måndag 4 november 2024

inloggad som

Veg of Lund säkrar elva miljoner – tar hjälp av Tareq Taylor

Efter att ha smugit igång lanseringen under våren räknar Veg of Lunds vd Thomas Olander med att sälja uppåt 20.000 liter olje- och potatissmoothie tillverkad med en patenterad metod från Lunds universitet. Bolaget, som nyligen säkrat elva miljoner kronor i riskkapital, ska enligt planen noteras på First North till våren.

Grunden till såväl Veg of Lunds smoothie som bolaget självt är rapsolja, potatis och vatten, ingredienser som normalt inte kan blandas till en homogen dryck. Eva Tornberg, professor emerita i livsmedelsteknik, har dock tagit patent på en metod som håller emulsionen stabil. Sättet potatisen värms på gör att stärkelsen är kvar i små korn, vilket ger mjuk konsistens. Potatisens proteiner hjälper samtidigt till att hålla de små rapsoljedropparna åtskilda i blandningen.

Smoothien, som smaksätts med bär, säljs sedan i våras och somras på några platser i Lund och Stockholm under varumärket My Foodie. Under hösten har den även börjat dyka upp i livsmedelsbutiker runt om i Sverige. Totalt räknar Thomas Olander med att sälja cirka 20.000 liter i år och därmed omsätta runt en miljon kronor.

– Vi har stora förhoppningar om 2019. Realistiskt tror jag vi säljer runt 100.000 liter, säger han till Rapidus.

Parallellt pågår utvecklingen av nya produkter baserade på samma olje- och potatisbas. Först ut är soppor, där Eva Tornberg står för den tekniska utvecklingen och TV-kocken Tareq Taylor för smaksättningen. Sopporna ska enligt plan lanseras i slutet av nästa år.

Än så länge är det bara Thomas Olander och Eva Tornberg som är anställda i Veg of Lund, såväl försäljningen som produktionen är utlagd på underleverantörer.

Bolaget, som numera har formellt säte i Malmö, fick i våras in 5,5 miljoner kronor från ägarkretsen. Veg of Lund är i färd med att plocka in dubbelt så mycket under hösten, och enligt ledningen är den emissionen redan fulltecknad. Kapitalresningen sker inför en planerad notering på First North under första halvåret 2019.

– Det är för en exportsatsning, där vi för tidiga samtal med livsmedelskedjor och andra stora aktörer i Europa, Asien och Nordamerika, säger Thomas Olander.

Veg of Lund har i dag ett 70-tal delägare, däribland LU Holding och Anders Hättmark, styrelseledamot i noterade Lundabolaget OptiFreeze.

Erik Olausson

Efter att ha smugit igång lanseringen under våren räknar Veg of Lunds vd Thomas Olander med att sälja uppåt 20.000 […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Efter odlat kött kommer värmepumpar

    Köttordlarbolaget Re:meat får ett syskon. Det är Re:notch Energy, som har en lösning för energilagring för att förbättra värmepumpars effektivitet. Bakom de båda bolagen står delar av samma grundargäng.

  • Skånska utmanarna på frukostbordet

    En flingsugen men diabetessjuk pappa fick två kompisar att börja tillverka flingor hemma i köket. Nu skalar de upp tillverkningen och siktar på miljonomsättning.

  • Freedrum i konkurs

    Malmöbaserade Freedrum Studios ansökan om förlängd rekonstruktion gick inte igenom. Bolaget har försatts i konkurs. Det här händer nu.


  • Hon blir Krinovas nya vd

    Finanskvinnan Ulrika Hasselgren tillträder som ny vd för Krinova Incubator & Science Park i början av januari. Hon kommer närmast från rollen som hållbarhetschef i Coeli-gruppen.

  • Internationellt i Skåne om framtidens mat

    Kristianstad-inkubatorn Krinova Incubator & Science Park slår på stort för framtidens mat med “Spot on Food”, en internationell konferens om framtidens livsmedel.

  • Nothing Fishy i Lejonkulan

    Rapidus podd Lejonkulan tar nya kliv och lanserar nu formatet vodd, det vill säga filmade intervjuer. I studion har vi denna gång Ola Secher som tillsammans med sin kollega Jared Christensen är grundare av matföretaget Nothing Fishy.

  • Dug räddar kassan

    I ett år har Helene Nielsen varit vd för potatisdrycksföretaget Dug, tidigare Veg of Lund. Nu har hon städat, renodlat och sparat. Men en sinande kassa måste nu fyllas. Det ser hon ut att klara, men det blir dyrt.

  • Opticept tar nya steg

    Lundabolaget Opticept satsar på ett nytt kundsegment när bolaget går in som delägare i Malmöbolaget Simply No Waste, som förädlar restprodukter från livsmedelsindustrin.

  • Pågen har växt ur Malmö

    SOMMARINTERVJU: 300 000 stycken Lingongrova per vecka ska bli fler. Det har Pågens vd Anders Carlsson Jerndal tänkt sig. Men i Malmö går det inte att baka fler utan att bygga ut fabriken. Pågen är ytterligare ett klassiskt Malmöföretag som staden misslyckas med att låta växa.

  • Färdigbakade Krinova-bolag

    Får det vara vegansk fish and chips och sorbet? Nothing Fishy och Folkets Pops blev i fredags avtackade i Kristianstad efter att ha deltagit i Krinovas livsmedelsinkubator.

  • Hon ska rädda Veg of Lund

    Oatly-veteranen Helene Nielsen har tagit över som vd för Veg of Lund med potatisdrycken Dug. Nu är det vinna eller försvinna efter flera år av stigande förluster.

  • Oatly bantar sig i form

    Oatly Group visar en liten försäljningsökning under första kvartalet, trots att efterfrågan av bolagets havrebaserade alternativ minskade med 30 procent i Kina. Huvuddelen av en minskad förlust kommer dock från minskade kostnader.

  • Opticept pressar spanska oliver

    Opticept i Lund kommer in på den spanska olivoljemarknaden som lidit svårt av torka på senare år. En första försäljning av maskiner som ökar oljeutvinningen går till ett stort olivoljekooperativ.