onsdag 6 december 2023

inloggad som

Skånsk livsmedelssatsning på afrikansk frukt

Den Medeonbaserade forskaren Arwa Mustafa har fått med sig Oatlygrundaren Rickard Östes forskningsbolag Aventure och entreprenören Nils Mårtensson, som äger Balsgård Foodtech, i ett nytt projekt. De grundar nu Arwa Foodtech som ska kommersialisera nyttiga livsmedel baserade på det afrikanska baobabträdets frukt.

Arwa Mustafa kommer ursprungligen från Sudan där baobabträdet är vanligt och frukten traditionellt används. Den är rik på antioxidanter, mineraler och vitaminer, samt fibrer som är nyttiga för mikrofloran i magen och tarmarna.

– Vår dryck Arwa ska testas inom kort på konsumenter. Och i sommar har vår grillsås Baonais testats genom försäljning i foodtruck i södra Sverige med gott resultat. Hade det inte varit för Corona hade vi troligen redan lanserat någon av produkterna, säger Arwa Mustafa, vd för Arwa Foodtech.

Hon är även lektor vid Högskolan Kristianstad och fick via sin enskilda firma Nutragreen 150.000 kronor av Vinnova och Innovationskontor Syd för att ta fram pilottester av drycken i tre smaker. Nästa steg blir att förbättra drycken enligt synpunkterna från marknadsundersökningar och därefter lansera i Sverige. Drycken innehåller förutom baobabfruktköttet svenska råvaror, bland annat havre.

– Vi får generellt sett allt större möjlighet att titta på nyttiga livsmedel från hela världen. Detta samarbetet är kul och intressant för att få studera de nyttiga livsmedel som finns i Afrika, säger Rickard Öste.

Elisabet Ottosson

Den Medeonbaserade forskaren Arwa Mustafa har fått med sig Oatlygrundaren Rickard Östes forskningsbolag Aventure och entreprenören Nils Mårtensson, som äger […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad