Lundaforskarna bakom Cyclicor har utvecklat en giftfri metod för att producera de vanliga plasterna polykarbonat och polyuretan. För att ta den giftfria plasten till marknaden har Johan Källstrand värvats som vd och LU Holding gått in som delägare.
Polykarbonat används i dag i mängder av hårda plastartiklar som cd-skivor, flaskor och leksaker, medan polyuretan är vanligt som bindningsmedel i lim, färg och lack. Båda tillverkas traditionellt med giftiga råvaror, som allergiframkallande isocyanater och det misstänkt hormonstörande ämnet bisfenol A. Det innebär att de färdiga plastprodukterna ofta även avger giftiga ämnen.
– Om vi tittar på polykarbonater och polyuretan, där vi har våra huvudpatent, omsätter de 35 miljarder dollar årligen, så det är enorma värden i detta. Samtidigt har vi nu ny lagstiftning från EU som förbjuder många av de här dåliga plasterna, för att skydda människor från gifterna, säger tillträdande vd Johan Källstrand.
Med metoden som utvecklats av Cyclicors grundare, forskarna Rajni Hatti-Kaul och Sang-Hyun Pyo vid avdelningen för bioteknik på Lunds universitet, sker tillverkningen med en kemisk process helt utan tillsatser av isocyanater, fosgen och bisfenoler.
Johan Källstrand, som tidigare varit vd för medicinteknikbolaget SensoDetect, har nu i uppdrag att hitta rätt tillämpningsområden för att börja kommersialisera den giftfria plasten.
– Det finns ju ingen begränsning till vad de här plasterna används till i dag, allt ifrån nappflaskor till bilsäten. Men vi måste hitta vår nisch och en som vi tittar på är 3D-skrivare, säger Johan Källstrand.
Han kommer senast från rollen som vd för Lundabolaget Parlametric, som han medgrundade 2017. Han behåller sitt delägarskap och fortsätter arbeta i uppstartsbolaget i en rådgivarroll.
Felicia Frithiof