torsdag 21 november 2024

inloggad som

Utvecklingen på andra sidan sundet är en succé

|  , ,
|  

Kort sagt: Många av de drömmar Köpenhamn hade vid Öresundsbrons öppning är i dag uppfyllda. Men inte alla skåningar vet vad som skett på andra sidan bron. Denna sista analys innan sommaruppehållet bjuder därför in till ett sommarbesök i Köpenhamn, där bolag och bostäder aldrig haft så spännande och explosiva utvecklingsmöjligheter.

Av Keld Broksø, Köpenhamnsredaktör

Klik her for at se dansk version af artikeln

Köpenhamns utveckling är en succé. När Öresundsbron öppnade var Örestad bar mark, Sydhamnen mest en avfallsplats med industribyggnader, Nordhamnen ett öde månlandskap och Islands Brygge slitna fabriksbyggnader och bostäder. Rapidus danska stämma vill i denna sista analys innan sommaruppehållet bjuda in skånska läsare till ett sommarbesök för att konstatera att, bortsett från Nyhavn och Den lilla sjöjungfrun, är nästan allt förändrat. Samtliga stadsdelar växer explosivt. Som chefredaktör Erik Olausson skrev i sin förra analys har också stora förändringar skett i Malmö-Lund. Det som samtidigt sker i Köpenhamn skapar en enormt stark helhet i regionen. Vad kan skåningar med fördel kolla upp av det nya?

* Blox i Köpenhamns hamn, få hundra meter från Tivoli, har nyss öppnat – med en trafikerad väg tvärs igenom byggnaden. Danska Arkitekturcenter och näringslivssamarbetet Bloxhub har flyttat in och delar byggnaden med ett tjog lyxlägenheter med havsutsikt. Blox gör att Köpenhamns arkitekter och arkitektur nu har en samlingspunkt med eko i världen.

* Sydhamnen ligger söder om köpcentret Fisketorvet och ger nya invånare och affärsfolk vatten och ljus. Sydhamnen ska rymma 9.000 bostäder och 22.500 arbetsplatser. Det är ständigt en massa kranar i Sydhamnen, särskilt på Enghave Brygge, öster om det berömda elverket H.C Ørstedværket. Sydhamnens bebyggelse är tät, modern och med kanaler inspirerade av Venedig. Nu bygger dessutom Ikea ett 37.000 kvadratmeter stort varuhus vid Fisketorvet – möbelvaruhusets dyraste projekt i Danmark någonsin.

* På andra sidan hamninloppet är Islands Brygge, med sitt berömda havsbad, igång med en revolution i den södra delen. Tre vita runda torn är nya markanta landmärken för Köpenhamn, som med nya radhus omkring en ny badlagun gör det attraktivt för boende och bolag. De sista planerade byggnaderna är snart färdiga.

* Vesterbro, söder om Centralstationen, är efter Amager Vest en av de snabbast växande stadsdelarna. Där det förr fanns en image av prostitution och narkotikahandel handlar det i dag om innovativa bolag i den gamla Kødbyn, nyrenoverade och nya lägenheter samt cafémiljö.

* Planerna för Örestads gamla militära övningsområde blev utskrattat vid Öresundsbrons öppning. Nu utvecklas de sista områdena – särskilt i södra delen. Royal Arena öppnade för ett år sedan. Ett 20.000-tal människor bor här nu, bland annat i VM Bjerget och 8Tallet som designats av världsberömda danska arkitekten Bjarke Ingels.

* Nordhamnen – norr om Den lilla sjöjungfrun – med FN-Byen som arkitektonisk pärla är en del av Köpenhamn som utvecklas snabbt och har en enorm potential för vidareutveckling av ständigvarande tomma områden på landtungan ut mot Öresund.

Av nya områden har vi inte nämnt områden som Carlsberg Byen med bland annat det helt nya Bohrs Tårn på 100 meter och med 30 etager, industriområdet Refshaleøen – där heavy metal-festivalen Copenhell ännu tar plats – och det gamla Grønttorv i Valby, som är mitt i en byggprocess av 2.200 lägenheter och en 23.000 kvadratmeter stor park inspirerad av New York.

Axeln Köpenhamn – Malmö – Lund är mer intressant än någonsin. Vi ska berätta historien runt om i världen, men det kräver att vi själva kan den först. Kom till Köpenhamn för att se själva skåningar – og god sommer!

Kort sagt: Många av de drömmar Köpenhamn hade vid Öresundsbrons öppning är i dag uppfyllda. Men inte alla skåningar vet […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.


  • Bimobject trotsar byggkonjunkturen

    Malmöbolaget Bimobject, med EQT som största ägare, trotsar den tuffa byggkonjunkturen med både ökad omsättning och en vändning til vinst. Vd Martin Lind berättar vad som hänt.

  • Kontorshotell bildar branschförening

    Efter några tuffa år samlar sig kontorshotellen och coworking-aktörerna i en ny branschorganisation. En av styrelsemedlemmarna är Mindparks Sanna Ekström som säger att konsolidering väntar i branschen.

  • Negativ tillväxt för Inwido

    Fönsterbolaget Inwido i Malmö levererar en kvartalsrapport som är mindre dålig än förväntat och aktien stiger på rapporten. Men det finns orosmoln på den pressade bygg- och renoveringsmarknaden.

  • Den i särklass svåraste frågan

    Stålkoncernen Areco har vuxit med lönsamhet genom pandemi och byggkris. De kommande fyra åren tänker ägaren Peter Areskog dubbla koncernens omsättning och bli störst i Norden inom byggplåtsprodukter. Men det är inte den svåraste frågan han funderar på.

  • Easy Depot expanderar och siktar på börsen

    Malmöbaserade Easy Depot, med flera kända näringslivsprofiler i ägarlistan, siktar på 70 miljoner i en pågående emission. Samtidigt har fastighetsbolaget landat ett avtal med byggjätten Skanska. Vd Sofia Wäborg blickar nu mot börsen.

  • Strömhopp från Doxa

    Bara tre veckor efter att vd sagt upp sig slutar även finanschefen på fastighetsbolaget Doxa. Och dessförinnan har två styrelseledamöter avgått eller avböjt omval. Rapidus har tagit reda på vad som händer i bolaget.

  • Bolaget som tar in 1,1 mdr på en dag

    För vissa går det lätt att få riskkapital. Här är bolaget som på onsdagen sonderade intresset för att pytsa in 1 miljard kronor. Samma kväll fanns löften om 1,1 miljarder.

  • ”I kris sätts värderingarna på prov”

    2023 var ett riktigt dåligt år för Byggnadsfirman Otto Magnusson. 20 procent av personalen fick sägas upp och nedskrivningar togs i flera byggprojekt. – Det är då det gäller att ha bra företagsvärderingar med en sammansvetsad personal, säger bröderna Dan och Ulf Magnusson, tredje generationen i bolaget.

  • Räknar inte med sänkta byggpriser

    Det krävs en räntesänkning på ytterligare 100 punkter för att bostadsbyggandet ska få möjlighet att ta fart igen. Men kanske inte ens det räcker. De höga byggpriserna lär ändå inte gå ned märkbart. Rapidus åkte till Förslöv för att träffa Peabs vd Jesper Göransson som förklarar vad han menar.

  • Peab bygger för halv miljard i Västra Hamnen

    Kontraktssumman är 454 miljoner kronor när Peab ska bygga om Kockums gamla svets- och pannverkstad i den del av Västra Hamnen som kallas Varvsstaden. Här finns 29 000 kvadratmeter som ska fyllas med… Ja vad?