torsdag 12 september 2024

inloggad som

Utvecklingen på andra sidan sundet är en succé

|  , ,
|  

Kort sagt: Många av de drömmar Köpenhamn hade vid Öresundsbrons öppning är i dag uppfyllda. Men inte alla skåningar vet vad som skett på andra sidan bron. Denna sista analys innan sommaruppehållet bjuder därför in till ett sommarbesök i Köpenhamn, där bolag och bostäder aldrig haft så spännande och explosiva utvecklingsmöjligheter.

Av Keld Broksø, Köpenhamnsredaktör

Klik her for at se dansk version af artikeln

Köpenhamns utveckling är en succé. När Öresundsbron öppnade var Örestad bar mark, Sydhamnen mest en avfallsplats med industribyggnader, Nordhamnen ett öde månlandskap och Islands Brygge slitna fabriksbyggnader och bostäder. Rapidus danska stämma vill i denna sista analys innan sommaruppehållet bjuda in skånska läsare till ett sommarbesök för att konstatera att, bortsett från Nyhavn och Den lilla sjöjungfrun, är nästan allt förändrat. Samtliga stadsdelar växer explosivt. Som chefredaktör Erik Olausson skrev i sin förra analys har också stora förändringar skett i Malmö-Lund. Det som samtidigt sker i Köpenhamn skapar en enormt stark helhet i regionen. Vad kan skåningar med fördel kolla upp av det nya?

* Blox i Köpenhamns hamn, få hundra meter från Tivoli, har nyss öppnat – med en trafikerad väg tvärs igenom byggnaden. Danska Arkitekturcenter och näringslivssamarbetet Bloxhub har flyttat in och delar byggnaden med ett tjog lyxlägenheter med havsutsikt. Blox gör att Köpenhamns arkitekter och arkitektur nu har en samlingspunkt med eko i världen.

* Sydhamnen ligger söder om köpcentret Fisketorvet och ger nya invånare och affärsfolk vatten och ljus. Sydhamnen ska rymma 9.000 bostäder och 22.500 arbetsplatser. Det är ständigt en massa kranar i Sydhamnen, särskilt på Enghave Brygge, öster om det berömda elverket H.C Ørstedværket. Sydhamnens bebyggelse är tät, modern och med kanaler inspirerade av Venedig. Nu bygger dessutom Ikea ett 37.000 kvadratmeter stort varuhus vid Fisketorvet – möbelvaruhusets dyraste projekt i Danmark någonsin.

* På andra sidan hamninloppet är Islands Brygge, med sitt berömda havsbad, igång med en revolution i den södra delen. Tre vita runda torn är nya markanta landmärken för Köpenhamn, som med nya radhus omkring en ny badlagun gör det attraktivt för boende och bolag. De sista planerade byggnaderna är snart färdiga.

* Vesterbro, söder om Centralstationen, är efter Amager Vest en av de snabbast växande stadsdelarna. Där det förr fanns en image av prostitution och narkotikahandel handlar det i dag om innovativa bolag i den gamla Kødbyn, nyrenoverade och nya lägenheter samt cafémiljö.

* Planerna för Örestads gamla militära övningsområde blev utskrattat vid Öresundsbrons öppning. Nu utvecklas de sista områdena – särskilt i södra delen. Royal Arena öppnade för ett år sedan. Ett 20.000-tal människor bor här nu, bland annat i VM Bjerget och 8Tallet som designats av världsberömda danska arkitekten Bjarke Ingels.

* Nordhamnen – norr om Den lilla sjöjungfrun – med FN-Byen som arkitektonisk pärla är en del av Köpenhamn som utvecklas snabbt och har en enorm potential för vidareutveckling av ständigvarande tomma områden på landtungan ut mot Öresund.

Av nya områden har vi inte nämnt områden som Carlsberg Byen med bland annat det helt nya Bohrs Tårn på 100 meter och med 30 etager, industriområdet Refshaleøen – där heavy metal-festivalen Copenhell ännu tar plats – och det gamla Grønttorv i Valby, som är mitt i en byggprocess av 2.200 lägenheter och en 23.000 kvadratmeter stor park inspirerad av New York.

Axeln Köpenhamn – Malmö – Lund är mer intressant än någonsin. Vi ska berätta historien runt om i världen, men det kräver att vi själva kan den först. Kom till Köpenhamn för att se själva skåningar – og god sommer!

