söndag 18 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Magle-koncernen stöps om i det tysta

De senaste åren har Lundabaserade Magle-koncernen byggts om i tysthet. Flera bolag har tillkommit, ett har sålts och några har bytt namn.

Moderbolaget Magle Chemoswed ägs till 100 procent av Hans Henrik Lidgard, juridikprofessor vid Lunds universitet. Hittills har han varit ytterst förtegen om de affärer som gjorts och vad de ska leda till.

2015 köptes bolaget Shieldheart Medtech, som bygger på en uppfinning av Lundaläkaren Malin Malmsjö. Hon vann Lunds universitets och PwC:s innovationspris 2010 för sin uppfinning, där en plastplatta används för att behandla sårinfektioner vid hjärtoperationer.

I slutet på 2015 förvärvades även det Malmöbaserade bolaget Chemoswed, då med ett 50-tal anställda och en omsättning på 94 miljoner kronor. Chemoswed har en fabrik i Katrinelund i Malmö där man producerar aktiva farmaceutiska ingredienser. Kunder är större läkemedelsbolag som använder produkterna vid kliniska försök.

Efter förvärvet av Chemoswed ändrade Maria Magle Fastighets AB namn till Magle Chemoswed och tog över ägandet i fem av koncernens befintliga bolag: Magle Life Science, Chemoswed, Nicachet, Shieldheart Medtech och amerikanska Magle Inc. Dessutom avyttrades DCG Nordic, som säljer homeopatiska produkter, helt från koncernen under våren 2016.

Magle Life Science är specialiserade på sårläkning, omsätter runt 50 miljoner kronor och har drygt 20 anställda vid produktionen i Kristianstad. Nicachet har ett rökavvänjningspreparat som tas in oralt och Magle Inc i Boston är ett försäljningskontor för den nordamerikanska marknaden av produkten Phadebas, en substans för mätning av ett salivenzym.

Rapidus har varit i kontakt med både Hans Henrik Lidgard och Justin Pierce, som är vd för Magle Chemoswed, men ingen av dem vill i nuläget kommentera verksamheten och vad som väntar framöver.

Magnus Erlandsson

De senaste åren har Lundabaserade Magle-koncernen byggts om i tysthet. Flera bolag har tillkommit, ett har sålts och några har […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • ”Det råder investeringsstopp i life science”

    Svenska entreprenörer inom life science är för dåliga på att pitcha. Danskarna är mycket bättre. Det sa två föredragshållare på torsdagen vid ett stort seminarium i Lund. Här följer fler misstag som bolagen gör.

  • Stark rapport – men aktien faller

    Skånska läkemedelsjätten Camurus ser ut att göra allt rätt och levererar en rapport över förväntningarna. Under årets första kvartal tredubblar Lundabolaget rörelseresultatet och såväl intäkter som vinst ökar. Trots det faller aktien på börsen. – Det beror nog på Brixadi-utvecklingen, säger vd Fredrik Tiberg.

  • Medvasc stänger runda – öppnar en ny

    Medicinteknikbolaget Medvasc stängde nyligen en finansieringsrunda i förtid, bara för att genast öppna en ny. Vd Cathrin Johansson förklarar varför, och hur mycket mer som behövs.