torsdag 3 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Oatly-veteraner satsar på quinoa-dryck

Samtidigt som Oatly närmar sig miljardomsättning med sin havremjölk är Aventure-sfären på väg till butikshyllan med en ny dryck, gjord på en helt annan gröda. Nästa år hoppas ledningen att quinoa-baserade Quiny ska finnas ute i handeln.

Quiny är sprungen ur ett Sida-finansierat forskningsutbyte mellan Lunds universitet och Bolivias statliga universitet San Andrés i La Paz. Utvecklingen sker i bolaget Swebol Biotech, med Lundabaserade Aventure som 50-procentig ägare.

I utvecklingen av den patentsökta processen som förvandlar quinoa-grynen till en måltidsdryck har Swebol Biotech använt sig av erfarenheter från Oatly. Men proceduren är annorlunda, uppger Swebol Biotechs vd Olof Böök, som har ett långt förflutet inom Aventure-sfären och bland annat varit teknikchef på Oatly.

– Utöver en specifik blandning av enzymer använder vi ett våtmalningssteg, vilket ger en väldigt slät produkt, säger han till Rapidus.

Swebol Biotech har redan etablerade kontakter med quinoa-odlare i Bolivia. Planen är att bearbetningen av grynen ska ske på plats och resultera i ett fint pulver som kan skeppas till Europa och övriga världen för att sedan blandas ut med vatten till färdig dryck på respektive marknad. I första hand siktar Olof Böök på att sälja Quiny i hälsokostbutiker.

– 2019 ska vi rulla ut detta, just nu raggar vi samarbetspartner inom produktion och distribution, säger han.

Utöver Aventure ägs Swebol Biotech av en rad veteraner inom jordbruksforskning och livsmedelsproduktion, däribland Olof Böök, Jan Rundqvist, Lundabolaget CropTailors vd Olof Olsson och Anders Jonsson, forskare på statliga Rise.

Swedbol Biotech har i dagsläget inga egna anställda, arbetet har utförts av Aventures personal och de Sida-finansierade bolivianska forskarna.

Erik Olausson

Samtidigt som Oatly närmar sig miljardomsättning med sin havremjölk är Aventure-sfären på väg till butikshyllan med en ny dryck, gjord […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Småföretagen betalar priset för Trumps tariffer

    USA:s handelskrig med resten av världen påverkar alla, men i synnerhet små företag. För Sofia, småföretagare i Småland är detta inte storpolitik, det är vardag. Hon är en av dem som får betala priset för global osäkerhet, skriver Rapidus krönikör och delägare Jan Dahlqvist.

  • Wesports fyller på kassan

    Bara några dagar efter att Rapidus berättat om vd-bytet i Malmöbaserade Wesports kommer nästa nyhet. Bolaget fyller på kassan med 130 Mkr genom en företrädesemission. Så mycket värderas bolaget till.

  • ”Vi kommer aldrig göra en exit”

    På onsdagen samlades delar av näringslivet för den första upplagan av Malmö Näringslivsexpo. Det stora dragplåstret var Halldora von Koenigsegg från superbilstillverkaren Koenigsegg. – En börsnotering är inte på tapeten, sa hon från scenen, och sa dessutom varför.


  • Dug lånar för att få upp farten

    Pengarna från emissionen i höstas räckte inte och nu tvingas potatisdrycksföretaget Dug fylla på med lån. Men 2025 ska bli året då försäljningen äntligen kommer i gång på allvar.

  • Fomo-effekt gav Re:meat övertecknad runda

    Investerarintresset var stort när köttodlingsbolaget Re:meat sökte nya pengar. Nu ska Sveriges första ”köttbryggeri” byggas i Lund.

  • Genombrott för spisbolaget

    Emerging Cooking Solutions, som arbetar för klimat- och hälsovänligare matlagning i Afrika får efter 14 år in sin första stora finansering. — Det har varit en sinnessjuk uthållighet, säger grundaren Per Löfberg.

  • Blockkedjor ska berätta om vinets resa

    Europeiska vindrickare är medvetna konsumenter som vill veta var vinet kommer ifrån och hur det tillverkats. Bolaget Journy skapar digitala produktpass åt vinproducenter och ser en jättemarknad.

  • Opticept växlar upp

    Lundabolaget Opticepts största delägare, som även är största kund ,bidrar med finansiering till produktion av utrustning. Men Opticept ser genombrottet komma även för andra produktsegment och startar en kapitalrunda för att resa 80 miljoner kronor.

  • Hon blir Krinovas nya vd

    Finanskvinnan Ulrika Hasselgren tillträder som ny vd för Krinova Incubator & Science Park i början av januari. Hon kommer närmast från rollen som hållbarhetschef i Coeli-gruppen.

  • Internationellt i Skåne om framtidens mat

    Kristianstad-inkubatorn Krinova Incubator & Science Park slår på stort för framtidens mat med “Spot on Food”, en internationell konferens om framtidens livsmedel.

  • Nothing Fishy i Lejonkulan

    Rapidus podd Lejonkulan tar nya kliv och lanserar nu formatet vodd, det vill säga filmade intervjuer. I studion har vi denna gång Ola Secher som tillsammans med sin kollega Jared Christensen är grundare av matföretaget Nothing Fishy.

  • Dug räddar kassan

    I ett år har Helene Nielsen varit vd för potatisdrycksföretaget Dug, tidigare Veg of Lund. Nu har hon städat, renodlat och sparat. Men en sinande kassa måste nu fyllas. Det ser hon ut att klara, men det blir dyrt.

  • Opticept tar nya steg

    Lundabolaget Opticept satsar på ett nytt kundsegment när bolaget går in som delägare i Malmöbolaget Simply No Waste, som förädlar restprodukter från livsmedelsindustrin.