Inom några veckor inleder Gedea Biotech sin första kliniska studie, där 24 kvinnor vid skånska gynekologimottagningar testar Lundabolagets livsmedelsklassade substans mot svampinfektioner i underlivet. I november väntar en snarlik studie på patienter med bakteriell vaginos.
Symptomen för bakterie- respektive svampinfektion i underlivet kan vara svåra att skilja åt vilket ökar risken för felbehandling. Gedeas substans verkar mot båda infektionstyper, bland annat genom att återställa pH-värdet i vaginan och bryta ner biofilmen som skyddar bakterierna och svampsporerna.
Gedeas behandlingskur räknas som medicinteknik och eftersom substansen är livsmedelsklassad räcker den första studien för att den ska kunna bli CE-märkt och därmed börja säljas.
– Vi vill hitta partner för försäljningen men rent regulatoriskt räcker det med CE-märkningen, vilket vi hoppas få i slutet av 2019, säger Anette Säfholm till Rapidus.
Studierna finansieras med hjälp av elva miljoner kronor i riskkapital som Gedea fick in i slutet av 2017. Under våren tillkom även Vinnova-bidrag på en miljon kronor.
– Vi tittar på ytterligare finansiering till våren, då vi har fått studieresultaten, säger Annette Säfholm.
Gedea grundades för två år sedan av en kvartett Lundaforskare inom gynekologi och organiska kemi, som fortfarande är aktiva på deltid i bolaget: Olov Sterner, Sophie Manner, Ulf Ellervik och Helena Stevens. I ägarlistan syns även LU Holding, Almi Invest Syd och Porte-Monnaie Ventures.
Bolaget har i dag tre anställda och är baserat på inkubatorn Smile i Lund.
Erik Olausson