måndag 19 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Axis satsar mest på forskning och utveckling

Läkemedelsbolaget Camurus i Lund tog in en halv miljard när de noterades i slutet av 2015. Pengarna ligger knappast och samlar damm, under 2017 ökade Camurus sina kostnader för forskning och utveckling med 51 miljoner till 223 miljoner kronor. De är långt ifrån ensamma i Skåne om att elda på sin FoU-budget, visar Rapidus genomgång av tolv färska bokslut.

Rapidus har tittat närmare på tolv börsbolag inom teknik och life science med hela eller stora delar av sin forskning och utveckling i Skåne. Tillsammans lade de under 2017 över fyra miljarder på att ta fram nya produkter, 574 miljoner mer än 2016. Hela listan hittar du här.

Camurus har i dag två läkemedelskandidater som väntar på registrering och ytterligare tio i olika kliniska stadier. Senast tillkommen är Cam2043 mot högt blodtryck i lungartärerna, där kliniska studier startade i slutet av hösten.

– Mycket av vårt FoU-arbete läggs ut som kontraktsforskning, men huvuddelen gör vi inhouse och därför har vi expanderat i Lund, säger vd Fredrik Tiberg till Rapidus.

Runt 60 av bolagets 70-tal anställda finns i Lund och majoriteten arbetar inom forskning och utveckling. Även Alligator Bioscience och BoneSupport har använt pengarna från sina listningsemissioner till att växla upp satsningarna inom forskning och utveckling, med 27 respektive 23 miljoner kronor under 2017.

FoU-kostnaderna ökar också för Alfa Laval och Trelleborg, men dessa bleknar ändå i ljuset av Axis. Under 2017 lade Axis nära 1,5 miljarder kronor på att ta fram nya produkter, 253 miljoner mer än 2016.

– Vi tror den utvecklingen kommer fortsätta. Med allt som händer inom teknikvärlden: digitalisering, AI, Internet of Things och så vidare, måste vi satsa för att hänga med, säger Axis teknikchef Johan Paulsson till Rapidus.

Nästan allt sker i Lund, där Axis i dag har över 1.000 anställda inom forskning och utveckling. Inte bara av nätverksvideokameror, som är bolagets kärna, utan även kringprodukter som värmekameror, högtalarsystem och passagekontroller.

– När det kommer till framtida produktområden provar vi oss fram, känner av om det finns drag på marknaden och ökar eller minskar efter det, säger Johan Paulsson.

Klicka här för att se hela listan över de skånska börsbolagens FoU-kostnader.

Erik Olausson

Läkemedelsbolaget Camurus i Lund tog in en halv miljard när de noterades i slutet av 2015. Pengarna ligger knappast och […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Iskallt USA gör Europa hetare

    Donald Trumps krumbukter leder till både framgång och bakslag för svenska företag.
    Medan Klang Ai maxar tillväxten i Europa, är det i vissa fall tvärstopp för företag som redan hunnit över Atlanten.

  • Ledningen lämnar Prostalund

    I förra veckan meddelade Prostalund att en planerad avyttring inte blev av, och därmed var likviditetskrisen ett faktum. På måndagen kom beskedet att både vd och ordförande lämnar med omedelbar verkan.

  • Emissionsfiasko – Nanoecho tvingas tvärnita

    Nästan ingen gick med i Lundabolaget Nanoechos emissionsrunda. Nu pausar bolaget sina kliniska studier och aktien dyker till nya bottennivåer. – Vi ångrar inte att vi gick till börsen i fjol, säger vd Linda Persson.


  • Emissionsfiasko – Nanoecho tvingas tvärnita

    Nästan ingen gick med i Lundabolaget Nanoechos emissionsrunda. Nu pausar bolaget sina kliniska studier och aktien dyker till nya bottennivåer. – Vi ångrar inte att vi gick till börsen i fjol, säger vd Linda Persson.

  • Stark rapport – men aktien faller

    Skånska läkemedelsjätten Camurus ser ut att göra allt rätt och levererar en rapport över förväntningarna. Under årets första kvartal tredubblar Lundabolaget rörelseresultatet och såväl intäkter som vinst ökar. Trots det faller aktien på börsen. – Det beror nog på Brixadi-utvecklingen, säger vd Fredrik Tiberg.

  • Medvasc stänger runda – öppnar en ny

    Medicinteknikbolaget Medvasc stängde nyligen en finansieringsrunda i förtid, bara för att genast öppna en ny. Vd Cathrin Johansson förklarar varför, och hur mycket mer som behövs.

  • En finanschef ut och en in

    I sommar lämnar Magnus Blixt rollen som finanschef på Skånes bioteknikstjärna Cellavision. Arbetet med att hitta hans efterträdare är redan igång. Och på Skånes största läkemedelsbolag, Camurus i Lund, kliver en ny finanschef in.

  • Flygande start för Lindberg på Moroxite

    Han rekryterades för att leda Moroxite till ett marknadsgodkännande och det har redan tagit fart. På dag tre på nya jobbet berättar Fredrik Lindberg att bolaget har kommit in på FDA:s gräddfilsspår.

  • Bonesupport-veteran tar över Moroxite

    Moroxite siktar mot ett amerikanskt marknadsgodkännande nästa år. Då toppar styrelsen ledningen och låter en Bonesupport-grundare kliva in som vd.

  • Bimobject på förvärvsoffensiv

    Bimobject köper Malmöbolagen Green Metrica och Lumea AI Plattform, som båda är inriktade på artificiell intelligens. Bygginformationsbolaget redovisar också siffror för årets första kvartal, som visar att vd-karusellen blivit en kostsam historia.

  • Sandberg pytsar in mer i cancerbolag 

    Medtech-bolaget Reccan gör en riktad nyemission. Största investerare är Sandberg Development, som tidigare gått in med pengar i Lundabolaget. – Utvecklingsfasen är avslutad, säger vd Anna Brodén.

  • Så mycket tjänade Skånes börsvd:ar 2024

    Alfa Lavals Tom Erixon var Skånes bäst betalda börs-vd 2024. Men störst lyft fick Camurus Fredrik Tiberg. Rapidus har listan över Skånes bäst betalda börs-vd:ar. Så här mycket tjänade de under förra året.

  • Dan Olofsson köper Qgroup

    Qgroup skrotar börsplanerna. I stället köps IT-konsultkoncernen upp av Danir-kontrollerade Nexer Group. – Det här blir än mycket bättre lösning än att gå till börsen, säger Qgroups vd Jon Carvell.