. Det är den första ordern som företaget får i landet.

  • Elonroad: Tråkigt men ingen katastrof

    I en pinfärsk rapport till Regeringen har Trafikverket slagit fast att Sverige inte bör planera för en större utbyggnad av elvägar, där fordon laddas medan de kör. Elonroads vd Karin Ebbinghaus tar det med ro.

  • Opticept växlar upp

    Lundabolaget Opticepts största delägare, som även är största kund ,bidrar med finansiering till produktion av utrustning. Men Opticept ser genombrottet komma även för andra produktsegment och startar en kapitalrunda för att resa 80 miljoner kronor.