fredag 4 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Veg of Lund säkrar elva miljoner – tar hjälp av Tareq Taylor

Efter att ha smugit igång lanseringen under våren räknar Veg of Lunds vd Thomas Olander med att sälja uppåt 20.000 liter olje- och potatissmoothie tillverkad med en patenterad metod från Lunds universitet. Bolaget, som nyligen säkrat elva miljoner kronor i riskkapital, ska enligt planen noteras på First North till våren.

Grunden till såväl Veg of Lunds smoothie som bolaget självt är rapsolja, potatis och vatten, ingredienser som normalt inte kan blandas till en homogen dryck. Eva Tornberg, professor emerita i livsmedelsteknik, har dock tagit patent på en metod som håller emulsionen stabil. Sättet potatisen värms på gör att stärkelsen är kvar i små korn, vilket ger mjuk konsistens. Potatisens proteiner hjälper samtidigt till att hålla de små rapsoljedropparna åtskilda i blandningen.

Smoothien, som smaksätts med bär, säljs sedan i våras och somras på några platser i Lund och Stockholm under varumärket My Foodie. Under hösten har den även börjat dyka upp i livsmedelsbutiker runt om i Sverige. Totalt räknar Thomas Olander med att sälja cirka 20.000 liter i år och därmed omsätta runt en miljon kronor.

– Vi har stora förhoppningar om 2019. Realistiskt tror jag vi säljer runt 100.000 liter, säger han till Rapidus.

Parallellt pågår utvecklingen av nya produkter baserade på samma olje- och potatisbas. Först ut är soppor, där Eva Tornberg står för den tekniska utvecklingen och TV-kocken Tareq Taylor för smaksättningen. Sopporna ska enligt plan lanseras i slutet av nästa år.

Än så länge är det bara Thomas Olander och Eva Tornberg som är anställda i Veg of Lund, såväl försäljningen som produktionen är utlagd på underleverantörer.

Bolaget, som numera har formellt säte i Malmö, fick i våras in 5,5 miljoner kronor från ägarkretsen. Veg of Lund är i färd med att plocka in dubbelt så mycket under hösten, och enligt ledningen är den emissionen redan fulltecknad. Kapitalresningen sker inför en planerad notering på First North under första halvåret 2019.

– Det är för en exportsatsning, där vi för tidiga samtal med livsmedelskedjor och andra stora aktörer i Europa, Asien och Nordamerika, säger Thomas Olander.

Veg of Lund har i dag ett 70-tal delägare, däribland LU Holding och Anders Hättmark, styrelseledamot i noterade Lundabolaget OptiFreeze.

Erik Olausson

Efter att ha smugit igång lanseringen under våren räknar Veg of Lunds vd Thomas Olander med att sälja uppåt 20.000 […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Dug lånar för att få upp farten

    Pengarna från emissionen i höstas räckte inte och nu tvingas potatisdrycksföretaget Dug fylla på med lån. Men 2025 ska bli året då försäljningen äntligen kommer i gång på allvar.

  • Fomo-effekt gav Re:meat övertecknad runda

    Investerarintresset var stort när köttodlingsbolaget Re:meat sökte nya pengar. Nu ska Sveriges första ”köttbryggeri” byggas i Lund.

  • Genombrott för spisbolaget

    Emerging Cooking Solutions, som arbetar för klimat- och hälsovänligare matlagning i Afrika får efter 14 år in sin första stora finansering. — Det har varit en sinnessjuk uthållighet, säger grundaren Per Löfberg.

  • Blockkedjor ska berätta om vinets resa

    Europeiska vindrickare är medvetna konsumenter som vill veta var vinet kommer ifrån och hur det tillverkats. Bolaget Journy skapar digitala produktpass åt vinproducenter och ser en jättemarknad.

  • LU Holding byter namn

    Lunds universitets riskkapitalbolag LU Holding byter namn. Det nya namnet ska bättre spegla vad bolaget sysslar med. – Det låter mer framåtriktat, säger vd Christine Widstrand.

  • Opticept växlar upp

    Lundabolaget Opticepts största delägare, som även är största kund ,bidrar med finansiering till produktion av utrustning. Men Opticept ser genombrottet komma även för andra produktsegment och startar en kapitalrunda för att resa 80 miljoner kronor.

  • Hon blir Krinovas nya vd

    Finanskvinnan Ulrika Hasselgren tillträder som ny vd för Krinova Incubator & Science Park i början av januari. Hon kommer närmast från rollen som hållbarhetschef i Coeli-gruppen.

  • Internationellt i Skåne om framtidens mat

    Kristianstad-inkubatorn Krinova Incubator & Science Park slår på stort för framtidens mat med “Spot on Food”, en internationell konferens om framtidens livsmedel.

  • Nothing Fishy i Lejonkulan

    Rapidus podd Lejonkulan tar nya kliv och lanserar nu formatet vodd, det vill säga filmade intervjuer. I studion har vi denna gång Ola Secher som tillsammans med sin kollega Jared Christensen är grundare av matföretaget Nothing Fishy.

  • Dug räddar kassan

    I ett år har Helene Nielsen varit vd för potatisdrycksföretaget Dug, tidigare Veg of Lund. Nu har hon städat, renodlat och sparat. Men en sinande kassa måste nu fyllas. Det ser hon ut att klara, men det blir dyrt.