Kort sagt: Många av de drömmar Köpenhamn hade vid Öresundsbrons öppning är i dag uppfyllda. Men inte alla skåningar vet […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Kjell-toppens plan för att nå miljardmålen

    Aktieägarna kräver ökad lönsamhet och bolaget är långt ifrån sitt omsättningsmål. Utmaningarna hopar sig, men Kjell & Companys vd Andreas Rylander vet vad som måste göras för att leva upp till förväntningarna.

  • Dug räddar kassan

    I ett år har Helene Nielsen varit vd för potatisdrycksföretaget Dug, tidigare Veg of Lund. Nu har hon städat, renodlat och sparat. Men en sinande kassa måste nu fyllas. Det ser hon ut att klara, men det blir dyrt.

  • Skånsk startup backas av namnkunniga investerare

    Saas-bolaget Squidler i Malmö har säkrat en ängelfinansiering med kända skånska namn bland änglarna. Målet är att bli ledande inom kvalitetssäkring av webbplatser med hjälp av autonom testteknik.

  • Invent Medic förvärvar med skral kassa

    Kvinnohälsobolaget Invent Medic i Lund flaggar för både en nyemission och ett bolagsförvärv. Vd Anna Lindström siktar på ett positivt kassaflöde redan i år.


  • Bolaget som tar in 1,1 mdr på en dag

    För vissa går det lätt att få riskkapital. Här är bolaget som på onsdagen sonderade intresset för att pytsa in 1 miljard kronor. Samma kväll fanns löften om 1,1 miljarder.

  • ”I kris sätts värderingarna på prov”

    2023 var ett riktigt dåligt år för Byggnadsfirman Otto Magnusson. 20 procent av personalen fick sägas upp och nedskrivningar togs i flera byggprojekt. – Det är då det gäller att ha bra företagsvärderingar med en sammansvetsad personal, säger bröderna Dan och Ulf Magnusson, tredje generationen i bolaget.

  • Räknar inte med sänkta byggpriser

    Det krävs en räntesänkning på ytterligare 100 punkter för att bostadsbyggandet ska få möjlighet att ta fart igen. Men kanske inte ens det räcker. De höga byggpriserna lär ändå inte gå ned märkbart. Rapidus åkte till Förslöv för att träffa Peabs vd Jesper Göransson som förklarar vad han menar.

  • Peab bygger för halv miljard i Västra Hamnen

    Kontraktssumman är 454 miljoner kronor när Peab ska bygga om Kockums gamla svets- och pannverkstad i den del av Västra Hamnen som kallas Varvsstaden. Här finns 29 000 kvadratmeter som ska fyllas med… Ja vad?

  • Ledningsbyte i Doxa

    Fastighetsbolaget Doxas vd Victor Persson lämnar sin post med i stort sett omedelbar verkan. Sista dagen blir på fredag. Dessutom lämnade Ola Serneke sin post i styrelsen i förra veckan.

  • Fieldly tar sats ur byggkrisen

    Krisen i byggbranschen fick Fieldly att bromsa expansionen utanför Sverige och rikta om fokus till lönsamhet. Årets första kvartal visade Malmöbolaget vinst för första gången. Med nya pengar från ägarna är grundaren Sven Paulin redo att satsa igen.

  • Ny aktör på Malmös fastighetsmarknad

    Amaron Holding är namnet på en så kallad alternativ investeringsfond med inriktning på fastigheter. Fondbolaget är Malmöbaserat och nu köper riskkapitaljätten Atle in sig inför en satsning på stora fastighetsinvesteringar med fokus på Öresundsregionen. Målet är ett fastighetsvärde på 8 miljarder kronor.

  • Måttlig entusiasm över ROT-höjningen

    För lite och för kort. Det är byggföretagens dom över regeringens beslut att höja taket för ROT-avdraget från 50 000 kronor till 75 000 kronor fram till årsskiftet. Rapidus har ringt runt och frågat.

  • Inwido ser ljusning

    Fönsterbolaget Inwido i Malmö levererar en kvartalsrapport som antyder att det värsta kan vara över på bygg- och renoveringsmarknaden. Orderboken växte organiskt med 10 procent i andra kvartalet. Aktien steg tvåsiffrigt på rapporten.

  • Renstädat i Wihlborgs

    Wihlborgs befinner sig mycket nära toppen av sina räntekostnader. Samtidigt ser nedskrivningarna av fastighetsvärden ut att närma sig slutet. Det framgick när fastighetsbolaget med vd Ulrika Hallengren presenterade rapporten för andra kvartalet på måndagen.