måndag 31 mars 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Skånska börsbolag ökar FoU-kostnaderna med över 500 miljoner

Forsknings- och utvecklingskostnaderna för de teknikinriktade skånska börsbolagen ökade med över en halv miljard kronor under 2016, visar Rapidus genomgång av de färska boksluten. Nästan hälften av ökningen står Axis för.

Av de tolv teknik- och life sciencebolag med hela eller stora delar av sin utvecklingsverksamhet i Skåne som Rapidus tittat närmare på är det bara ett som minskar sina FoU-satsning. Active Biotech kapade forskningskostnaderna med 118 miljoner kronor, motsvarande två tredjedelar, efter att ha lagt ner fas III-studierna för sitt längst gångna projekt, mot prostatacancer.

I andra änden av skalan återfinns Fingerprint Cards, som har merparten av sin växande utvecklingsverksamhet förlagd till kontoren i Malmö och Köpenhamn, samt Lundabaserade Anoto. Under 2015 och 2016 genomförde Anoto en rad förvärv, inte minst av sin amerikanska partner Livescribe. Parallellt har bolaget dock genomfört ett sparprogram där 90 anställda och konsulter fått lämna verksamheten under året.

I kronor räknat är det Axis som ökat sina FoU-satsningar mest under 2016. Koncernen lade under året 1,2 miljarder kronor på att utveckla nya produkter, 247 miljoner kronor mer än 2015. Även här har ett antal förvärv spelat in, bland annat av Ideonbolaget Cognimatics och franska Citilog. Som Rapidus nyligen rapporterat ökade personalstyrkan under 2016 med 500 anställda, varav cirka hälften från förvärv och hälften genom nyanställningar inom främst forskning och utveckling.

För Alligator Bioscience, BioInvent, Camurus och de övriga börsbolagen i genomgången är ökningen mer blygsam. Malmöbaserade Beijer Electronics lade 137 miljoner kronor på forskning och utveckling under 2016, några få miljoner mer än året före. Vd Per Samuelsson räknar med att ligga kvar på samma nivå i absoluta tal ”de närmaste åren”. Däremot har typen av utveckling skiftat för Beijer Electronics.

– Tidigare har det framför allt handlat om hårdvara för oss, men 2016 var cirka hälften av vår utveckling kopplad till mjukvara, säger han till Rapidus.

Klicka här för att se hela listan med de skånska börsbolagens satsningar på forskning och utveckling.

Erik Olausson
Magnus Erlandsson

Forsknings- och utvecklingskostnaderna för de teknikinriktade skånska börsbolagen ökade med över en halv miljard kronor under 2016, visar Rapidus genomgång […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Lyckegård kapar förlusten – och lämnar Skåne

    Lyckegård Group minskar förlusten rejält för 2024. Till stor del beror det på att koncernen har kapat det olönsamma affärsområdet Soil & Seed. Nu meddelar bolaget att verksamheten flyttas.

  • Life science-aktieägare surnar till

    Tålamodet prövas hårt för de som äger aktier i läkemedels- och medicinteknikbolag. I Lundbolaget Acousort har det gått så långt att bolaget tvingas skicka ett pressmeddelande med svar på uppretade aktieägares frågor.

  • Helsingborgsprofilens bolag stänger runda

    Helsingborgsbaserade Payzlip med Acke Salem i spetsen stänger en finansieringsrunda ledd av regionala näringslivsprofiler. Rundan blev dock mindre än ursprungligen tänkt. Så här länge räcker pengarna.

  • Precise tar in M&A-kompetens

    Precise Biometrics i Lund föreslår en specialist på strategiska företagsaffärer till styrelsen. Vd Joakim Nydemark förnekar dock att det ligger en ny agenda bakom rekryteringen.

  • Alfa Laval förteget om framtidsplanerna

    KOMMENTAR: Alfa Laval vill köpa ett franskt bolag inom kryoteknik – tekniken att kyla ned ämnen till under minus 150 grader. Priset är närmare 9 miljarder kronor. Området är helt nytt för Lundabolaget. Ändå kan inte Alfa Laval vaska fram en talesperson som kan ge en strategisk bakgrund till affären.

  • Koenigsegg tar första steget mot börsen

    Den svenska superbilstillverkaren Koenigsegg stuvar om i bolagstoppen och det Ängelholmsbaserade bolaget går från privat till publikt. Samtidigt ska de drygt 800 anställda få chansen att bli delägare genom personaloptioner.

  • Advenica rustar för fortsatt lönsamhet

    Cybersäkerhetsbolaget Advenica har börjat året med att få in flertalet miljonorder. I en orolig omvärld ser vd Marie Bengtsson inget som talar emot att tillväxt- och lönsamhetsresan fortsätter.

  • Uppköpsbud på Dignitana

    Dignitana i Lund steg med 67 procent på börsen på tisdagen. Orsaken är ett bud som kommer att göra skalpkylningsbolaget brittiskt. Vd Fredrik Jonsson berättar varför styrelsen vill sälja.

  • Beamonics breddar målgruppen

    Efter ett framgångsrikt fjolår har Lundabolaget Beamonics fyllt på kassan för att ta nästa steg i tillväxtresan. — Med de här pengarna ska omsättningen öka, säger vd Can Xu till Rapidus.

  • Wallenberg går in i 34-bolag

    Ideonbaserade Nordic Forestry Automation, som Rapidus utsåg till 34:a år 2023, får in ett Wallenbergbolag som ny delägare. Det här ska den nya investeringen räcka till.