tisdag 5 mars 2024

inloggad som

Utvecklingen på andra sidan sundet är en succé

|  , ,
|  

Kort sagt: Många av de drömmar Köpenhamn hade vid Öresundsbrons öppning är i dag uppfyllda. Men inte alla skåningar vet vad som skett på andra sidan bron. Denna sista analys innan sommaruppehållet bjuder därför in till ett sommarbesök i Köpenhamn, där bolag och bostäder aldrig haft så spännande och explosiva utvecklingsmöjligheter.

Av Keld Broksø, Köpenhamnsredaktör

Klik her for at se dansk version af artikeln

Köpenhamns utveckling är en succé. När Öresundsbron öppnade var Örestad bar mark, Sydhamnen mest en avfallsplats med industribyggnader, Nordhamnen ett öde månlandskap och Islands Brygge slitna fabriksbyggnader och bostäder. Rapidus danska stämma vill i denna sista analys innan sommaruppehållet bjuda in skånska läsare till ett sommarbesök för att konstatera att, bortsett från Nyhavn och Den lilla sjöjungfrun, är nästan allt förändrat. Samtliga stadsdelar växer explosivt. Som chefredaktör Erik Olausson skrev i sin förra analys har också stora förändringar skett i Malmö-Lund. Det som samtidigt sker i Köpenhamn skapar en enormt stark helhet i regionen. Vad kan skåningar med fördel kolla upp av det nya?

* Blox i Köpenhamns hamn, få hundra meter från Tivoli, har nyss öppnat – med en trafikerad väg tvärs igenom byggnaden. Danska Arkitekturcenter och näringslivssamarbetet Bloxhub har flyttat in och delar byggnaden med ett tjog lyxlägenheter med havsutsikt. Blox gör att Köpenhamns arkitekter och arkitektur nu har en samlingspunkt med eko i världen.

* Sydhamnen ligger söder om köpcentret Fisketorvet och ger nya invånare och affärsfolk vatten och ljus. Sydhamnen ska rymma 9.000 bostäder och 22.500 arbetsplatser. Det är ständigt en massa kranar i Sydhamnen, särskilt på Enghave Brygge, öster om det berömda elverket H.C Ørstedværket. Sydhamnens bebyggelse är tät, modern och med kanaler inspirerade av Venedig. Nu bygger dessutom Ikea ett 37.000 kvadratmeter stort varuhus vid Fisketorvet – möbelvaruhusets dyraste projekt i Danmark någonsin.

* På andra sidan hamninloppet är Islands Brygge, med sitt berömda havsbad, igång med en revolution i den södra delen. Tre vita runda torn är nya markanta landmärken för Köpenhamn, som med nya radhus omkring en ny badlagun gör det attraktivt för boende och bolag. De sista planerade byggnaderna är snart färdiga.

* Vesterbro, söder om Centralstationen, är efter Amager Vest en av de snabbast växande stadsdelarna. Där det förr fanns en image av prostitution och narkotikahandel handlar det i dag om innovativa bolag i den gamla Kødbyn, nyrenoverade och nya lägenheter samt cafémiljö.

* Planerna för Örestads gamla militära övningsområde blev utskrattat vid Öresundsbrons öppning. Nu utvecklas de sista områdena – särskilt i södra delen. Royal Arena öppnade för ett år sedan. Ett 20.000-tal människor bor här nu, bland annat i VM Bjerget och 8Tallet som designats av världsberömda danska arkitekten Bjarke Ingels.

* Nordhamnen – norr om Den lilla sjöjungfrun – med FN-Byen som arkitektonisk pärla är en del av Köpenhamn som utvecklas snabbt och har en enorm potential för vidareutveckling av ständigvarande tomma områden på landtungan ut mot Öresund.

Av nya områden har vi inte nämnt områden som Carlsberg Byen med bland annat det helt nya Bohrs Tårn på 100 meter och med 30 etager, industriområdet Refshaleøen – där heavy metal-festivalen Copenhell ännu tar plats – och det gamla Grønttorv i Valby, som är mitt i en byggprocess av 2.200 lägenheter och en 23.000 kvadratmeter stor park inspirerad av New York.

Axeln Köpenhamn – Malmö – Lund är mer intressant än någonsin. Vi ska berätta historien runt om i världen, men det kräver att vi själva kan den först. Kom till Köpenhamn för att se själva skåningar – og god sommer!

Kort sagt: Många av de drömmar Köpenhamn hade vid Öresundsbrons öppning är i dag uppfyllda. Men inte alla skåningar vet […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad