fredag 16 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Utvecklingen på andra sidan sundet är en succé

|  , ,
|  

Kort sagt: Många av de drömmar Köpenhamn hade vid Öresundsbrons öppning är i dag uppfyllda. Men inte alla skåningar vet vad som skett på andra sidan bron. Denna sista analys innan sommaruppehållet bjuder därför in till ett sommarbesök i Köpenhamn, där bolag och bostäder aldrig haft så spännande och explosiva utvecklingsmöjligheter.

Av Keld Broksø, Köpenhamnsredaktör

Klik her for at se dansk version af artikeln

Köpenhamns utveckling är en succé. När Öresundsbron öppnade var Örestad bar mark, Sydhamnen mest en avfallsplats med industribyggnader, Nordhamnen ett öde månlandskap och Islands Brygge slitna fabriksbyggnader och bostäder. Rapidus danska stämma vill i denna sista analys innan sommaruppehållet bjuda in skånska läsare till ett sommarbesök för att konstatera att, bortsett från Nyhavn och Den lilla sjöjungfrun, är nästan allt förändrat. Samtliga stadsdelar växer explosivt. Som chefredaktör Erik Olausson skrev i sin förra analys har också stora förändringar skett i Malmö-Lund. Det som samtidigt sker i Köpenhamn skapar en enormt stark helhet i regionen. Vad kan skåningar med fördel kolla upp av det nya?

* Blox i Köpenhamns hamn, få hundra meter från Tivoli, har nyss öppnat – med en trafikerad väg tvärs igenom byggnaden. Danska Arkitekturcenter och näringslivssamarbetet Bloxhub har flyttat in och delar byggnaden med ett tjog lyxlägenheter med havsutsikt. Blox gör att Köpenhamns arkitekter och arkitektur nu har en samlingspunkt med eko i världen.

* Sydhamnen ligger söder om köpcentret Fisketorvet och ger nya invånare och affärsfolk vatten och ljus. Sydhamnen ska rymma 9.000 bostäder och 22.500 arbetsplatser. Det är ständigt en massa kranar i Sydhamnen, särskilt på Enghave Brygge, öster om det berömda elverket H.C Ørstedværket. Sydhamnens bebyggelse är tät, modern och med kanaler inspirerade av Venedig. Nu bygger dessutom Ikea ett 37.000 kvadratmeter stort varuhus vid Fisketorvet – möbelvaruhusets dyraste projekt i Danmark någonsin.

* På andra sidan hamninloppet är Islands Brygge, med sitt berömda havsbad, igång med en revolution i den södra delen. Tre vita runda torn är nya markanta landmärken för Köpenhamn, som med nya radhus omkring en ny badlagun gör det attraktivt för boende och bolag. De sista planerade byggnaderna är snart färdiga.

* Vesterbro, söder om Centralstationen, är efter Amager Vest en av de snabbast växande stadsdelarna. Där det förr fanns en image av prostitution och narkotikahandel handlar det i dag om innovativa bolag i den gamla Kødbyn, nyrenoverade och nya lägenheter samt cafémiljö.

* Planerna för Örestads gamla militära övningsområde blev utskrattat vid Öresundsbrons öppning. Nu utvecklas de sista områdena – särskilt i södra delen. Royal Arena öppnade för ett år sedan. Ett 20.000-tal människor bor här nu, bland annat i VM Bjerget och 8Tallet som designats av världsberömda danska arkitekten Bjarke Ingels.

* Nordhamnen – norr om Den lilla sjöjungfrun – med FN-Byen som arkitektonisk pärla är en del av Köpenhamn som utvecklas snabbt och har en enorm potential för vidareutveckling av ständigvarande tomma områden på landtungan ut mot Öresund.

Av nya områden har vi inte nämnt områden som Carlsberg Byen med bland annat det helt nya Bohrs Tårn på 100 meter och med 30 etager, industriområdet Refshaleøen – där heavy metal-festivalen Copenhell ännu tar plats – och det gamla Grønttorv i Valby, som är mitt i en byggprocess av 2.200 lägenheter och en 23.000 kvadratmeter stor park inspirerad av New York.

Axeln Köpenhamn – Malmö – Lund är mer intressant än någonsin. Vi ska berätta historien runt om i världen, men det kräver att vi själva kan den först. Kom till Köpenhamn för att se själva skåningar – og god sommer!

