tisdag 1 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Strandade biogasprojekt pressar Malmberg-koncernen

Förändrade subventionssystem för biogas i Storbritannien och Tyskland har inneburit ett rejält avbräck för skånska miljöteknikkoncernen Malmberg-gruppen. 2016 sjönk omsättningen med 17 procent och för största dotterbolaget Malmberg Water fortsätter nedgången i år, uppger styrelseordföranden Per Malmberg för Rapidus. Samtidigt växer andra grenar i den familjeägda koncernen.

I årsredovisningen för 2016 konstaterar ledningen att en rad biogasprojekt som Malmberg-gruppen förväntades få order på har flyttats fram eller lagts på is. För dotterbolaget Malmberg Water, som huvudsakligen säljer teknik där vatten används för att rena rå biogas från koldioxid och svavelväte, innebar det drygt 100 miljoner kronor i minskade intäkter.

Per Malmberg pekar på att subventionssystemen i såväl Tyskland som Storbritannien håller på att ändras.

– Biogasverksamheten gick rakt in i väggen. Det är först nu det börjar komma tillbaka, säger han till Rapidus.

I gengäld ökar omsättningen inom vattenrening och miljöhantering, bland annat slamsugning, där koncernen just etablerat sig i Småland. Men mest växer Malmberggruppens verksamhet inom geoenergi, alltså borrning och utrustning åt exempelvis jord- och bergvärme. Bland de senaste årens projekt finns Ikeas kontorskomplex Hubhult i södra Malmö och kvarteret Priorn 5, som Vasakronan håller på att bygga vid Triangeln.

– I Malmberg Water kommer nog intäkterna bromsa lite till under 2017 men inom geoenergi växer vi kraftigt, säger Per Malmberg.

Han har precis lämnat över rollen som koncernchef till dottern Sara Malmberg. Fram tills nu har hon varit vd för dotterbolaget Malmberg Borrning, där verksamheten inom geoenergi är förlagd. Malmberg Borrning omsatte förra året 90 miljoner kronor, en siffra ledningen räknar med ska stiga till 125 miljoner i år.

Koncernen har knappt 170 anställda, varav merparten vid huvudkontoret i Yngsjö i nordöstra Skåne. Malmberg-gruppen har även egna anställda i Tyskland, Danmark, Italien och England. Efter att ha omsatt över en halv miljard kronor 2014 och 2015 slutade intäkterna förra året på 462 miljoner kronor, varav Malmberg Water stod för två tredjedelar.

Erik Olausson

Förändrade subventionssystem för biogas i Storbritannien och Tyskland har inneburit ett rejält avbräck för skånska miljöteknikkoncernen Malmberg-gruppen. 2016 sjönk omsättningen […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Slutet är kommet för Lundabolaget

    Först var det Tendo, sedan Wnt Research. Nu avvecklas ytterligare ett noterat skånskt life science-bolag som blir uppköpt via ett omvänt förvärv där de enda tillgångarna är en börsplats och en samling aktieägare.

  • Inarea lyfter blicken mot taket

    Golvläggningskoncernen Inarea fortsätter serieförvärva, denna gång en undertaksmontör. Det innebär ett avsteg från ursprungstanken att konsolidera golvbranschen. Vd Rikard Fransson drar fördel av att ha ett starkt kassaflöde i en svag marknad.

  • Rejält tillskott i kassan för el-sparare

    Lundabaserade Emulate Energy stänger sin Serie A-runda och får två nya internationella delägare. Så här stort blev tillskottet och så ska pengarna användas.


  • Ledningsrokad i fastighetstjärnan

    SLP:s vd Tommy Åstrand lämnar sin post och väljs i stället in i styrelsen vid den kommande stämman. Hans ersättare är i allra högsta grad intern. Samtidigt tackar en anmnkunnig grundare för sig och avböjer omval till styrelsen.

  • Fastighetsveteran siktar på Skåne

    Bengt Kjell, ett blytungt namn inom den svenska industrin och fastighetssektorn, vill med sitt bolag Hagabacken köpa skånska fastigheter. I ett joint venture med det lokala bolaget Tecto Group skapas dotterbolaget Hagabacken Skåne.

  • Trångt för industrin i Malmö

    Uthyrningen av skånska logistikfastigheter taktar på bra och industrifastigheter går starkt. Men i Malmö är det ont om plats för nya etableringar. Det visar en ny rapport.

  • Jan Barchan rör om i fastighetsgrytan

    Ett skånskt fastighetspussel läggs om när finansmannen Jan Barchans Briban Invest köper ut Sydsvenska Hem från börsen. Samtidigt gör han en miljardaffär med Trianon som upplöser det korsvisa ägande som funnits mellan de båda fastighetsbolagen.

  • Diapure redo att växa

    PODD: Fosfor är ett av de vanligaste ämnena som bidrar till övergödning av Östersjön. Lisa Heiberg är biolog från lantbruksuniversitetet […]

  • Sernekes konkurs förföljer Doxa

    Greg Dingizians fastighetsbolag Doxa har ansvarsförbindelser till byggföretaget Serneke trots att det sålts och sedan gått i konkurs. Det framgår av bolaget kvartalsrapport som kom på torsdagen.

  • Gröna byggskivor byggs ut

    Hässleholmsbolaget Recoma, som utmanar byggbranschen med återvunna byggskivor, har fått in nytt riskkapital och gör sig redo att dubblera sin produktion.

  • Wihlborgs tar över World Trade Center

    Fastighetsbolaget Wihlborgs, med vd Ulrika Hallengren, gör en miljardaffär och köper tre World Trade Center-fastigheter i Skåne och hotell SeaU i Helsingborg av branschkollegan Granitor. Så stor är köpeskillingen.

  • Position Green på grön kvist

    Malmöbolaget Position Green fortsätter sin tillväxtresa och dubblar försäljningen på nytt. Det står klart när grundaren Daniel Gadd delar med sig av 2024 års siffror.

  • Så gick det sedan medarbetarna köpt ut grundarna

    Teknikkonsulten Trivectors medarbetare köpte ut grundarna och hade stora expansionsplaner. Då tvärbromsade marknaden. Så här ser vd Lena Smidfelt Rosqvist på framtiden.