fredag 22 november 2024

inloggad som

Magle-koncernen stöps om i det tysta

De senaste åren har Lundabaserade Magle-koncernen byggts om i tysthet. Flera bolag har tillkommit, ett har sålts och några har bytt namn.

Moderbolaget Magle Chemoswed ägs till 100 procent av Hans Henrik Lidgard, juridikprofessor vid Lunds universitet. Hittills har han varit ytterst förtegen om de affärer som gjorts och vad de ska leda till.

2015 köptes bolaget Shieldheart Medtech, som bygger på en uppfinning av Lundaläkaren Malin Malmsjö. Hon vann Lunds universitets och PwC:s innovationspris 2010 för sin uppfinning, där en plastplatta används för att behandla sårinfektioner vid hjärtoperationer.

I slutet på 2015 förvärvades även det Malmöbaserade bolaget Chemoswed, då med ett 50-tal anställda och en omsättning på 94 miljoner kronor. Chemoswed har en fabrik i Katrinelund i Malmö där man producerar aktiva farmaceutiska ingredienser. Kunder är större läkemedelsbolag som använder produkterna vid kliniska försök.

Efter förvärvet av Chemoswed ändrade Maria Magle Fastighets AB namn till Magle Chemoswed och tog över ägandet i fem av koncernens befintliga bolag: Magle Life Science, Chemoswed, Nicachet, Shieldheart Medtech och amerikanska Magle Inc. Dessutom avyttrades DCG Nordic, som säljer homeopatiska produkter, helt från koncernen under våren 2016.

Magle Life Science är specialiserade på sårläkning, omsätter runt 50 miljoner kronor och har drygt 20 anställda vid produktionen i Kristianstad. Nicachet har ett rökavvänjningspreparat som tas in oralt och Magle Inc i Boston är ett försäljningskontor för den nordamerikanska marknaden av produkten Phadebas, en substans för mätning av ett salivenzym.

Rapidus har varit i kontakt med både Hans Henrik Lidgard och Justin Pierce, som är vd för Magle Chemoswed, men ingen av dem vill i nuläget kommentera verksamheten och vad som väntar framöver.

Magnus Erlandsson

De senaste åren har Lundabaserade Magle-koncernen byggts om i tysthet. Flera bolag har tillkommit, ett har sålts och några har […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.