fredag 4 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Skånsk livsmedelssatsning på afrikansk frukt

Den Medeonbaserade forskaren Arwa Mustafa har fått med sig Oatlygrundaren Rickard Östes forskningsbolag Aventure och entreprenören Nils Mårtensson, som äger Balsgård Foodtech, i ett nytt projekt. De grundar nu Arwa Foodtech som ska kommersialisera nyttiga livsmedel baserade på det afrikanska baobabträdets frukt.

Arwa Mustafa kommer ursprungligen från Sudan där baobabträdet är vanligt och frukten traditionellt används. Den är rik på antioxidanter, mineraler och vitaminer, samt fibrer som är nyttiga för mikrofloran i magen och tarmarna.

– Vår dryck Arwa ska testas inom kort på konsumenter. Och i sommar har vår grillsås Baonais testats genom försäljning i foodtruck i södra Sverige med gott resultat. Hade det inte varit för Corona hade vi troligen redan lanserat någon av produkterna, säger Arwa Mustafa, vd för Arwa Foodtech.

Hon är även lektor vid Högskolan Kristianstad och fick via sin enskilda firma Nutragreen 150.000 kronor av Vinnova och Innovationskontor Syd för att ta fram pilottester av drycken i tre smaker. Nästa steg blir att förbättra drycken enligt synpunkterna från marknadsundersökningar och därefter lansera i Sverige. Drycken innehåller förutom baobabfruktköttet svenska råvaror, bland annat havre.

– Vi får generellt sett allt större möjlighet att titta på nyttiga livsmedel från hela världen. Detta samarbetet är kul och intressant för att få studera de nyttiga livsmedel som finns i Afrika, säger Rickard Öste.

Elisabet Ottosson

Den Medeonbaserade forskaren Arwa Mustafa har fått med sig Oatlygrundaren Rickard Östes forskningsbolag Aventure och entreprenören Nils Mårtensson, som äger […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Dug lånar för att få upp farten

    Pengarna från emissionen i höstas räckte inte och nu tvingas potatisdrycksföretaget Dug fylla på med lån. Men 2025 ska bli året då försäljningen äntligen kommer i gång på allvar.

  • Fomo-effekt gav Re:meat övertecknad runda

    Investerarintresset var stort när köttodlingsbolaget Re:meat sökte nya pengar. Nu ska Sveriges första ”köttbryggeri” byggas i Lund.

  • Genombrott för spisbolaget

    Emerging Cooking Solutions, som arbetar för klimat- och hälsovänligare matlagning i Afrika får efter 14 år in sin första stora finansering. — Det har varit en sinnessjuk uthållighet, säger grundaren Per Löfberg.

  • Blockkedjor ska berätta om vinets resa

    Europeiska vindrickare är medvetna konsumenter som vill veta var vinet kommer ifrån och hur det tillverkats. Bolaget Journy skapar digitala produktpass åt vinproducenter och ser en jättemarknad.

  • Opticept växlar upp

    Lundabolaget Opticepts största delägare, som även är största kund ,bidrar med finansiering till produktion av utrustning. Men Opticept ser genombrottet komma även för andra produktsegment och startar en kapitalrunda för att resa 80 miljoner kronor.

  • Hon blir Krinovas nya vd

    Finanskvinnan Ulrika Hasselgren tillträder som ny vd för Krinova Incubator & Science Park i början av januari. Hon kommer närmast från rollen som hållbarhetschef i Coeli-gruppen.

  • Internationellt i Skåne om framtidens mat

    Kristianstad-inkubatorn Krinova Incubator & Science Park slår på stort för framtidens mat med “Spot on Food”, en internationell konferens om framtidens livsmedel.

  • Nothing Fishy i Lejonkulan

    Rapidus podd Lejonkulan tar nya kliv och lanserar nu formatet vodd, det vill säga filmade intervjuer. I studion har vi denna gång Ola Secher som tillsammans med sin kollega Jared Christensen är grundare av matföretaget Nothing Fishy.

  • Dug räddar kassan

    I ett år har Helene Nielsen varit vd för potatisdrycksföretaget Dug, tidigare Veg of Lund. Nu har hon städat, renodlat och sparat. Men en sinande kassa måste nu fyllas. Det ser hon ut att klara, men det blir dyrt.

  • Opticept tar nya steg

    Lundabolaget Opticept satsar på ett nytt kundsegment när bolaget går in som delägare i Malmöbolaget Simply No Waste, som förädlar restprodukter från livsmedelsindustrin.