fredag 4 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Forskningsavknoppning får ny vd och LU Holding som delägare

Lundaforskarna bakom Cyclicor har utvecklat en giftfri metod för att producera de vanliga plasterna polykarbonat och polyuretan. För att ta den giftfria plasten till marknaden har Johan Källstrand värvats som vd och LU Holding gått in som delägare.

Polykarbonat används i dag i mängder av hårda plastartiklar som cd-skivor, flaskor och leksaker, medan polyuretan är vanligt som bindningsmedel i lim, färg och lack. Båda tillverkas traditionellt med giftiga råvaror, som allergiframkallande isocyanater och det misstänkt hormonstörande ämnet bisfenol A. Det innebär att de färdiga plastprodukterna ofta även avger giftiga ämnen.

– Om vi tittar på polykarbonater och polyuretan, där vi har våra huvudpatent, omsätter de 35 miljarder dollar årligen, så det är enorma värden i detta. Samtidigt har vi nu ny lagstiftning från EU som förbjuder många av de här dåliga plasterna, för att skydda människor från gifterna, säger tillträdande vd Johan Källstrand.

Med metoden som utvecklats av Cyclicors grundare, forskarna Rajni Hatti-Kaul och Sang-Hyun Pyo vid avdelningen för bioteknik på Lunds universitet, sker tillverkningen med en kemisk process helt utan tillsatser av isocyanater, fosgen och bisfenoler.

Johan Källstrand, som tidigare varit vd för medicinteknikbolaget SensoDetect, har nu i uppdrag att hitta rätt tillämpningsområden för att börja kommersialisera den giftfria plasten.

– Det finns ju ingen begränsning till vad de här plasterna används till i dag, allt ifrån nappflaskor till bilsäten. Men vi måste hitta vår nisch och en som vi tittar på är 3D-skrivare, säger Johan Källstrand.

Han kommer senast från rollen som vd för Lundabolaget Parlametric, som han medgrundade 2017. Han behåller sitt delägarskap och fortsätter arbeta i uppstartsbolaget i en rådgivarroll.

Felicia Frithiof

Lundaforskarna bakom Cyclicor har utvecklat en giftfri metod för att producera de vanliga plasterna polykarbonat och polyuretan. För att ta […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Diapure redo att växa

    PODD: Fosfor är ett av de vanligaste ämnena som bidrar till övergödning av Östersjön. Lisa Heiberg är biolog från lantbruksuniversitetet […]

  • LU Holding byter namn

    Lunds universitets riskkapitalbolag LU Holding byter namn. Det nya namnet ska bättre spegla vad bolaget sysslar med. – Det låter mer framåtriktat, säger vd Christine Widstrand.

  • Position Green på grön kvist

    Malmöbolaget Position Green fortsätter sin tillväxtresa och dubblar försäljningen på nytt. Det står klart när grundaren Daniel Gadd delar med sig av 2024 års siffror.

  • Watersprint köper kanadensiskt bolag

    Vattenreningsbolaget Watersprint från Lund köper samtliga tillgångar i konkursade Acuva Technologies. Vd André Carlsson hoppas att köpet ska stärka Watersprints position på den globala vattenreningsmarknaden.

  • Elonroad får order i USA

    Elonroad i Lund har landat en stororder i USA. Bolaget ska leverera fordonsladdsystem till en hamnterminal i Long Beach i Kalifornien. Det är den första ordern som företaget får i landet.

  • Elonroad: Tråkigt men ingen katastrof

    I en pinfärsk rapport till Regeringen har Trafikverket slagit fast att Sverige inte bör planera för en större utbyggnad av elvägar, där fordon laddas medan de kör. Elonroads vd Karin Ebbinghaus tar det med ro.

  • Lundabolag i genombrottsaffär med Alfa Laval

    Lundabaserade EPFF säljer ett av sina patent till Alfa Laval. Affären innebär ett kommersiellt genombrott för bolagets teknologi.

  • Lundateknik för ellastbilar

    Lundabolaget Zemission vill lösa svårigheterna med elektrifiering av tunga lastbilar. I ett samarbete med fordonskomponenttillverkaren Alfdex i Landskrona förbereds serietillverkning av en komponent som ska öka räckvidden.

  • Klirr i kassan för Katam

    Ett år efter senaste nyemissionen har Katam Technologies fått in nytt kapital. Då skulle bolaget intensifiera försäljningen i Latinamerika av sin AI-tjänst för skogsbruk. Nu är planen en utvidgning till Sydostasien.

  • Ny runda ska ta Enjay till break even

    Det Malmöbaserade värmeväxlarföretaget Enjay är ute på en ny finansieringsrunda. Enligt planerna är det sista rundan innan bolaget når break even under 2025.