Framtidens hållbara och digitala odling tar form på inkubatorn Hetch i Helsingborg. Där utvecklar startupbolaget HOME – Habitat on Mother Earth slutna, cirkulära system för att odla både mat och fisk, samtidigt som de tar tillvara på vatten och näringsämnen.
De bygger alltså slutna ekosystem – där vattnet och näringen cirkulerar – som kan övervakas och styras på distans med hjälp av sensorer och ställdon. Grundare är bröderna Artur Moustafa, som är produktdesigner, och Sezar M Näsvall, miljöingenjör. Bolaget startade de 2018 i Norge men flyttade tidigare i år tillbaka till hemstaden Helsingborg. Till en början ligger fokus på matproduktion.
– När man odlar på ett fält så rinner näringen och vattnet ut, men om grödorna är i ett slutet system så ser man till att näringen inte rinner ut i grundvattnet och orsakar övergödning. Samtidigt sparar systemen upp till 99 procent av vattnet, säger Artur Moustafa.
Systemen ska även binda koldioxid och skapa en bördigare jord. Enligt Artur Moustafa är det den snabba teknikutvecklingen med pressade priser som gjort deras affärsidé möjlig.
– Vi använder en hel del teknik och datamodeller i systemen och det var inte ekonomiskt försvarbart att göra innan 2017. Men därefter skedde det framsteg inom teknologin när det kommer till IoT, AI och LED som gjort det billigare, säger Artur Moustafa.
Nu är de igång med sina första kunder och håller även på att bygga en större referensanläggning som de hoppas ha klart till hösten. När referensanläggningen på cirka 500 kvadratmeter står klar är planen att börja leta investerare och partner till bolaget.
– Vi har små testanläggningar och nästa steg är att implementera det i en större skala. Sedan har vi ett projekt igång med Helsingborgshem, det beräknar vi vara igång nästa år. Där handlar det om att lyfta en stadsdel med odling.
Mette Carlbom