torsdag 18 september 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Veg of Lund säkrar elva miljoner – tar hjälp av Tareq Taylor

Efter att ha smugit igång lanseringen under våren räknar Veg of Lunds vd Thomas Olander med att sälja uppåt 20.000 liter olje- och potatissmoothie tillverkad med en patenterad metod från Lunds universitet. Bolaget, som nyligen säkrat elva miljoner kronor i riskkapital, ska enligt planen noteras på First North till våren.

Grunden till såväl Veg of Lunds smoothie som bolaget självt är rapsolja, potatis och vatten, ingredienser som normalt inte kan blandas till en homogen dryck. Eva Tornberg, professor emerita i livsmedelsteknik, har dock tagit patent på en metod som håller emulsionen stabil. Sättet potatisen värms på gör att stärkelsen är kvar i små korn, vilket ger mjuk konsistens. Potatisens proteiner hjälper samtidigt till att hålla de små rapsoljedropparna åtskilda i blandningen.

Smoothien, som smaksätts med bär, säljs sedan i våras och somras på några platser i Lund och Stockholm under varumärket My Foodie. Under hösten har den även börjat dyka upp i livsmedelsbutiker runt om i Sverige. Totalt räknar Thomas Olander med att sälja cirka 20.000 liter i år och därmed omsätta runt en miljon kronor.

– Vi har stora förhoppningar om 2019. Realistiskt tror jag vi säljer runt 100.000 liter, säger han till Rapidus.

Parallellt pågår utvecklingen av nya produkter baserade på samma olje- och potatisbas. Först ut är soppor, där Eva Tornberg står för den tekniska utvecklingen och TV-kocken Tareq Taylor för smaksättningen. Sopporna ska enligt plan lanseras i slutet av nästa år.

Än så länge är det bara Thomas Olander och Eva Tornberg som är anställda i Veg of Lund, såväl försäljningen som produktionen är utlagd på underleverantörer.

Bolaget, som numera har formellt säte i Malmö, fick i våras in 5,5 miljoner kronor från ägarkretsen. Veg of Lund är i färd med att plocka in dubbelt så mycket under hösten, och enligt ledningen är den emissionen redan fulltecknad. Kapitalresningen sker inför en planerad notering på First North under första halvåret 2019.

– Det är för en exportsatsning, där vi för tidiga samtal med livsmedelskedjor och andra stora aktörer i Europa, Asien och Nordamerika, säger Thomas Olander.

Veg of Lund har i dag ett 70-tal delägare, däribland LU Holding och Anders Hättmark, styrelseledamot i noterade Lundabolaget OptiFreeze.

Erik Olausson

Efter att ha smugit igång lanseringen under våren räknar Veg of Lunds vd Thomas Olander med att sälja uppåt 20.000 […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad

Prenumerera på Rapidus för
533 kr per månad

Bli en del av vårt exklusiva nätverk och få koll på vad som händer i Skåne och Öresundsregionen. Var alltid uppdaterad när du talar med dina affärskontakter. Nytta, nöje, inspiration.




  • Exklusiva affärsnyheter
  • Inbjudan till våra nätverksträffar
  • Två användare ingår

  • “Arbetsmarknaden är nyckeln till allt”

    Det kvittar om du pratar om Skånes behov av infrastruktur eller energi. Dess påverkan på arbetsmarknaden är det som gör frågorna intressanta för politiker. Det sa Johan Eklund, ny vd för Sydsvenska Handelskammaren på Rapidus och Danske Banks nätverksträff.

  • Stor igenkänning i skånska utmaningar

    Infrastruktur, elpriser och arbetsmarknad. Efter att Johan Eklund berättat för Rapidus publik vilka frågor han prioriterar att driva mot den beslutsfattande politiken var samtalen bland deltagarna i full gång. 

  • ”Näringslivet måste kliva in”

    ,
    Kommuner överallt är rätt dåliga på att stimulera näringslivet. Men även företagen har blivit för passiva när det gäller gemensamma framtidssatsningar. Det säger Göran Hellström, företagsprofil i Helsingborg.

  • Pitchtävling på Minc

    På fredag blir det pitchtävling på Minc. Investerarnätverket Yeos Ventures, med affäsängeln Hjalmar Antonsson, bjuder in sex bolag och lovar 250 000 kronor till vinnaren.