Ett skånskt fastighetspussel läggs om när finansmannen Jan Barchans Briban Invest köper ut Sydsvenska Hem från börsen. Samtidigt gör han en miljardaffär med Trianon som upplöser det korsvisa ägande som funnits mellan de båda fastighetsbolagen.
79-årige Jan Barchan förklarar lite skämtsamt affären med att han börjar bli gammal, med betoning på ”börjar”. I två separata affärer renodlar han ett fastighetsägande som tidigare kännetecknats av ett komplicerat korsägande där huvudpersonerna är Jan Barchan och Olof Andersson, vd och storägare i Trianon.

Med utköpet av Sydsvenska Hem, idag noterat på Spotlight, samt Trianon-affären kommer Briban Invest att äga en blandad portfölj i södra Sverige med ett fastighetsvärde på 2,5 miljarder kronor.
Den mest kända av fastigheterna är det tidigare Sydsvenskan-huset på Krusegatan i Malmö.
– Jag har en lite annan agenda än Olof har. Istället för att äga fastigheter via börsen vill jag hellre äga dem själv för att få kassaflödet direkt in i bolaget, säger Jan Barchan.
Trianons vd och huvudägare Olof Andersson var innan utköpet en av Sydsvenska Hems större ägare med 12 procent och sitter också i styrelsen. Trianons tidigare ordförande Mats Cederholm var en annan ägare i ungefär samma storlek. Båda byter nu sina Sydsvenska Hem-aktier mot Trianon-aktier som en del av utköpserbjudandet.
Kopplar grepp om Trianon
Olof Andersson lämnar därmed Sydsvenska Hem men stärker sin position i Trianon och kommer efter affären att äga cirka 30 procent mot tidigare 26 procent.
Briban Invest, som före affären också låg kring 26 procent, kommer även framöver att vara en av Trianons större ägare med ungefär 13 procent.
“På sätt och vis är det en skilsmässa.”
Jan barchan
– Jag har jobbat tillsammans med Olof under väldigt lång tid, det är kanske inte så konstigt att man gör förändringar. På sätt och vis är det en skilsmässa, men det är inte så dramatiskt som det kan verka. Jag har fullt förtroende för Olofs sätt att driva Trianon, säger Jan Barchan.
Samtidigt köper han genom Briban också loss fastigheter av Trianon för 1,1 miljarder kronor, varav 352 Mkr betalas med Trianon-aktier, en mindre del kontant och resten genom övertagande av lån.
Olof Andersson säger att det är en ”fantastiskt bra affär Trianons aktieägare”.
– Vi säljer fastigheterna på värdering och löser in aktier med rabatt, säger han.
Det handlar dels om ett bestånd med lägenheter i Skurup och Ystad som Trianon köpte så sent som i somras, och dels om två kontorsfastigheter på Hamngatan i Malmö.
– Kontor är en liten del i Trianons bestånd, vi har inte köpt kontor på 15 år. Nu renodlar vi, dels genom att vi finns i färre kommuner och dels minskar vi kontorsbeståndet.
Ola Nilsson