söndag 28 april 2024

inloggad som

Hon utvecklar virtuell personlig tränare

VirtualRehab Art4Health heter det nya bolaget som utvecklar en personlig tränare i VR, Virtual Reality, för långtidssjuka och personer med funktionsvariationer. Det handlar om ett interaktivt modellerat 3D-spel som kan mäta användarens framsteg.

Rörelserna spelas in i LU:s Humanities Lab och motion capture-studion Mocap. Motion capture är en filmteknik som med hjälp av flera kameror från olika vinklar kan skapa en 3D-projicering av rörelsen som filmas. Tekniken används bland annat vid stora filmproduktioner och fick sitt stora genombrott med Sagan om Ringen-serien.

– Vi har haft yogatränare, sjukgymnaster och dansare som spelat in rörelser i studion. Man stitchar ihop informationen från alla kameror och sätter rörelsen på en 3d-modell. Så gör vi en personlig tränare i VR och kan göra andra 3D-modeller så det känns som en gruppträning, säger Åsa Egnér, som ligger bakom VirtualRehab.

Hon har sedan 2014 arbetat med att utveckla VR-upplevelser i olika ändamål. Detta är dock hennes första satsning riktad mot vården.

Till en början kommer den personliga tränaren visa vanliga viktiga rörelser som många behöver för att till exempel lindra smärtor, öka rörligheten och få bättre hållning. Med tiden är tanken att inkludera övningar som är specialdesignade för olika patientgrupper. Användaren kan välja att befinna sig i olika avkopplande miljöer, som en havsmiljö eller en redwood-skog.

– En av de stora fördelarna med VR tycker jag är kunna komma ut från en ibland tråkig miljö till exempel i en institution och mentalt hamna någon annanstans. Det finns ju nåt som gör att hjärnan luras när man använder VR, även om man är medveten om det, och man kan få systemet att skapa positiva hormoner, säger Åsa Egnér.

Projektet började inom ramen för EU-satsningen Cross 4 Health då hon kontaktades av Innovation Skåne för att utveckla idén. Sedan dess har hon samarbetat med personer i Danmark och Polen för att utveckla prototypen som nu är klar.

– Inspiration kom av en kollegas son som hade cancer. Då vanlig sjukgymnastik inte fungerade blev VR en lösning där han kunde röra sig utan att få smärtgenombrott. Framför allt inom området smärta och kronisk smärta finns det mycket internationell forskning som visar att VR funkar. Rigshospitalet har använt det som distraktion när man ska ge sprutor till barn, säger Åsa Egnér.

Emiliano Strauss

VirtualRehab Art4Health heter det nya bolaget som utvecklar en personlig tränare i VR, Virtual Reality, för långtidssjuka och personer med […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.


  • VR-bolag släpper rehabspel

    VirtualRehab Art4Health har nu lanserat sin personliga tränare i virtual reality för långtidssjuka och personer med funktionsvariationer. Det handlar om […]