Kort sagt: Många av de drömmar Köpenhamn hade vid Öresundsbrons öppning är i dag uppfyllda. Men inte alla skåningar vet […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • ”Det råder investeringsstopp i life science”

    Svenska entreprenörer inom life science är för dåliga på att pitcha. Danskarna är mycket bättre. Det sa två föredragshållare på torsdagen vid ett stort seminarium i Lund. Här följer fler misstag som bolagen gör.

  • Stark rapport – men aktien faller

    Skånska läkemedelsjätten Camurus ser ut att göra allt rätt och levererar en rapport över förväntningarna. Under årets första kvartal tredubblar Lundabolaget rörelseresultatet och såväl intäkter som vinst ökar. Trots det faller aktien på börsen. – Det beror nog på Brixadi-utvecklingen, säger vd Fredrik Tiberg.

  • Medvasc stänger runda – öppnar en ny

    Medicinteknikbolaget Medvasc stängde nyligen en finansieringsrunda i förtid, bara för att genast öppna en ny. Vd Cathrin Johansson förklarar varför, och hur mycket mer som behövs.


  • Easy Depot måste öka takten

    I höstas ville den onoterade fastighetsuppstickaren Easy Depot ta in 70 miljoner kronor i en riktad emission. Men planerna avbröts. Samtidigt har Easy Depot ambitionen att bygga 100-150 anläggningar inom tio år, resultatet hittills är två färdiga anläggningar. Nu måste bolaget accelerera för att nå målen.

  • Joel Eklund till Trianons styrelse

    Tepe-arvtagaren Joel Eklund tar plats i fastighetsbolaget Trianons styrelse. Det blir den femte styrelsen som han sätter sig i, förutom Tepe. Trianon kom även på tisdagen med en bra rapport, men aktiemarknaden verkar inte vilja ha fastigheter just nu.

  • Så mycket kostar det att hyra kontor i Malmö och Lund

    Öppna kontor i Malmö eller Lund? Hyrorna skiljer sig åt mellan de båda städerna, men kanske inte på det sätt man kan tro. Så här mycket kostar det att hyra och här finns de mest attraktiva lägena. Rapidus har ännu opublicerade siffror.

  • Tetra Pak investerar i impactbolag

    Hässleholmsbaserade Recoma, som tillverkar byggskivor av återvunna kartonger, får ett kapitaltillskott från en tungviktare inom kartongindustrin: Tetra Pak. Nu kan Recomas intäkter gå från 7 till 40 miljoner kronor.

  • Mångmiljardaffärer när skånska fastigheter byter ägare

    På kort tid har fastigheter för nära 15 miljarder bytt händer i skånska strukturaffärer. Den senaste i raden är Acrinovas rekordförsäljning av mer än hälften av beståndet.

  • Ledningsrokad i fastighetstjärnan

    SLP:s vd Tommy Åstrand lämnar sin post och väljs i stället in i styrelsen vid den kommande stämman. Hans ersättare är i allra högsta grad intern. Samtidigt tackar en anmnkunnig grundare för sig och avböjer omval till styrelsen.

  • Fastighetsveteran siktar på Skåne

    Bengt Kjell, ett blytungt namn inom den svenska industrin och fastighetssektorn, vill med sitt bolag Hagabacken köpa skånska fastigheter. I ett joint venture med det lokala bolaget Tecto Group skapas dotterbolaget Hagabacken Skåne.

  • Trångt för industrin i Malmö

    Uthyrningen av skånska logistikfastigheter taktar på bra och industrifastigheter går starkt. Men i Malmö är det ont om plats för nya etableringar. Det visar en ny rapport.

  • Jan Barchan rör om i fastighetsgrytan

    Ett skånskt fastighetspussel läggs om när finansmannen Jan Barchans Briban Invest köper ut Sydsvenska Hem från börsen. Samtidigt gör han en miljardaffär med Trianon som upplöser det korsvisa ägande som funnits mellan de båda fastighetsbolagen.

  • Sernekes konkurs förföljer Doxa

    Greg Dingizians fastighetsbolag Doxa har ansvarsförbindelser till byggföretaget Serneke trots att det sålts och sedan gått i konkurs. Det framgår av bolaget kvartalsrapport som kom på torsdagen.