tisdag 18 mars 2025

inloggad som

Jan Barchan rör om i fastighetsgrytan

Ett skånskt fastighetspussel läggs om när finansmannen Jan Barchans Briban Invest köper ut Sydsvenska Hem från börsen. Samtidigt gör han en miljardaffär med Trianon som upplöser det korsvisa ägande som funnits mellan de båda fastighetsbolagen.

79-årige Jan Barchan förklarar lite skämtsamt affären med att han börjar bli gammal, med betoning på ”börjar”. I två separata affärer renodlar han ett fastighetsägande som tidigare kännetecknats av ett komplicerat korsägande där huvudpersonerna är Jan Barchan och Olof Andersson, vd och storägare i Trianon.

Jan Barchan och Olof Andersson

Med utköpet av Sydsvenska Hem, idag noterat på Spotlight, samt Trianon-affären kommer Briban Invest att äga en blandad portfölj i södra Sverige med ett fastighetsvärde på 2,5 miljarder kronor.

Den mest kända av fastigheterna är det tidigare Sydsvenskan-huset på Krusegatan i Malmö.

– Jag har en lite annan agenda än Olof har. Istället för att äga fastigheter via börsen vill jag hellre äga dem själv för att få kassaflödet direkt in i bolaget, säger Jan Barchan.

Trianons vd och huvudägare Olof Andersson var innan utköpet en av Sydsvenska Hems större ägare med 12 procent och sitter också i styrelsen. Trianons tidigare ordförande Mats Cederholm var en annan ägare i ungefär samma storlek. Båda byter nu sina Sydsvenska Hem-aktier mot Trianon-aktier som en del av utköpserbjudandet.

Kopplar grepp om Trianon

Olof Andersson lämnar därmed Sydsvenska Hem men stärker sin position i Trianon och kommer efter affären att äga cirka 30 procent mot tidigare 26 procent.

Briban Invest, som före affären också låg kring 26 procent, kommer även framöver att vara en av Trianons större ägare med ungefär 13 procent.

“På sätt och vis är det en skilsmässa.”

Jan barchan

– Jag har jobbat tillsammans med Olof under väldigt lång tid, det är kanske inte så konstigt att man gör förändringar. På sätt och vis är det en skilsmässa, men det är inte så dramatiskt som det kan verka. Jag har fullt förtroende för Olofs sätt att driva Trianon, säger Jan Barchan.

Samtidigt köper han genom Briban också loss fastigheter av Trianon för 1,1 miljarder kronor, varav 352 Mkr betalas med Trianon-aktier, en mindre del kontant och resten genom övertagande av lån.

Olof Andersson säger att det är en ”fantastiskt bra affär Trianons aktieägare”.

– Vi säljer fastigheterna på värdering och löser in aktier med rabatt, säger han.

Det handlar dels om ett bestånd med lägenheter i Skurup och Ystad som Trianon köpte så sent som i somras, och dels om två kontorsfastigheter på Hamngatan i Malmö.

– Kontor är en liten del i Trianons bestånd, vi har inte köpt kontor på 15 år. Nu renodlar vi, dels genom att vi finns i färre kommuner och dels minskar vi kontorsbeståndet.

Ola Nilsson

Ett skånskt fastighetspussel läggs om när finansmannen Jan Barchans Briban Invest köper ut Sydsvenska Hem från börsen. Samtidigt gör han en miljardaffär med Trianon som upplöser det korsvisa ägande som funnits mellan de båda fastighetsbolagen.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Uppköpsbud på Dignitana

    Dignitana i Lund steg med 67 procent på börsen på tisdagen. Orsaken är ett bud som kommer att göra skalpkylningsbolaget brittiskt. Vd Fredrik Jonsson berättar varför styrelsen vill sälja.

  • Dug lånar för att få upp farten

    Pengarna från emissionen i höstas räckte inte och nu tvingas potatisdrycksföretaget Dug fylla på med lån. Men 2025 ska bli året då försäljningen äntligen kommer i gång på allvar.

  • Beamonics breddar målgruppen

    Efter ett framgångsrikt fjolår har Lundabolaget Beamonics fyllt på kassan för att ta nästa steg i tillväxtresan. — Med de här pengarna ska omsättningen öka, säger vd Can Xu till Rapidus.


  • Sernekes konkurs förföljer Doxa

    Greg Dingizians fastighetsbolag Doxa har ansvarsförbindelser till byggföretaget Serneke trots att det sålts och sedan gått i konkurs. Det framgår av bolaget kvartalsrapport som kom på torsdagen.

  • Gröna byggskivor byggs ut

    Hässleholmsbolaget Recoma, som utmanar byggbranschen med återvunna byggskivor, har fått in nytt riskkapital och gör sig redo att dubblera sin produktion.

  • Wihlborgs tar över World Trade Center

    Fastighetsbolaget Wihlborgs, med vd Ulrika Hallengren, gör en miljardaffär och köper tre World Trade Center-fastigheter i Skåne och hotell SeaU i Helsingborg av branschkollegan Granitor. Så stor är köpeskillingen.

  • Så gick det sedan medarbetarna köpt ut grundarna

    Teknikkonsulten Trivectors medarbetare köpte ut grundarna och hade stora expansionsplaner. Då tvärbromsade marknaden. Så här ser vd Lena Smidfelt Rosqvist på framtiden.

  • Cronholm och Sundsstaden går ihop

    När Christer Cronholm, tredje generationens Cronholm i fastighetsförmedlaren, ska börja trappa ner sitt engagemang är sammanslagningen med Sundsstaden lösningen.

  • ”HSB var ingenting mot Serneke”

    Stöket, dålig ekonomi och vanskötsel i samband med bygget av Turning Torso var en västanfläkt jämfört med läget i Serneke, det bolag som står bakom Karlatornet som nu övertrumfar torson i höjd i Göteborg. Det säger Doxas ordförande Greg Dingizian sedan Serneke Sverige AB satts i konkurs.

  • Erik Selin tar över Malmö Arena

    Percy Nilssons skapelse, Malmö Arena i Hyllie, byter ägare i en miljardaffär. Arenan ingår när fastighetsbolaget Doxa säljer hela sin fastighetsportfölj till miljardären Erik Selins bolag Balder.

  • Han går från blåsväder till värme

    Rapidus skrev den 18 september att Patrik Melin med omedelbar verkan och på egen begäran lämnade sitt jobb som finanschef på Doxa. Avhoppet kom bara några veckor efter att Doxas vd Victor Persson lämnat sin post.

  • … men Klara Bo planerar storaffär

    Det skånska fastighetsbolaget Klara Bo planerar att köpa bostäder i Helsingborg för drygt 800 miljoner kronor. Därför är det dags för en nyemission på nästan halva beloppet. Klara Bo:s vd Andreas Morfiadakis förklarar varför de nu vågar vara offensiva.

  • Han tar position för växande Malmö

    I sin nya affärsplan riktar Trianon tillbaka fokus mot tillväxt. Fastighetsbolagets vd och största ägare Olof Andersson berättar för Rapidus hur den framtida mixen i beståndet ska se ut, att Entré är en missförstådd fastighet och varför han lyssnar ”sparsamt” på Riksbanken.