torsdag 25 juli 2024

inloggad som

Stamcellsforskare kliver in i Longboat Explorers

Lundabolaget Longboat Explorers, som utvinner stamceller ur fostervatten vid kejsarsnitt, har tagit in två miljoner kronor genom en nyemission. Nya delägare är stamcellsforskarna Jan Talts och Rakesh Sing, som nyligen börjat som seniora forskare i bolaget.

Sedan Anders Månsson, tidigare global affärsutvecklingschef på danska läkemedelsbolaget Leo Pharma, förra sommaren tog över vd-rodret efter Marcus Larsson har Longboat Explorers renodlat sin affärsmodell.

– Tidigare diskuterades så kallad private biobanking, där donatorn får lagra sina stamceller mot betalning, men det har vi släppt. Vi har landat i att vi ska vara ett tillverkande företag som förmedlar våra celler till forskare, läkemedels- och biotechbolag, säger Anders Månsson till Rapidus.

För att ro detta i land behöver bolaget mer kapital. En extern finansieringsrunda med ambitionen att få in 20 miljoner kronor kommer påbörjas någon gång under årets tredje kvartal.

– Målet är att våra mesenkymala stamceller ska vara GMP-certifierade så de kan användas i människor senast i slutet av 2019, säger Anders Månsson.

Än så länge har Longboat Explorers endast samarbetat med Skånes universitetssjukhus. Fler sjukhus kommer behövas om planerna går i lås.

Grundare är Marcus Larsson, Andreas Herbst och Niels-Bjarne Woods. Trion har kommit på ett sätt att utvinna stamceller ur fostervatten i ögonblicket just före en förlossning med ett planerat kejsarsnitt.

Ur det donerade fostervattnet kan man också utvinna ett så kallat humant lungsurfaktant; ett ämne som får lungblåsorna att utvecklas på för tidigt födda barn. I dag används oftast en medicin som är framtagen genom rening av protein från grislungor, men som medför vissa biverkningar enligt Anders Månsson.

Longboat Explorers har i och med värvningarna av Jan Talts, med ett förflutet på noterade Lundabolaget Xintela, och Rakesh Singh för närvarande fyra anställda. Anders Månsson räknar med att behöva värva en tillverkningschef och en medicinskt ansvarig senare i år.

Utöver grundarna och de nytillkomna stamcellsforskarna ägs Longboat Explorers bland annat av Anders Månsson, LU Holding, Perspektiv Invest samt styrelseordföranden Christer Fåhraeus genom ägarbolaget Magistratsvägen 10.

Magnus Erlandsson

Lundabolaget Longboat Explorers, som utvinner stamceller ur fostervatten vid kejsarsnitt, har tagit in två miljoner kronor genom en nyemission. Nya […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Podd: Så gick det efter Darknästet

    Från draknäste till lejonkula. Tre startups berättar om hur det gick efter att de medverkat i SVT:s program Draknästet. I vår podd Lejonkulan ställer prgramledare Jan Dahlqvist de avgörande frågorna till entreprenörerna. Lyssna här.

  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.

  • Rapportflod vecka 29

    Fler än 20 skånska börsbolag rapporterade sina andra kvartal i förra veckan. Somliga bolag sätter rekord trots att tiderna anses tuffa. Ett av dem är Lindab med vd Ola Ringdahl.

  • Enzymatica byter affärsmodell

    Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.


  • Enzymatica byter affärsmodell

    Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.

  • Miljardavtalet sprack

    Bioteknikföretaget Aqilions samarbetsavtal med läkemedelsjätten Merck avslutas. Av avtalet som hade potential att ge Aqilion 10 miljarder kronor, blir alltså intet.

  • Enorama lanserar i USA

    Nikotintuggummin, medicinsk cannabis och vitt snus. Malmöbolaget Enorama Pharma har sicksackat sig fram med sina produktprioriteringar. Men nu ska det vita snuset lanseras i USA.

  • Magle på köparstråt

    Magle Chemoswed i Malmö aviserar sitt andra förvärv på kort tid. Först var det Amniotics som slukades, nu köper kontraktstillverkaren ett danskt bolag för 240 Mkr.

  • Färgrikt bolag söker kapital

    Lundabolaget Mantis Photonics letar finansiering för att vidareutveckla sitt instrument för en ny typ av medicinska undersökningar av ögats näthinna.

  • Amniotics köps upp – trots allt

    Efter nya turer ser det ut att bli en affär där Magle Chemoswed köper det likviditetspressade stamcellsbolaget Amniotics.

  • Iconovo tar fram inhalator mot fetma

    I Danmark täljer läkemedelsgiganten Novo Nordisk guld på läkemedel mot fetma. Nu vill Lundabolaget Iconovo ha sin del av den omtalade och snabbt växande marknaden, med en inhalator.

  • Uppköpet av Amniotics föll

    Magle Chemoswed drar sig ur köpet av läkemedelsforskningsbolaget Amniotics. Vad som nu händer med det hårt pressade Amniotics är oklart.

  • Till salu: app mot psykisk ohälsa

    Bolaget bakom hälsoappen Ablemind är försatt i konkurs. Men konkursförvaltaren är optimistisk och tror att han snabbt kan hitta en ny ägare till bolagets digitala verktyg.

  • Hon leder cancerforskning med ny affärsidé

    Ett litet läkemedelsbolag kan inte vara bäst på allt från forskning till kapitalresning. Det säger Anki Malmborg Hager som i 30 år haft ett finger med i spelet i en lång rad av Lunds tongivande läkemedelsbolag. Nu leder hon uppstartsbolaget Lead Biologics med annan affärsidé.