torsdag 21 november 2024

inloggad som

Stamcellsforskare kliver in i Longboat Explorers

Lundabolaget Longboat Explorers, som utvinner stamceller ur fostervatten vid kejsarsnitt, har tagit in två miljoner kronor genom en nyemission. Nya delägare är stamcellsforskarna Jan Talts och Rakesh Sing, som nyligen börjat som seniora forskare i bolaget.

Sedan Anders Månsson, tidigare global affärsutvecklingschef på danska läkemedelsbolaget Leo Pharma, förra sommaren tog över vd-rodret efter Marcus Larsson har Longboat Explorers renodlat sin affärsmodell.

– Tidigare diskuterades så kallad private biobanking, där donatorn får lagra sina stamceller mot betalning, men det har vi släppt. Vi har landat i att vi ska vara ett tillverkande företag som förmedlar våra celler till forskare, läkemedels- och biotechbolag, säger Anders Månsson till Rapidus.

För att ro detta i land behöver bolaget mer kapital. En extern finansieringsrunda med ambitionen att få in 20 miljoner kronor kommer påbörjas någon gång under årets tredje kvartal.

– Målet är att våra mesenkymala stamceller ska vara GMP-certifierade så de kan användas i människor senast i slutet av 2019, säger Anders Månsson.

Än så länge har Longboat Explorers endast samarbetat med Skånes universitetssjukhus. Fler sjukhus kommer behövas om planerna går i lås.

Grundare är Marcus Larsson, Andreas Herbst och Niels-Bjarne Woods. Trion har kommit på ett sätt att utvinna stamceller ur fostervatten i ögonblicket just före en förlossning med ett planerat kejsarsnitt.

Ur det donerade fostervattnet kan man också utvinna ett så kallat humant lungsurfaktant; ett ämne som får lungblåsorna att utvecklas på för tidigt födda barn. I dag används oftast en medicin som är framtagen genom rening av protein från grislungor, men som medför vissa biverkningar enligt Anders Månsson.

Longboat Explorers har i och med värvningarna av Jan Talts, med ett förflutet på noterade Lundabolaget Xintela, och Rakesh Singh för närvarande fyra anställda. Anders Månsson räknar med att behöva värva en tillverkningschef och en medicinskt ansvarig senare i år.

Utöver grundarna och de nytillkomna stamcellsforskarna ägs Longboat Explorers bland annat av Anders Månsson, LU Holding, Perspektiv Invest samt styrelseordföranden Christer Fåhraeus genom ägarbolaget Magistratsvägen 10.

Magnus Erlandsson

Lundabolaget Longboat Explorers, som utvinner stamceller ur fostervatten vid kejsarsnitt, har tagit in två miljoner kronor genom en nyemission. Nya […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.


  • Cyxone i trubbel

    I våras återkom Astra Zeneca-veteranen Kjell Stenberg som vd för det Malmöbaserade bioteknikföretaget Cyxone. Nu ställer ett betalningskrav till rejäla problem för företaget.

  • Bakslag för Camurus

    Camurus i Lund, Sveriges tredje största läkemedelsbolag sett till börsvärde, fick se sin aktie rasa med nästan 10 procent på tisdagen. ”Beskedet från FDA är beklagligt”, säger vd Fredrik Tiberg.

  • All time high för EQL Pharma

    EQL Pharma i Lund har kunnat se sin aktie stiga med nästan 140 procent det senaste året och aktien har de senaste dagarna noterat nya all time high flera dagar i rad. Vd Axel Schörling har en teori om varför.

  • LMK investerar i fjällen

    Investeringsbolaget LMK Industri köper fjällanläggningarna i Lapland Resorts – av konkursboet efter ett av sina egna innehav. ”En investering med hjärtat” säger vd Anders Månsson.

  • Medimi blir norskt

    Lundabolaget Medimi som utvecklar avancerad läkemedelsdosering köper det norska bolaget Med Things som har en likartad produkt. Men trots att det är Medimi som är köparen är det norrmännen som tar kontrollen.

  • Stormen tilltar kring Novo Nordisk

    Det är inte bara i Sverige det stormar kring Novor Nordisks diabetesläkemedel Ozempic. I en utfrågning i den amerikanska senaten, ledd av Bernie Sanders, tvingas vd Lars Fruergaard Jørgensen lova att titta på en prissänkning.

  • Nya pengar till Iconovo

    Iconovo i Lund, som utvecklar inhalatorer, backas upp av ledning och huvudägare när det är dags att fylla på kassan. En namnkunnig huvudägare som seglat upp garanterar hela rasket.

  • Genovis får skjuts av storbank

    Sedan i tisdags har Lundabolaget Genovis aktie stigit med 20 procent efter en längre tids utförslöpa. Orsak: SEB Equities inleder bevakning av bolaget och rekommenderar köp. Vd Fredrik Olsson ser flera fördelar med att bankerna följer bolaget.

  • Medimi hoppas på svenskt genombrott

    Lundabolaget Medimi har tecknat ett nytt samarbetsavtal med apoteksaktören Apoex. Vd Johan Wiesel hoppas att det ska bli nyckeln till ett genombrott på den svenska marknaden.

  • Ny vd ska ta Starfish till börsen

    Förre Learning to Sleep-vd:n Micael Gustafsson blir ny vd i Starfish of Sweden. Nu ska han ta bolagets teknik till marknaden. En kommande notering finns med i planerna.