fredag 4 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Läkemedelsagentur visar regionens dilemma

Kort sagt: Att få Europeiska läkemedelsagenturen EMA till Köpenhamn vore en riktig jackpot för regionens life scince-kluster. Medan stödet är utbrett i Danmark förbli Skåne en joker i leken – för här är lojaliteten splittrad gentemot Stockholm som också kandiderar som värdstad.

Av Keld Broksø, Köpenhamnsredaktör

Klik her for at se dansk version af analysen

Ida Sofie Jensen, koncernchef för danska branschorganisationen Lægemiddelindustriforening, är en av alla dem som hoppas att EU:s läkemedelsagentur EMA ska få en dansk adress framöver. EMA är den EU-myndighet som värderar, godkänner och övervakar läkemedel. En etabelring i Köpenhamn förväntas skapa arbetstillfällen, öka danska medicinexporten och dra tills sig övrig verksamhet genom EMA:s budget på 2,2 miljarder danska kronor om året.

Danmarks regering har precis presenterat en plan: en jättelik övertalningskampanj, samt inköp av byggnader och inventarier om den lyckas. Allt är möjligt efter britternas utträde ur EU, vilket gör att EMA måste flytta från sin nuvarande placering i London.

Tillsammans med Lars Rebien Sørensen, tidigare toppchef på Novo Nordisk, och Köpenhamns överborgmästare Frank Jensen har regeringen hissat alla segel för att försöka få hit EMA. Danmarks utrikesminister Anders Samuelsen och hälsominister Ellen Trane Nørby har precis presenterat en plan för hur man vill hysa agenturen. Även arbetsgivarföreningen Dansk Ehrverv knäcker rygg för att få de 900 högkvalificerade arbetstillfällena det gäller.

En lokalisering av EMA till Köpenhamns skulle vara en styrka för hela regionen, men notera två saker:

  1. Det är hård konkurrens om EMA. Även Sverige (närmare bestämt Stockholm), samt Holland, Italien, Spanien, Frankrike och Polen vill vara värd för läkemedelsagenturen.
  2. Och eftersom Sverige också är kandidater är det reella samarbetet över sundet lika med noll.

En av dem som nu distanserar sig från Sverige i EMA-saken är Bent Hansen, mäktig ordförande för Danske Regioner, som driver sjukhusen. Bent Hansen hänvisar till Danmarks läkemedelsexport på 86 miljarder danska kronor om året och tätpositionen bland länderna som har mest klinisk forskning per invånare.

Region Skåne och Helsingborg har ställt sig positiva, men tvetydiga, då de helst vill se ett svensk-danskt bud. Malmös Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) förefaller mer tveksam. Skåne står nämligen inför ett dilemma: vem är man mest lojal mot? Köpenhamn eller Stockholm?

Det dilemmat kan inte lösas med försiktig diplomati utan med skyndsamma förhandlingar över sundet, där man ser problemen i ögonen och löser dem. Naturligt vore att Skåne satsar på Köpenhamn. ESS och Max IV blev till med dansk uppbackning, nu kan stödet gå åt andra hållet. Därmed säkras eventuella synergieffekter för läkemedelsutvecklingen i Medicon Valley.

Det brådskar om det ska vara lönt. Därför måste såväl Medicon Valley Alliance som Greater Copenhagen snabbt ställa sig bakom parollen ”EMA till Köpenhamn”. Det duger inte att bara hänvisa till olika rapporter, som MVA gör, om vi ska få chansen att stärka Medicon Valley med EMA-etableringen. Från Greater Copenhagen hörs inte ett knyst. Det är skandal! Alla krafter måste mobiliseras om vi menar allvar med att vilja bygga upp styrkan inom life science i regionen. Allt annat utmynnar bara i att vi sätter ljuset på regionens dilemma.

Kort sagt: Att få Europeiska läkemedelsagenturen EMA till Köpenhamn vore en riktig jackpot för regionens life scince-kluster. Medan stödet är […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • …men desto bättre gick det för Avidicare

    Luftreningsföretaget Avidicare från Lund har fyllt på kassan. Bolaget fortsätter nu sin internationella expansionsresa och hoppas på att nå lönsamhet inom två år.

  • Slutet är kommet för Lundabolaget

    Först var det Tendo, sedan Wnt Research. Nu avvecklas ytterligare ett noterat skånskt life science-bolag som blir uppköpt via ett omvänt förvärv där de enda tillgångarna är en börsplats och en samling aktieägare.

  • Life science-aktieägare surnar till

    Tålamodet prövas hårt för de som äger aktier i läkemedels- och medicinteknikbolag. I Lundbolaget Acousort har det gått så långt att bolaget tvingas skicka ett pressmeddelande med svar på uppretade aktieägares frågor.

  • Uppköpsbud på Dignitana

    Dignitana i Lund steg med 67 procent på börsen på tisdagen. Orsaken är ett bud som kommer att göra skalpkylningsbolaget brittiskt. Vd Fredrik Jonsson berättar varför styrelsen vill sälja.

  • Kapitalet säkrat: Nu ska Acucort växa globalt

    En lyckad nyemission har gett Acucort råg i ryggen. Nu fortsätter satsningen på en internationell expansion. — Vi går från att vara ett förhoppningsbolag till läkemedelsbolag, säger vd Jonas Jönmark.

  • Paindrainer stänger fördröjd runda

    Lundabolaget Paindrainer har kommit i mål med en nyemission som varit på gång sedan 2023. Rundan leddes av av två nya ankarinvesterare och nu ska den ökade USA-satsningen bli verklighet.

  • Ljusglimt för Alligator

    Cancerforskningsföretaget Alligator fick se sin aktie lyfta för en stund med över 100 procent på onsdagen. Företaget som legat nere för räkning presenterade positiva nyheter.

  • Bonesupport lyfter

    2023 var Bonesupports första år med plusresultat men under 2024 tog det fart på allvar. Det står klart i bolagets kvartalsrapport. Aktien rusade på tisdagsförmiddagen när kvartalsrapporten kom, vilket också blir en jackpot för ledningen, med vd Emil Billbäck. 

  • Hon kopplar ännu hårdare grepp

    Hamlet Biopharma tar kliv mot en kommersialisering och rör om i ledningen. Grundaren Catharina Svanborg går in som vd, samtidigt som styrelsen ska ledas av en expert på kliniska prövningar.

  • Alligator fick in pengar

    54 procent. Så mycket fick cancerforskningsbolaget Alligator in av målet för sin nyemission. Men vd Søren Bregenholt är lugn och aktieägarna jublade på måndagen.