torsdag 21 november 2024

inloggad som

Krisande Lundabolag sätter hoppet till sidoprojekt

|  
|  

PharmaLundensis EcoFilter har fått patentgodkännande i ett 15-tal länder, inklusive USA, och ska nu marknadsföras mot tillverkare av evaporatorer, industriella vattenavkokare, som en metod för billigare avfallshantering.

Det Lundabaserade läkemedelsbolaget PharmaLundensis har haft svårt att fylla de senaste nyemissionerna och består nu endast av grundaren Staffan Skogvall. Strategin är i stället att generera pengar till läkemedelsutvecklingen med hjälp av bolagets sidoprojekt EcoFilter. Nu ligger fokus på att intressera evaporatortillverkare för licensiering av produkten.

Bolaget har tagit fram en teknik, EcoFilter, som koncentrerar avloppsrester och gör dem i princip vattenfria, så att de enklare och billigare kan förbrännas. Tekniken är i första hand tänkt att användas på sjukhusens avloppsvatten – och på de strömmar som innehåller mest läkemedelsrester, speciellt intressanta är de med antibiotika – men även inom andra branscher.

– De pengar vi har fått in genom ett par små kapitalanskaffningar av aktier och konvertibler tidigare i år gör att bolagets kapital räcker minst till sommaren 2021, säger Staffan Skogvall.

PharmaLundensis har tidigare uttryckt planer att knoppa av och notera EcoFilter-projektet. Det får dock vänta tills efter att bolaget gjort tester på sjukhus för att verifiera att EcoFiltret fungerar fullskaligt för eliminera läkemedelsrester. Tanken är att de pengar som därefter kan genereras ska vara med och finansiera utvecklingen av läkemedel mot bland annat KOL, vilket är bolagets egentliga verksamhet. Där är nästa steg kliniska studier.

Elisabet Ottosson

PharmaLundensis EcoFilter har fått patentgodkännande i ett 15-tal länder, inklusive USA, och ska nu marknadsföras mot tillverkare av evaporatorer, industriella […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.


  • Lundabolag i genombrottsaffär med Alfa Laval

    Lundabaserade EPFF säljer ett av sina patent till Alfa Laval. Affären innebär ett kommersiellt genombrott för bolagets teknologi.

  • Lundateknik för ellastbilar

    Lundabolaget Zemission vill lösa svårigheterna med elektrifiering av tunga lastbilar. I ett samarbete med fordonskomponenttillverkaren Alfdex i Landskrona förbereds serietillverkning av en komponent som ska öka räckvidden.

  • Klirr i kassan för Katam

    Ett år efter senaste nyemissionen har Katam Technologies fått in nytt kapital. Då skulle bolaget intensifiera försäljningen i Latinamerika av sin AI-tjänst för skogsbruk. Nu är planen en utvidgning till Sydostasien.

  • Ny runda ska ta Enjay till break even

    Det Malmöbaserade värmeväxlarföretaget Enjay är ute på en ny finansieringsrunda. Enligt planerna är det sista rundan innan bolaget når break even under 2025.

  • Elväg på Öresundsbron?

    Elonroad undersöker möjligheterna att bygga elväg på Öresundsbron. Det är innebörden av ny avsiktsförklaring tillsammans med Öresundsbron och Lunds universitet.

  • Klockan tickar för skånska utsläppsmål

    Utsläppen av växthusgaser i Skåne minskar, men det är långt kvar till uppsatta mål. Klimatarbetet hos de tio största utsläpparna av växthusgaser är direkt avgörande för Skånes 2030-mål. Se här vilka det är.

  • Näringslivstorskar på djupt vatten

    Skånska Hanö torskrevsförening vänder sig till näringslivet för att etablera artificiella torskrev. Initiativet har bland annat fått napp hos vindkraftsbolagen.

  • Sandberg donerar 100 Mkr

    Sandberg Development donerar 10 miljoner kronor per år i tio år till Malmö universitet. Pengarna ska gå till universitetets vattenforskning. 

  • 20 miljoner till Lejonkulans gäst

    Lundabolaget Saveggy stänger en emission som tillför bolaget cirka 20 miljoner kronor och nya tunga investerare.

  • Servettjätten köper kaffemuggsbolag

    Duni Group köper det australiensiska kaffemuggsbolaget Huskee. Syftet är att ytterligare stärka Dunis verksamhet inom matförpackningar.