fredag 26 juli 2024

inloggad som

Magle-koncernen stöps om i det tysta

De senaste åren har Lundabaserade Magle-koncernen byggts om i tysthet. Flera bolag har tillkommit, ett har sålts och några har bytt namn.

Moderbolaget Magle Chemoswed ägs till 100 procent av Hans Henrik Lidgard, juridikprofessor vid Lunds universitet. Hittills har han varit ytterst förtegen om de affärer som gjorts och vad de ska leda till.

2015 köptes bolaget Shieldheart Medtech, som bygger på en uppfinning av Lundaläkaren Malin Malmsjö. Hon vann Lunds universitets och PwC:s innovationspris 2010 för sin uppfinning, där en plastplatta används för att behandla sårinfektioner vid hjärtoperationer.

I slutet på 2015 förvärvades även det Malmöbaserade bolaget Chemoswed, då med ett 50-tal anställda och en omsättning på 94 miljoner kronor. Chemoswed har en fabrik i Katrinelund i Malmö där man producerar aktiva farmaceutiska ingredienser. Kunder är större läkemedelsbolag som använder produkterna vid kliniska försök.

Efter förvärvet av Chemoswed ändrade Maria Magle Fastighets AB namn till Magle Chemoswed och tog över ägandet i fem av koncernens befintliga bolag: Magle Life Science, Chemoswed, Nicachet, Shieldheart Medtech och amerikanska Magle Inc. Dessutom avyttrades DCG Nordic, som säljer homeopatiska produkter, helt från koncernen under våren 2016.

Magle Life Science är specialiserade på sårläkning, omsätter runt 50 miljoner kronor och har drygt 20 anställda vid produktionen i Kristianstad. Nicachet har ett rökavvänjningspreparat som tas in oralt och Magle Inc i Boston är ett försäljningskontor för den nordamerikanska marknaden av produkten Phadebas, en substans för mätning av ett salivenzym.

Rapidus har varit i kontakt med både Hans Henrik Lidgard och Justin Pierce, som är vd för Magle Chemoswed, men ingen av dem vill i nuläget kommentera verksamheten och vad som väntar framöver.

Magnus Erlandsson

De senaste åren har Lundabaserade Magle-koncernen byggts om i tysthet. Flera bolag har tillkommit, ett har sålts och några har […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Podd: Så gick det efter Darknästet

    Från draknäste till lejonkula. Tre startups berättar om hur det gick efter att de medverkat i SVT:s program Draknästet. I vår podd Lejonkulan ställer prgramledare Jan Dahlqvist de avgörande frågorna till entreprenörerna. Lyssna här.

  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.

  • Rapportflod vecka 29

    Fler än 20 skånska börsbolag rapporterade sina andra kvartal i förra veckan. Somliga bolag sätter rekord trots att tiderna anses tuffa. Ett av dem är Lindab med vd Ola Ringdahl.

  • Enzymatica byter affärsmodell

    Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.