måndag 26 februari 2024

inloggad som

Stamcellsforskare kliver in i Longboat Explorers

Lundabolaget Longboat Explorers, som utvinner stamceller ur fostervatten vid kejsarsnitt, har tagit in två miljoner kronor genom en nyemission. Nya delägare är stamcellsforskarna Jan Talts och Rakesh Sing, som nyligen börjat som seniora forskare i bolaget.

Sedan Anders Månsson, tidigare global affärsutvecklingschef på danska läkemedelsbolaget Leo Pharma, förra sommaren tog över vd-rodret efter Marcus Larsson har Longboat Explorers renodlat sin affärsmodell.

– Tidigare diskuterades så kallad private biobanking, där donatorn får lagra sina stamceller mot betalning, men det har vi släppt. Vi har landat i att vi ska vara ett tillverkande företag som förmedlar våra celler till forskare, läkemedels- och biotechbolag, säger Anders Månsson till Rapidus.

För att ro detta i land behöver bolaget mer kapital. En extern finansieringsrunda med ambitionen att få in 20 miljoner kronor kommer påbörjas någon gång under årets tredje kvartal.

– Målet är att våra mesenkymala stamceller ska vara GMP-certifierade så de kan användas i människor senast i slutet av 2019, säger Anders Månsson.

Än så länge har Longboat Explorers endast samarbetat med Skånes universitetssjukhus. Fler sjukhus kommer behövas om planerna går i lås.

Grundare är Marcus Larsson, Andreas Herbst och Niels-Bjarne Woods. Trion har kommit på ett sätt att utvinna stamceller ur fostervatten i ögonblicket just före en förlossning med ett planerat kejsarsnitt.

Ur det donerade fostervattnet kan man också utvinna ett så kallat humant lungsurfaktant; ett ämne som får lungblåsorna att utvecklas på för tidigt födda barn. I dag används oftast en medicin som är framtagen genom rening av protein från grislungor, men som medför vissa biverkningar enligt Anders Månsson.

Longboat Explorers har i och med värvningarna av Jan Talts, med ett förflutet på noterade Lundabolaget Xintela, och Rakesh Singh för närvarande fyra anställda. Anders Månsson räknar med att behöva värva en tillverkningschef och en medicinskt ansvarig senare i år.

Utöver grundarna och de nytillkomna stamcellsforskarna ägs Longboat Explorers bland annat av Anders Månsson, LU Holding, Perspektiv Invest samt styrelseordföranden Christer Fåhraeus genom ägarbolaget Magistratsvägen 10.

Magnus Erlandsson

Lundabolaget Longboat Explorers, som utvinner stamceller ur fostervatten vid kejsarsnitt, har tagit in två miljoner kronor genom en nyemission. Nya […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • “Odlat kött blir billigare än ko”

  ,
  Re:meat är först i Sverige med att utveckla odlat kött. Nu söker Malmöbolaget långsiktiga investerare som vet hur man bygger upp industrier från grunden.

 • Blåste Akelius liv i skoldebatten?

  Den avblåsta affären där Roger Akelius skulle köpa 25 procent av Academedia är en av de mest bisarra händelser som blivit mediastoff i svenskt näringsliv sedan millennieskiftet. Men det finns en enkel förklaring till att det blev så galet.

 • Rollatorbroms körde i diket

  Medeonbolaget Brillanze pausar försöken att få ut sina rollatorbromsar på marknaden och satsar istället på sina trasselfria fiskerullar. Bolaget håller nu på att resa 6 miljoner kronor för att snabba på utrullningen.

 • Tufft år för poolförsäljaren

  Konjunkturen och räntan var inte nådig mot poolföretaget Gullberg & Jansson i Helsingborg under 2023. Försäljningen dök och vinst vändes till förlust.