torsdag 21 november 2024

inloggad som

Optifreeze igång med första kommersiella avtalet

|  ,
|  

I dag går Lundabolaget Optifreeze skarpt med sitt första kommersiella avtal när de installerar en maskin hos APH i Malmö. Detta dagen efter nyheten om att bolaget, som utvecklat en behandlingsteknik för bland annat snittblommor, fusioneras med Arc Aroma Pure – varpå båda bolagens aktier dippade.

– Den stora drivkraften till varför vi har initierat det här är att OptiFreeze är nära ett kommersiellt genombrott, men vi har lite resurser på hela apparaten som krävs runt leveranser, säger Ulf Hagman vd på Optifreeze, till Rapidus.

Det har däremot Arc Aroma, bolaget som var med och grundade Optifreeze 2011.

– Det finns en god förståelse mellan bolagen och vi känner varandra väl. Vi är starkast på forskning och utvecklingen, de är starka på allt annat: produktion, leverans, marknad och så vidare, säger han.

De två bolagen har även vissa överlappningar i sin teknik och förhoppningen är nu att Optifreeze även ska kunna fokusera på sina livsmedelsprojekt, som fått stå tillbaka till förmån för snittblommorna. Planen har varit att först komma med den behandlingen.

– I förra veckan slöt vi vårt första kommersiella avtal, vilket var med Sveriges ledande blomstergrossist APH. I dag installerar vi den första maskinen för behandlingar hos dem i Malmö. Det blir också en referensanläggning för nya kunder, säger han.

Men när nyheten om fusionen, som innebär att Optifreeze absorberar Arc Aroma kom, sjönk båda bolagens aktier på First North. Ulf Hagman tror att orsaken är att delar av marknaden ännu inte förstått fördelarna.

– Så vi tror att det är en tillfällig dipp. Beslutet är förankrat bland de största ägarna, men vi har ett spritt ägande på över 6.000 aktieägare. Det här gör att vi kommer att komma snabbare ut på marknaden och det är positivt för Optifreeze ägare, säger han.

Mette Carlbom

I dag går Lundabolaget Optifreeze skarpt med sitt första kommersiella avtal när de installerar en maskin hos APH i Malmö. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.


  • Opticept växlar upp

    Lundabolaget Opticepts största delägare, som även är största kund ,bidrar med finansiering till produktion av utrustning. Men Opticept ser genombrottet komma även för andra produktsegment och startar en kapitalrunda för att resa 80 miljoner kronor.

  • Hon blir Krinovas nya vd

    Finanskvinnan Ulrika Hasselgren tillträder som ny vd för Krinova Incubator & Science Park i början av januari. Hon kommer närmast från rollen som hållbarhetschef i Coeli-gruppen.

  • Lundabolag i genombrottsaffär med Alfa Laval

    Lundabaserade EPFF säljer ett av sina patent till Alfa Laval. Affären innebär ett kommersiellt genombrott för bolagets teknologi.

  • Internationellt i Skåne om framtidens mat

    Kristianstad-inkubatorn Krinova Incubator & Science Park slår på stort för framtidens mat med “Spot on Food”, en internationell konferens om framtidens livsmedel.

  • Nothing Fishy i Lejonkulan

    Rapidus podd Lejonkulan tar nya kliv och lanserar nu formatet vodd, det vill säga filmade intervjuer. I studion har vi denna gång Ola Secher som tillsammans med sin kollega Jared Christensen är grundare av matföretaget Nothing Fishy.

  • Lundateknik för ellastbilar

    Lundabolaget Zemission vill lösa svårigheterna med elektrifiering av tunga lastbilar. I ett samarbete med fordonskomponenttillverkaren Alfdex i Landskrona förbereds serietillverkning av en komponent som ska öka räckvidden.

  • Dug räddar kassan

    I ett år har Helene Nielsen varit vd för potatisdrycksföretaget Dug, tidigare Veg of Lund. Nu har hon städat, renodlat och sparat. Men en sinande kassa måste nu fyllas. Det ser hon ut att klara, men det blir dyrt.

  • Klirr i kassan för Katam

    Ett år efter senaste nyemissionen har Katam Technologies fått in nytt kapital. Då skulle bolaget intensifiera försäljningen i Latinamerika av sin AI-tjänst för skogsbruk. Nu är planen en utvidgning till Sydostasien.

  • Ny runda ska ta Enjay till break even

    Det Malmöbaserade värmeväxlarföretaget Enjay är ute på en ny finansieringsrunda. Enligt planerna är det sista rundan innan bolaget når break even under 2025.

  • Elväg på Öresundsbron?

    Elonroad undersöker möjligheterna att bygga elväg på Öresundsbron. Det är innebörden av ny avsiktsförklaring tillsammans med Öresundsbron och Lunds universitet.