tisdag 22 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Zemission gör första affären med marina industrin

|  ,
|  

Lundabolaget Zemissions teknik för utsläppssnål uppvärmning produktionsanpassas just nu för bilindustrin. Samtidigt har bolaget sålt in sin brännare även till marinbranschen.

Det färdiga avtalet om att sälja in renare uppvärmning till båtar är en mindre affär för det forskningsbaserade Lundabolaget Zemission. Det handlar om väsentligt mindre volymer än avtalen som förhandlas med bilindustrin, men samtidigt kan produkten säljas till större marginaler.

– Det är alltid bra att kunna peka på att vi har en produkt på marknaden. Här är det marina avtalet viktigt, säger vd Anders Vestin till Rapidus.

Bolaget har från starten siktat in sig på att tillämpa sin teknik i bilindustrin. Men Anders Vestin tror inte att marknaden för el- och hybridbilar varit mogen förrän nu.

– Situationen är sådan att allting går jättefort, till skillnad från för två-tre år sedan. Även på den tunga sidan, bland lastbilar och bussar. Vi kommer sälja in det parallellt, säger han.

Den stora fördelen med Zemissions teknik, menar han, är att den kan öka elbilars räckvidd med upp till 50 procent i vinterklimat. Brännaren drivs av förnyelsebar energi, exempelvis etanol, och släpper bara ifrån sig koldioxid. Den värmer samtidigt upp batteriet och bilkupén.

– Om man ska komma ner i pris på elbilar måste man kunna utnyttja batteripaketet maximalt, och det är det vi kan förbättra, säger Anders Vestin.

Zemission har i dag ett utvecklingsavtal med en stor aktör inom bilindustrin, som bland annat vill sätta företagets brännare i bilarna på Londons största taxibolag. Zemission hade förra året en omsättning på 1,6 miljoner kronor och finansieras delvis av forskningsanslag från Energimyndigheten. Våren 2019 räknar man med att vara igång med serietillverkning för bilindustrin.

Felicia Frithiof

Lundabolaget Zemissions teknik för utsläppssnål uppvärmning produktionsanpassas just nu för bilindustrin. Samtidigt har bolaget sålt in sin brännare även till […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Vägen från kris till tillväxt

    E-handelsjätten BHG Group visar tillväxt igen efter tio kvartal av fall. Rapidus har träffat vd Gustaf Öhrn som berättar hur han styrt bolaget genom ett omfattande stålbad – och hur koncernen nu ska växla upp.

  • Cantargia i superaffär – med bismak

    Läkemedelsbolaget Cantargia i Lund säljer ett forskningsprogram till japaner och kan som mest få in mer än 6 miljarder kronor på affären. Samtidigt kom resultat från bolagets toppkandidat som var en besvikelse.

  • Zaplox i knipa

    Låsbolaget Zaplox tappade sin vd Tess Mattisson i våras då hon gick till kunden Assa Abloy. ”Hårt slag” sade styrelsen då. Nu upprättar bolaget kontrollbalansräkning.

  • AAK och Mildef vinnare bland skånska rapporterna

    ,
    Det verkar räcka med att inte backa alltför mycket för att göra aktiemarknaden glad. Trots att de flesta rapporter visade upp obefintlig eller negativ tillväxt togs de emot ganska väl på börsen. Men ett bolag har det riktigt kämpigt.


  • Inwido – fönstret ännu bara på glänt

    Fönster- och dörrtillverkaren Inwido har minst sagt ambitiösa tillväxtmål. På mindre än fem år ska bolaget dubbla omsättningen till 20 miljarder kronor. Inte alls omöjligt om man frågar bolagets tävlingsinriktade vd Fredrik Meuller, trots en medioker kvartalsrapport som kom på måndagen.

  • Mikrodust redo att skala upp: “Dubblar omsättningen i år”

    Med ny vd, ny strategi och flera färska affärer ska Mikrodust från Lund snabbt komma tillbaka från negativ tillväxt, och gå ännu längre. — På 3 till 4 år ska vi vara över 100 miljoner, säger vd Jonas Wackerfeldt.

  • Duearity-grundarna startar nytt i skogen

    Det Malmöbaserade medicinteknikbolaget Duearity kastade in handduken och gick i konkurs i höstas. Nu är de båda grundarna tillbaka med en ny satsning inom skogsnäringen.

  • Nytt superår för Tepe

    Joel Eklunds tandborstbolag Tepe ser ut att verka helt utanför de konjunktursvängningar som de flesta andra lever med. Rapidus har tagit en titt på bolagets årsredovisning för 2024 och förbluffas återigen av siffrorna.

  • Övertecknat i Arrowlake

    Finansmannen Jan Barchan via Briban Invest och Salén-gruppen kliver in som nya ägare i ozonbolaget Arrowlake. – Pengarna från emissionen öppnar för större installationer, säger vd Fredrik Bernshed.

  • Nordamps på väg mot marknaden

    Halvledarföretaget Nordamps i Lund tar ett steg närmare marknaden med en nyemission där befintliga ägare står för pengarna. Men till hösten behövs en större summa för att komma hela vägen. – Nu ska vi rikta oss till kapitalmarknaden, säger vd Jan Andersson.

  • Xenergic når ”stor milstolpe”

    Lundabolaget Xenergics energisnåla minneskretsar finns nu för första gången i massproduktion hos kund. Enligt vd Anders Berglund är det en stor milstolpe som inte bara ger intäkter utan också nya kunder och investerare.

  • Bona – ”USA:s tullar kan påverka oss”

    Malmöföretaget Bona, med vd Kerstin Lindell i spetsen, redovisar stagnerad tillväxt för 2024. En dämpad konjunktur känns av och en stor verksamhet i USA kan komma att påverkas av tullar.

  • Obducats vd får gå

    Lundabaserade Obducats ansträngda finanser tar ut sin rätt. Patrik Lundström som varit vd i mer än 25 år får gå. Bolaget ska gå in i en ”ny fas” och ersätter honom med en styrelsemedlem som varit med lika länge.

  • Position Green kapar personalstyrkan

    Position Green har gått som tåget. Förra året dubblades omsättningen och framtiden såg ljus ut. Men så kom omnibussen och tar Malmöbolaget åt andra hållet. Vd Daniel Gadd tvingas varsla 41 anställda i Sverige om uppsägning.