lördag 11 maj 2024

inloggad som

VR-bolag släpper rehabspel

|  
|  

VirtualRehab Art4Health har nu lanserat sin personliga tränare i virtual reality för långtidssjuka och personer med funktionsvariationer. Det handlar om ett interaktivt modellerat 3D-spel som hjälper användaren med träningen och kan mäta framsteg.

– Prototypen förfinades under förra året och utvecklades till en färdig VR-upplevelse under våren 2021, då vi valde att släppa den på spelsajten Steam. Det har gått bra men nu hoppas vi att någon kan plocka upp det och förfina spelet, säger Åsa Egnér, som ligger bakom VirtualRehab.

Just nu finns det två flaskhalsar som spelet måste ta sig igenom.

– För det första är produkten lite för tung, den kräver både en speldator och ett avancerat headset. För det andra har personalen inom vården generellt inte tillräcklig kunskap om det uppstår tekniska buggar vid uppstart eller användandet av headsetet, säger Åsa Egnér.

Bolaget har tidigare fått stöd av Vinnova för utvecklingen av sin produkt och söker finansiering med förhoppningen att någon optimerar och paketerar spelet så att det kan släppas på en mobil enhet. Förhoppningar finns även om att regionerna snappar upp det, så att det kan etableras inom sjukvård och äldrevård. Bolaget för dialoger med äldrevården i detta nu, enligt Åsa Egnér.

– Många som inte kommer utanför hemmets väggar skulle ha stor behållning av vårt spel då vi lyckats skapa otroligt fina miljöer. Vi har fört dialog med företag inom äldrevård, kommuner, vårdinrättningar och LSS, så vi hoppas på utvecklade samarbeten, säger hon.

Julia Eriksson

VirtualRehab Art4Health har nu lanserat sin personliga tränare i virtual reality för långtidssjuka och personer med funktionsvariationer. Det handlar om […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Explosiv marknad i Lejonkulan

    Cirka 30 procent av Ukrainas yta sägs vara kontaminerad med landminor och odetonerad ammunition, som i dagens takt skulle ta hundratals år att röja. Malmöbolaget EO Dynamics utvecklar AR-teknik för att öka tempot på den internationella minröjningen