fredag 4 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Nya patent och nya pengar till listade skånska life science-bolag

I skuggan av börsjättarna har en rad av regionens mindre life science-företag den senaste veckan kommit med sina bokslutskommunikéer. Rapidus har tittat närmare på fem färska rapporter, där flera bolag fått nya patent godkända och riskkapitalet rasslat in. Bland annat fick Spago Nanomedical in 49 miljoner kronor i slutet på 2017 och Hansa Medical drygt en halv miljard under ett ovanligt dramatiskt kvartal.

Lundabaserade Spago Nanomedicals huvudprodukt SpagoPix är ett kontrastmedel för cancerdiagnostik med magnetröntgen. Det består av nanopartiklar optimerade i storlek för att läcka ut från de blodkärl som bildas runt cancertumörer. Nästa steg i bolagets utveckling är kliniska försök.

– Tanken är att första kliniska prövningen ska komma gång i slutet av året. Produktionen av material kommer att göras av en extern kontraktstillverkare och överföring av produktionsprocess och analysmetoder är igång, säger vd Mats Hansen till Rapidus.

Ett patent för SpagoPix i Japan har godkänts. Sedan tidigare fanns ett för USA, nu väntar bolaget på europeiskt godkännande.

Även SenzaGen har under året fått godkänt patent för testet Gard Skin, i Europa. Lundabolaget utvecklar en cellbaserad metod som kan ersätta allergitester på djur och noterades så sent som i höstas. I samband med listningen fick SenzaGen in närmare 90 miljoner kronor före emissionskostnader med bland annat tv-profilen Leif GW Persson i teckningslistan. SenzaGen sysselsätter 16 personer.

För Lundabaserade 40-mannbolaget Hansa Medical har det senaste kvartalet varit omvälvande. Hansa Medical fokuserar på att ta fram nya immunmodulerande enzymer för behandling i samband med transplantationer och autoimmuna sjukdomar. I november fick bolaget in 545 miljoner kronor i riskkapital för att finansiera den fortsatta utvecklingen av produktportföljen. Parallellt avled vd Göran Arvidson hastigt och oväntat, den färska rapporten är istället undertecknad av tillförordnade vd:n Ulf Wiinberg.

Malmöbolaget Enorama Pharma, som utvecklar medicinska tuggummin för beprövade läkemedelssubstanser, ingick i höstas ett samarbetsavtal med Dr. Reddy´s Laboratories. Avtalet omfattar utveckling och försäljning av nikotintuggummi i Nordamerika. I augusti godkändes två ansökningar om varumärkesregistrering i EU. Det ena är för ChewMed, plattformen för medicinska tuggummin, och det andra är för bolagets nikotintuggummi Nicobright. I fjol slöts även ett brygglåneavtal med huvudägaren Swede Unipharma, med pengar som ska räcka till sommaren 2018.

Även Malmöbaserade Gabather har fyllt på kassan, men en emission i december som tecknades till 80 procent och landade på knappt 27 miljoner kronor före emissionskostnader. Pengarna räcker troligtvis till mitten av 2019, uppger vd Bert Junno för Rapidus.

Gabather fokuserar på utveckling av nya läkemedel för behandling av sjukdomar med ursprung i det centrala nervsystemet, i första hand schizofreni. Förberedelser pågår inför den första kliniska studien som väntas dra igång strax efter halvårsskiftet. Patent finns i USA, Kanada och Kina, och numera också i Indien. Parallellt planerar Gabather att byta från Aktietorget till Nasdaq:s First North-lista.

– Syftet med listbytet är att attrahera internationella investerare, vilket erbjuds av Nasdaqs handelsplattform som är kompatibel med internationella handelssystem, säger Bert Junno.

Emily Binks

I skuggan av börsjättarna har en rad av regionens mindre life science-företag den senaste veckan kommit med sina bokslutskommunikéer. Rapidus […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Gore-tex-bolaget öppnar för Suturion

    Lundabolaget Suturion har tecknat avtal med en medicinteknisk tungviktare. Nu startar försäljningen av bolagets kirurgiska symaskin på den amerikanska marknaden. – Avtalet hanterar eventuella tullar, säger vd Paan Hermansson.

  • Cantargias antikropp i amerikanskt snabbspår

    Cantargias läkemedelskandidat nadunolimab har fått Fast Track-status i USA. Det fick aktien att ta ett litet glädjeskutt.

  • Miljonregn över cancerbolaget

    Medtech-bolaget Reccan ingår i ett konsortium som fått motsvarande 153 miljoner kronor av EU för att genomföra ett stort projekt inom pankreascancer. – Det här betyder mer än bara pengarna, säger vd Anna Brodén.

  • Camurus miljardavtal öppnar för mer

    Camurus i Lund, med vd Fredrik Tiberg, aktierusar efter att ha ingått avtal med den amerikanska jätten Eli Lilly. I potten ligger 8 miljarder kronor i ersättningar, och det kan bli ännu mer. – Det här öppnar för liknande avtal inom andra områden.

  • Synact Pharma tar in nya pengar – igen

    Synact Pharma stärker finanserna genom en riktad nyemission och ett lånelöfte från den amerikanska storägaren. Det är den tredje större nyemissionen som lundabolaget genomför på två år.

  • Euris likviderat: ”Aktieägarna hade förtjänat bättre”

    Han slog svenskt rekord i nyemissioner och fortsatte in i det sista att ta in nya pengar. Men i december förra året lämnade Dario Kriz plötsligt sitt bolag Euris åt sitt öde. Nu är det likviderat.

  • Ledningen lämnar Prostalund

    I förra veckan meddelade Prostalund att en planerad avyttring inte blev av, och därmed var likviditetskrisen ett faktum. På måndagen kom beskedet att både vd och ordförande lämnar med omedelbar verkan.

  • Emissionsfiasko – Nanoecho tvingas tvärnita

    Nästan ingen gick med i Lundabolaget Nanoechos emissionsrunda. Nu pausar bolaget sina kliniska studier och aktien dyker till nya bottennivåer. – Vi ångrar inte att vi gick till börsen i fjol, säger vd Linda Persson.

  • Stark rapport – men aktien faller

    Skånska läkemedelsjätten Camurus ser ut att göra allt rätt och levererar en rapport över förväntningarna. Under årets första kvartal tredubblar Lundabolaget rörelseresultatet och såväl intäkter som vinst ökar. Trots det faller aktien på börsen. – Det beror nog på Brixadi-utvecklingen, säger vd Fredrik Tiberg.