Lundabolaget Asgard Therapeutics förhandlar med internationella riskkapitalister och planerar att stänga sin första riskkapitalrunda under nästa år. Pengarna ska finansiera den första delen av den pre-kliniska utvecklingen av bolagets teknik för omprogrammering av cancerceller. Hela den pre-kliniska fasen beräknas kosta totalt 12 miljoner euro.
–Vi diskuterar med europeiska riskkapitaliser, inklusive skandinaviska och även några amerikanska. Det är viktigt för Asgard att attrahera investerare med rätt nätverk och know-how som kan hjälpa oss i utvecklingen men öven med finansiell kapacitet att följa med under nästa steg i utvecklingen, säger Fábio Rosa, medgrundare på Asgard och doktorand vid LU:s avdelning för molekylärmedicin och genterapi.
Han är också en av 34orna som Rapidus och PwC presenterade förra veckan. Bolaget startade han tillsammans med forskarkollegorna Filipe Pereira och Cristiana Pires som också är knutna till avdelningen vid Lunds universitet. Trion är från Portugal och började sin forskning kring omprogrammering av celler på Universidade de Coimbra.
Den första tillämpningen som de nu satsar på är att programmera om cancerceller för att effektivisera immunterapibehandlingar. Väldigt förenklat handlar det om att göra cancercellerna till tydliga måltavlor för immunförsvaret. Tekniken är patentsökt i Europa och de väntar sig ett godkännande nästa år.
Intresset för trions rön har varit stort, både bland akademiker, kliniska utövare, investerare och läkemedelsbolag som identifierats som potensiella partners i framtiden. Hittills har de finansierat verksamheten genom stöd och bidrag från bland annat EU:s Horizon 2020, Vinnova, LU Holding och andra europeiska stödorgan. Men med en färdig konceptvalidering är det nu dags att bjuda in investerarna som väntat vid dörren.
– Vi kan demonstrera effekt på över 50 olika cancerceller hos möss och människor. Samtidigt har vi kommit en bit med affärsutvecklingen, vi har planer för produktionen och regulatoriska frågor och har hela tiden haft riskkapitalisternas intresse. Vi är ju verkligen inte ett bolag med bara en tillgång, vår projekt-pipeline med möjliga tillämpningar för vår forskning är väldigt djup, säger Fábio Rosa.
Emiliano Strauss