tisdag 14 maj 2024

inloggad som

Krisande Lundabolag sätter hoppet till sidoprojekt

|  
|  

PharmaLundensis EcoFilter har fått patentgodkännande i ett 15-tal länder, inklusive USA, och ska nu marknadsföras mot tillverkare av evaporatorer, industriella vattenavkokare, som en metod för billigare avfallshantering.

Det Lundabaserade läkemedelsbolaget PharmaLundensis har haft svårt att fylla de senaste nyemissionerna och består nu endast av grundaren Staffan Skogvall. Strategin är i stället att generera pengar till läkemedelsutvecklingen med hjälp av bolagets sidoprojekt EcoFilter. Nu ligger fokus på att intressera evaporatortillverkare för licensiering av produkten.

Bolaget har tagit fram en teknik, EcoFilter, som koncentrerar avloppsrester och gör dem i princip vattenfria, så att de enklare och billigare kan förbrännas. Tekniken är i första hand tänkt att användas på sjukhusens avloppsvatten – och på de strömmar som innehåller mest läkemedelsrester, speciellt intressanta är de med antibiotika – men även inom andra branscher.

– De pengar vi har fått in genom ett par små kapitalanskaffningar av aktier och konvertibler tidigare i år gör att bolagets kapital räcker minst till sommaren 2021, säger Staffan Skogvall.

PharmaLundensis har tidigare uttryckt planer att knoppa av och notera EcoFilter-projektet. Det får dock vänta tills efter att bolaget gjort tester på sjukhus för att verifiera att EcoFiltret fungerar fullskaligt för eliminera läkemedelsrester. Tanken är att de pengar som därefter kan genereras ska vara med och finansiera utvecklingen av läkemedel mot bland annat KOL, vilket är bolagets egentliga verksamhet. Där är nästa steg kliniska studier.

Elisabet Ottosson

PharmaLundensis EcoFilter har fått patentgodkännande i ett 15-tal länder, inklusive USA, och ska nu marknadsföras mot tillverkare av evaporatorer, industriella […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Inarea ökar arean

    Golvläggningskoncernen Inarea, helägd av investerargruppen Small Cap Partners i Malmö, gör ett storförvärv i Finland. Affären innebär näst intill en fördubbling av omsättningen till 3 miljarder kronor.

  • Omstridd ägare lämnar Neola

    Neola Medical i Lund, med vd Hanna Sjöström, meddelar att Masoud Khayyamis kritiserade investeringsbolag Cardeon köpts ut ur bolaget av en grupp delägare.

  • Precis vad Precise behövde

    Precise Biometrics i Lund har andats optimism på senare tid. Nu minskar förlusten i rapporten för årets första kvartal.