Det började som ett konstprojekt på årets upplaga av Roskildefestivalen kring självlysande alger. Nu har det nybildade bolaget Living Light hunnit få en investerare och sin första beställning.
– Jag har redan blivit kontaktade av en gymnasielärare som vill beställa bioluminiscenta alger till undervisningen. Och jag ska framställa prototyper till ett initiativ på DTU som heter Smart Campus, säger Kristian Ejlsted, entreprenör och student på DTU Bioengineering.
På Roskildefestivalen visade han och kollegan Gustav Lindved att alger har potential som billiga, robusta och koldioxidneutrala ljuskällor. I ett mörklagt stall hängde 70 flaskor med lysande alger som konstinstallation. Därtill användes alger till ”glowsticks” under ett allsångsmoment.
– Jag räknar med att sälja alger till privatpersoner som tycker att naturvetenskap är spännande. Men även till undervisningsändamål för högstadie- och gymnasieelever som kan få bättre inblick i fotosyntes, respiration, enzymatiska reaktioner och ljusalstring. Jag har också säkrat min första investerare, säger Kristian Ejlsted till Rapidus.
Råmaterialet är algsorten pyrocystis fusiformis, som är specialiserade på att hämta in det minimala dagsljus som når ner till djupt vatten och lagra det i proteiner i kroppen. Med genmodifiering öppnas framtida möjligheter att använda algerna för att säkra konstant belysning och till exempel lysa upp butiksfasader, gator eller ge allmänbelysning i områden med begränsad tillgång till elektricitet.
Klik her for at se dansk version af artikeln
Keld Broksø