torsdag 21 november 2024

inloggad som

Forskningsavknoppning får ny vd och LU Holding som delägare

Lundaforskarna bakom Cyclicor har utvecklat en giftfri metod för att producera de vanliga plasterna polykarbonat och polyuretan. För att ta den giftfria plasten till marknaden har Johan Källstrand värvats som vd och LU Holding gått in som delägare.

Polykarbonat används i dag i mängder av hårda plastartiklar som cd-skivor, flaskor och leksaker, medan polyuretan är vanligt som bindningsmedel i lim, färg och lack. Båda tillverkas traditionellt med giftiga råvaror, som allergiframkallande isocyanater och det misstänkt hormonstörande ämnet bisfenol A. Det innebär att de färdiga plastprodukterna ofta även avger giftiga ämnen.

– Om vi tittar på polykarbonater och polyuretan, där vi har våra huvudpatent, omsätter de 35 miljarder dollar årligen, så det är enorma värden i detta. Samtidigt har vi nu ny lagstiftning från EU som förbjuder många av de här dåliga plasterna, för att skydda människor från gifterna, säger tillträdande vd Johan Källstrand.

Med metoden som utvecklats av Cyclicors grundare, forskarna Rajni Hatti-Kaul och Sang-Hyun Pyo vid avdelningen för bioteknik på Lunds universitet, sker tillverkningen med en kemisk process helt utan tillsatser av isocyanater, fosgen och bisfenoler.

Johan Källstrand, som tidigare varit vd för medicinteknikbolaget SensoDetect, har nu i uppdrag att hitta rätt tillämpningsområden för att börja kommersialisera den giftfria plasten.

– Det finns ju ingen begränsning till vad de här plasterna används till i dag, allt ifrån nappflaskor till bilsäten. Men vi måste hitta vår nisch och en som vi tittar på är 3D-skrivare, säger Johan Källstrand.

Han kommer senast från rollen som vd för Lundabolaget Parlametric, som han medgrundade 2017. Han behåller sitt delägarskap och fortsätter arbeta i uppstartsbolaget i en rådgivarroll.

Felicia Frithiof

Lundaforskarna bakom Cyclicor har utvecklat en giftfri metod för att producera de vanliga plasterna polykarbonat och polyuretan. För att ta […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.


  • Lundabolag i genombrottsaffär med Alfa Laval

    Lundabaserade EPFF säljer ett av sina patent till Alfa Laval. Affären innebär ett kommersiellt genombrott för bolagets teknologi.

  • Lundateknik för ellastbilar

    Lundabolaget Zemission vill lösa svårigheterna med elektrifiering av tunga lastbilar. I ett samarbete med fordonskomponenttillverkaren Alfdex i Landskrona förbereds serietillverkning av en komponent som ska öka räckvidden.

  • Klirr i kassan för Katam

    Ett år efter senaste nyemissionen har Katam Technologies fått in nytt kapital. Då skulle bolaget intensifiera försäljningen i Latinamerika av sin AI-tjänst för skogsbruk. Nu är planen en utvidgning till Sydostasien.

  • Ny runda ska ta Enjay till break even

    Det Malmöbaserade värmeväxlarföretaget Enjay är ute på en ny finansieringsrunda. Enligt planerna är det sista rundan innan bolaget når break even under 2025.

  • Elväg på Öresundsbron?

    Elonroad undersöker möjligheterna att bygga elväg på Öresundsbron. Det är innebörden av ny avsiktsförklaring tillsammans med Öresundsbron och Lunds universitet.

  • Klockan tickar för skånska utsläppsmål

    Utsläppen av växthusgaser i Skåne minskar, men det är långt kvar till uppsatta mål. Klimatarbetet hos de tio största utsläpparna av växthusgaser är direkt avgörande för Skånes 2030-mål. Se här vilka det är.

  • Näringslivstorskar på djupt vatten

    Skånska Hanö torskrevsförening vänder sig till näringslivet för att etablera artificiella torskrev. Initiativet har bland annat fått napp hos vindkraftsbolagen.

  • Näringslivstoppar letar talang i Rosengård

    I dag besöker Lars Strannegård, rektor för Handelshögskolan i Stockholm och näringslivsprofilen Daniel Sachs Rosengård i Malmö. Målet är att bredda rekryteringen till högre studier och näringsliv genom att inspirera studiemotiverade ungdomar från utsatta områden.

  • Sandberg donerar 100 Mkr

    Sandberg Development donerar 10 miljoner kronor per år i tio år till Malmö universitet. Pengarna ska gå till universitetets vattenforskning. 

  • 20 miljoner till Lejonkulans gäst

    Lundabolaget Saveggy stänger en emission som tillför bolaget cirka 20 miljoner kronor och nya tunga investerare.