onsdag 23 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

34orna: Asgard Therapeutics första investeringsrunda

|  
|  

Lundabolaget Asgard Therapeutics förhandlar med internationella riskkapitalister och planerar att stänga sin första riskkapitalrunda under nästa år. Pengarna ska finansiera den första delen av den pre-kliniska utvecklingen av bolagets teknik för omprogrammering av cancerceller. Hela den pre-kliniska fasen beräknas kosta totalt 12 miljoner euro.

–Vi diskuterar med europeiska riskkapitaliser, inklusive skandinaviska och även några amerikanska. Det är viktigt för Asgard att attrahera investerare med rätt nätverk och know-how som kan hjälpa oss i utvecklingen men öven med finansiell kapacitet att följa med under nästa steg i utvecklingen, säger Fábio Rosa, medgrundare på Asgard och doktorand vid LU:s avdelning för molekylärmedicin och genterapi.

Han är också en av 34orna som Rapidus och PwC presenterade förra veckan. Bolaget startade han tillsammans med forskarkollegorna Filipe Pereira och Cristiana Pires som också är knutna till avdelningen vid Lunds universitet. Trion är från Portugal och började sin forskning kring omprogrammering av celler på Universidade de Coimbra.

Den första tillämpningen som de nu satsar på är att programmera om cancerceller för att effektivisera immunterapibehandlingar. Väldigt förenklat handlar det om att göra cancercellerna till tydliga måltavlor för immunförsvaret. Tekniken är patentsökt i Europa och de väntar sig ett godkännande nästa år.

Intresset för trions rön har varit stort, både bland akademiker, kliniska utövare, investerare och läkemedelsbolag som identifierats som potensiella partners i framtiden. Hittills har de finansierat verksamheten genom stöd och bidrag från bland annat EU:s Horizon 2020, Vinnova, LU Holding och andra europeiska stödorgan. Men med en färdig konceptvalidering är det nu dags att bjuda in investerarna som väntat vid dörren.

– Vi kan demonstrera effekt på över 50 olika cancerceller hos möss och människor. Samtidigt har vi kommit en bit med affärsutvecklingen, vi har planer för produktionen och regulatoriska frågor och har hela tiden haft riskkapitalisternas intresse. Vi är ju verkligen inte ett bolag med bara en tillgång, vår projekt-pipeline med möjliga tillämpningar för vår forskning är väldigt djup, säger Fábio Rosa.

Emiliano Strauss

Lundabolaget Asgard Therapeutics förhandlar med internationella riskkapitalister och planerar att stänga sin första riskkapitalrunda under nästa år. Pengarna ska finansiera […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Vägen från kris till tillväxt

    E-handelsjätten BHG Group visar tillväxt igen efter tio kvartal av fall. Rapidus har träffat vd Gustaf Öhrn som berättar hur han styrt bolaget genom ett omfattande stålbad – och hur koncernen nu ska växla upp.

  • Cantargia i superaffär – med bismak

    Läkemedelsbolaget Cantargia i Lund säljer ett forskningsprogram till japaner och kan som mest få in mer än 6 miljarder kronor på affären. Samtidigt kom resultat från bolagets toppkandidat som var en besvikelse.

  • Zaplox i knipa

    Låsbolaget Zaplox tappade sin vd Tess Mattisson i våras då hon gick till kunden Assa Abloy. ”Hårt slag” sade styrelsen då. Nu upprättar bolaget kontrollbalansräkning.

  • AAK och Mildef vinnare bland skånska rapporterna

    ,
    Det verkar räcka med att inte backa alltför mycket för att göra aktiemarknaden glad. Trots att de flesta rapporter visade upp obefintlig eller negativ tillväxt togs de emot ganska väl på börsen. Men ett bolag har det riktigt kämpigt.


  • Cantargia i superaffär – med bismak

    Läkemedelsbolaget Cantargia i Lund säljer ett forskningsprogram till japaner och kan som mest få in mer än 6 miljarder kronor på affären. Samtidigt kom resultat från bolagets toppkandidat som var en besvikelse.

  • Från 40 miljoner till 40 miljarder

    Sedan Fredrik Tiberg klev in som vd för Camurus har bolagets värdering gått från 40 miljoner till 40 miljarder kronor. Rapidus träffar honom på huvudkontoret i Lund för att höra om vägen dit och planerna framåt.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Cantargias antikropp i amerikanskt snabbspår

    Cantargias läkemedelskandidat nadunolimab har fått Fast Track-status i USA. Det fick aktien att ta ett litet glädjeskutt.

  • Miljonregn över cancerbolaget

    Medtech-bolaget Reccan ingår i ett konsortium som fått motsvarande 153 miljoner kronor av EU för att genomföra ett stort projekt inom pankreascancer. – Det här betyder mer än bara pengarna, säger vd Anna Brodén.

  • Camurus miljardavtal öppnar för mer

    Camurus i Lund, med vd Fredrik Tiberg, aktierusar efter att ha ingått avtal med den amerikanska jätten Eli Lilly. I potten ligger 8 miljarder kronor i ersättningar, och det kan bli ännu mer. – Det här öppnar för liknande avtal inom andra områden.

  • Synact Pharma tar in nya pengar – igen

    Synact Pharma stärker finanserna genom en riktad nyemission och ett lånelöfte från den amerikanska storägaren. Det är den tredje större nyemissionen som lundabolaget genomför på två år.

  • Euris likviderat: ”Aktieägarna hade förtjänat bättre”

    Han slog svenskt rekord i nyemissioner och fortsatte in i det sista att ta in nya pengar. Men i december förra året lämnade Dario Kriz plötsligt sitt bolag Euris åt sitt öde. Nu är det likviderat.

  • Emissionsfiasko – Nanoecho tvingas tvärnita

    Nästan ingen gick med i Lundabolaget Nanoechos emissionsrunda. Nu pausar bolaget sina kliniska studier och aktien dyker till nya bottennivåer. – Vi ångrar inte att vi gick till börsen i fjol, säger vd Linda Persson.

  • Stark rapport – men aktien faller

    Skånska läkemedelsjätten Camurus ser ut att göra allt rätt och levererar en rapport över förväntningarna. Under årets första kvartal tredubblar Lundabolaget rörelseresultatet och såväl intäkter som vinst ökar. Trots det faller aktien på börsen. – Det beror nog på Brixadi-utvecklingen, säger vd Fredrik Tiberg.