lördag 18 maj 2024

inloggad som

Hon ska styra Malmö universitet innovation

Efter att ha spenderat över 30 år i Örebro återvänder skånska Charlotta Nordenberg till sin hemtrakt. Precis som i Örebro kommer hon arbeta med innovation på universitet. Fast den här gången med mer ansvar – och i Malmö.

Att Charlotta Nordenberg är från Skåne råder ingen tvekan. Hennes skånska bär få spår av de många åren i Örebro. När Rapidus träffar henne i Malmö universitets byggnad Niagara går hemorten Bjärred nästan att se med blotta ögat från sjunde våningen.

Vid Örebro universitet kretsade Charlotta Nordenbergs arbetsuppgifter bland annat kring internationella frågor, forskningsfinansiering, fundraising och innovation och idéutveckling. De senaste åren låg fokus på innovationsverksamhet.

– I senaste uppdraget på Örebro universitet var jag verksamhetsledare för innovationskontoret,  vilket är den formella enheten som har uppdraget att jobba med idéutveckling och verifiering av ideér. Här har jag mer en chefstjänst med budget-, personal- och verksamhetsansvar för Malmö universitet innovation. Det är en till namnet ny enhet där man paketerar in ett antal frågor, som ska jobba med innovation och idéutveckling, säger hon.

Precis som i Örebro är hon även i Malmö med på resan från högskola till universitet. Örebro blev högskola sent 90-tal och nykläckta Malmö universitet formaliserades i fjol. Vad ser du för utmaningar med att Malmö är ett ungt universitet?

– Jag tror på samverkan och samarbete. Vad som är viktigt tror jag, i min erfarenhet, är att skapa sin unicitet och bygga på det man är bra på, och skapa allianser med de man har nytta av för att bli ännu bättre och inte stirra sig blind på klassiska, gamla universitet. Fördelen med det här yngre universitetet är att det är ungt och grönt, om man uttrycker sig så. Den energin och den formen ska man ta nytta av. Det vet jag från Örebro där man tittade på flera olika universitet och tänkte, nu ska vi inte göra exakt som dom gjort där för man har inte den kulturen och traditionen, utan ta vara på den kraften som finns bland anställda och ledningen här.

Det nya jobbet drar igång ordentligt efter sommaren då tjänsten går över till heltid. En del av arbetet blir att skapa nya – och upprätthålla tidigare – relationer med aktörer ute i samhället, som näringslivet.

– Jag hoppas både att man kan få vara med och kommunicera, och bidra in till näringslivet. Det finns förväntningar på ett universitet att man ska vara med på mycket. Det är bra men det tar ju också resurser så det är hela tiden att hitta en balans om vad vi kan vara med på. Det handlar inte om ovilja, det handlar om tid.

Malmö universitet innovation – med en årlig budget om åtta miljoner kronor – omfattar Storm, en innovationshubb som syftar till att inspirera såväl studenter som anställda genom bland annat nätverkande och evenemang. Under Malmö universitet innovations flagga pågår även ett nystartat Vinnovafinansierat projekt med målet att skapa en “Allians för Social innovation och förändring” (ASIF). I Mau innovations uppdrag ingår också att arbeta med studenters idéutveckling, vilket görs i samarbete med Drivhuset i Malmö.

– Det finns i övrigt ett antal projekt som är externfinansierade och som är kopplade till innovation. Vi kommer att stärka upp med rådgivare i verksamheten allt i syfte att stärka möjligheterna att nyttiggöra forskningen vid Malmö universitet, i enlighet med det regeringsuppdrag vi har. Vårt mål är ju att få fram fler innovativa idéer ur all den forskning som sker vid universitetet, där har vi som myndighet också ett ansvar att så sker.

Mindre än tre mil från Malmö ligger grannstaden Lund som har en väl inarbetad innovationsmiljö med Ideonområdet och Lunds universitet. Hur ser du på den relationen?

– Det finns och har funnits en bra relation och en vilja att stötta upp. Det finns olika profiler på lärosäten och det handlar om att komplettera där man behöver komplettera. Framförallt har man sitt eget uppdrag att jobba med. Man får komma ihåg att universitetet är här av ett visst skäl, det finns regeringsbeslut på att det ska vara ett universitet här. Då får man lyssna på det och titta på uppdragen man har och leverera efter dom.

Det är inte bara innovation som håller Charlotta Nordenberg sysselsatt. Utöver att spela golf på fritiden är hon aktiv i föreningar. I Örebro har hon varit studentkårordförande samt även varit ordförande för Amnesty Sverige. I dag sitter hon i valberedningen för Svenska Golfförbundet och i styrelsen för Elitfotboll Dam. I Örebro lämnade hon nyligen posten som ordförande för fotbollsklubben KIF Örebro efter sju år.

– När man jobbar med damfotboll så handlar det om fotboll, men det handlar så mycket om förutsättningar och villkoren. Jag brukar uttrycka mig mycket att man ska ta plats, och jag känner att jag fått göra det mycket eftersom jag varit aktiv i svensk damfotboll. Då får man hela tiden ta plats för tjejernas rättighet och möjlighet att spela fotboll.

I dagsläget finns inga planer på att ta sig an styrelseuppdrag för någon skånsk fotbollsklubb.

– Nej, inte som det ser ut nu. Däremot kommer jag se mycket fotboll och vara närvarande, det är så roligt. Jag har ett väldigt stort nätverk inom svensk fotboll och svensk golf som jag också har nytta av i det här jobbet. Det får man inte glömma bort, att idrotten är helt fantastisk som nätverk.

Och, nej. Charlotta hejar inte på MFF.

– Njae, måste man heja på ett skånelag? Jag är ju fortfarande medlem i KIF Örebro på damsidan. Jag har faktiskt aldrig hejat på MFF. På den tiden, när jag var liten, började jag heja på Öster. Det var bara för att de ledde Allsvenskan, jag var tolv år och tänkte att de leder ju serien så då tar vi dom.

Emily Binks

Efter att ha spenderat över 30 år i Örebro återvänder skånska Charlotta Nordenberg till sin hemtrakt. Precis som i Örebro […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Laserprecision i Lejonkulan

    Nu släpper vi veckans avsnitt av podden Lejonkulan som gästas av laserexperten och Beamonics vd Can Xu. Han har bakgrund […]