torsdag 21 november 2024

inloggad som

Watersprint satsar på Sydamerika med ny vd

Lundabaserade Watersprint har vunnit en upphandling för att göra referensinstallationer i Bolivia med finansiering från Tillväxtverket. Bolagets nya vd Pete Andersen hoppas att försöken ska öppna dörren till den sydamerikanska marknaden.

Pete Andersen, med en bred bakgrund från bland annat medicinteknik, rekrytering och IT-bolaget Apsis, har varit på plats i tre veckor och ser flera möjligheter öppna sig för bolaget framöver.

– En uppdaterad produkt med högre prestanda och lägre pris kommer ut efter sommaren och Tillväxtverket finansierar en referensinstallation i en upphandling som vi tagit hem i Bolivia, säger Pete Andersen till Rapidus.

Upphandlingen gäller en handfull installationer på strategiska punkter som sjukhus och boenden i La Paz och Santa Cruz. Tillväxtverket går in med 300.000 kronor.

– Lyckas vi i Bolivia har vi också Peru där vi har mycket bra kontakter. Beroende på hur det går kan det blir beställningar från 500–5.000 enheter. Medvetenheten om vattenkvalitet är mycket hög i dessa länder där man har problem med mikroorganismer i vattnet, säger Pete Andersen.

Watersprints produkter bygger på ett patent där vatten renas med en kombination av Led-genererat UV-ljus och nanoteknik. Enheterna finns i olika varianter som kan installeras under vasken, i kaffeautomater, duschledningar och som en portabel fältvariant.

– Nu börjar de stora konkurrenterna som LG och Siemens komma med liknande lösningar, men det visar att det är den teknik som kommer att råda, säger Peter Andersen.

Watersprint har sex anställda vid kontoret på Medicon Village, samt några konsulter kopplade till sig. Grundarna Kenneth M Persson och Ola Hansson är huvudägare, Hilding Anders tidigare vd Bengt Adolfsson har 15 procent efter en investeringsrunda 2015. Medgrundare är Tord Wingren och Lars Montelius medan Lunds universitets tidigare rektor Per Eriksson sitter som styrelseordförande.

Jennie Lorentsson

Lundabaserade Watersprint har vunnit en upphandling för att göra referensinstallationer i Bolivia med finansiering från Tillväxtverket. Bolagets nya vd Pete […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.


  • Lundabolag i genombrottsaffär med Alfa Laval

    Lundabaserade EPFF säljer ett av sina patent till Alfa Laval. Affären innebär ett kommersiellt genombrott för bolagets teknologi.

  • Lundateknik för ellastbilar

    Lundabolaget Zemission vill lösa svårigheterna med elektrifiering av tunga lastbilar. I ett samarbete med fordonskomponenttillverkaren Alfdex i Landskrona förbereds serietillverkning av en komponent som ska öka räckvidden.

  • Tord Wingren ser ljuset för Brainlit

    Bluetooth-uppfinnaren Tord Wingren har ett mål – att hans bolag Brainlit ska få sitt genombrott innan han går i pension. Nu får han hjälp av pengar från en amerikansk fond.

  • Klirr i kassan för Katam

    Ett år efter senaste nyemissionen har Katam Technologies fått in nytt kapital. Då skulle bolaget intensifiera försäljningen i Latinamerika av sin AI-tjänst för skogsbruk. Nu är planen en utvidgning till Sydostasien.

  • Ny runda ska ta Enjay till break even

    Det Malmöbaserade värmeväxlarföretaget Enjay är ute på en ny finansieringsrunda. Enligt planerna är det sista rundan innan bolaget når break even under 2025.

  • Elväg på Öresundsbron?

    Elonroad undersöker möjligheterna att bygga elväg på Öresundsbron. Det är innebörden av ny avsiktsförklaring tillsammans med Öresundsbron och Lunds universitet.

  • Klockan tickar för skånska utsläppsmål

    Utsläppen av växthusgaser i Skåne minskar, men det är långt kvar till uppsatta mål. Klimatarbetet hos de tio största utsläpparna av växthusgaser är direkt avgörande för Skånes 2030-mål. Se här vilka det är.

  • Näringslivstorskar på djupt vatten

    Skånska Hanö torskrevsförening vänder sig till näringslivet för att etablera artificiella torskrev. Initiativet har bland annat fått napp hos vindkraftsbolagen.

  • Sandberg donerar 100 Mkr

    Sandberg Development donerar 10 miljoner kronor per år i tio år till Malmö universitet. Pengarna ska gå till universitetets vattenforskning. 

  • 20 miljoner till Lejonkulans gäst

    Lundabolaget Saveggy stänger en emission som tillför bolaget cirka 20 miljoner kronor och nya tunga investerare.