söndag 6 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Purac plockar kinesisk rekordorder

Purac har tagit sin största order i Kina någonsin. Miljöteknikbolaget, som numera är i kinesiska händer, har precis flyttat till större lokaler i Lund.

Beställningen kommer från Huan Yuan Environment Company, ett nybildat joint venture-bolag mellan ett statligt energibolag i Hong Kong och en kommunal industripark, och gäller biogasrötning av restaurangavfall.

Purac har agerat på den kinesiska marknaden sedan 1993, men detta är den största ordern hittills i landet, uppger vd Jonas Fack. De senaste åren har ungefär 20 procent av omsättningen kommit från Kina och sedan slutet av 2015 ägs Purac av en statlig kinesisk fond, som köpte bolaget av kooperativa KFI Kapital.

– Fabriken ska vara färdigbyggd på ett år, så detta kommer ge stort avtryck i siffrorna för 2017, säger Jonas Fack till Rapidus.

Under 2016 ökade nettoomsättningen med 18 procent till 860 miljoner kronor. Rörelseresultatet slutade på 52 miljoner. Utöver hög aktivitet i Kina döljer sig enskilda storaffärer i Norge och Sverige bakom siffrorna. Bland annat fick Purac under året beställning på en biogasproduktionsanläggning utanför Trondheim värd runt 300 miljoner kronor och en order på avloppsrening i Stockholmsområdet värd 400 miljoner kronor fram till 2022.

Purac sysselsätter i dag runt 160 anställda, varav 65 i Lund där bolaget just flyttat till större lokaler i nordvästra änden av staden. Jonas Fack räknar med tillväxt inom Puracs samtliga verksamhetsgrenar: biogasproduktion, hantering av slam samt rening av avlopps- respektive dricksvatten.

– Våra dricksvattenkällor är inte vad de var en gång i tiden, samtidigt som Livsmedelsverket skärpt kraven. Det händer inte sällan att man måste koka dricksvattnet och det vill man ju undvika, säger Jonas Fack.

Han räknar med att behöva öka personalstyrkan med 15-20 anställda under 2017, främst olika ingenjörstjänster.

Erik Olausson

Purac har tagit sin största order i Kina någonsin. Miljöteknikbolaget, som numera är i kinesiska händer, har precis flyttat till […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Diapure redo att växa

    PODD: Fosfor är ett av de vanligaste ämnena som bidrar till övergödning av Östersjön. Lisa Heiberg är biolog från lantbruksuniversitetet […]

  • Position Green på grön kvist

    Malmöbolaget Position Green fortsätter sin tillväxtresa och dubblar försäljningen på nytt. Det står klart när grundaren Daniel Gadd delar med sig av 2024 års siffror.

  • Watersprint köper kanadensiskt bolag

    Vattenreningsbolaget Watersprint från Lund köper samtliga tillgångar i konkursade Acuva Technologies. Vd André Carlsson hoppas att köpet ska stärka Watersprints position på den globala vattenreningsmarknaden.

  • Elonroad får order i USA

    Elonroad i Lund har landat en stororder i USA. Bolaget ska leverera fordonsladdsystem till en hamnterminal i Long Beach i Kalifornien. Det är den första ordern som företaget får i landet.

  • Elonroad: Tråkigt men ingen katastrof

    I en pinfärsk rapport till Regeringen har Trafikverket slagit fast att Sverige inte bör planera för en större utbyggnad av elvägar, där fordon laddas medan de kör. Elonroads vd Karin Ebbinghaus tar det med ro.

  • Lundabolag i genombrottsaffär med Alfa Laval

    Lundabaserade EPFF säljer ett av sina patent till Alfa Laval. Affären innebär ett kommersiellt genombrott för bolagets teknologi.

  • Lundateknik för ellastbilar

    Lundabolaget Zemission vill lösa svårigheterna med elektrifiering av tunga lastbilar. I ett samarbete med fordonskomponenttillverkaren Alfdex i Landskrona förbereds serietillverkning av en komponent som ska öka räckvidden.

  • Klirr i kassan för Katam

    Ett år efter senaste nyemissionen har Katam Technologies fått in nytt kapital. Då skulle bolaget intensifiera försäljningen i Latinamerika av sin AI-tjänst för skogsbruk. Nu är planen en utvidgning till Sydostasien.

  • Ny runda ska ta Enjay till break even

    Det Malmöbaserade värmeväxlarföretaget Enjay är ute på en ny finansieringsrunda. Enligt planerna är det sista rundan innan bolaget når break even under 2025.

  • Elväg på Öresundsbron?

    Elonroad undersöker möjligheterna att bygga elväg på Öresundsbron. Det är innebörden av ny avsiktsförklaring tillsammans med Öresundsbron och Lunds universitet.