måndag 19 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Läkemedelsagentur visar regionens dilemma

Kort sagt: Att få Europeiska läkemedelsagenturen EMA till Köpenhamn vore en riktig jackpot för regionens life scince-kluster. Medan stödet är utbrett i Danmark förbli Skåne en joker i leken – för här är lojaliteten splittrad gentemot Stockholm som också kandiderar som värdstad.

Av Keld Broksø, Köpenhamnsredaktör

Klik her for at se dansk version af analysen

Ida Sofie Jensen, koncernchef för danska branschorganisationen Lægemiddelindustriforening, är en av alla dem som hoppas att EU:s läkemedelsagentur EMA ska få en dansk adress framöver. EMA är den EU-myndighet som värderar, godkänner och övervakar läkemedel. En etabelring i Köpenhamn förväntas skapa arbetstillfällen, öka danska medicinexporten och dra tills sig övrig verksamhet genom EMA:s budget på 2,2 miljarder danska kronor om året.

Danmarks regering har precis presenterat en plan: en jättelik övertalningskampanj, samt inköp av byggnader och inventarier om den lyckas. Allt är möjligt efter britternas utträde ur EU, vilket gör att EMA måste flytta från sin nuvarande placering i London.

Tillsammans med Lars Rebien Sørensen, tidigare toppchef på Novo Nordisk, och Köpenhamns överborgmästare Frank Jensen har regeringen hissat alla segel för att försöka få hit EMA. Danmarks utrikesminister Anders Samuelsen och hälsominister Ellen Trane Nørby har precis presenterat en plan för hur man vill hysa agenturen. Även arbetsgivarföreningen Dansk Ehrverv knäcker rygg för att få de 900 högkvalificerade arbetstillfällena det gäller.

En lokalisering av EMA till Köpenhamns skulle vara en styrka för hela regionen, men notera två saker:

  1. Det är hård konkurrens om EMA. Även Sverige (närmare bestämt Stockholm), samt Holland, Italien, Spanien, Frankrike och Polen vill vara värd för läkemedelsagenturen.
  2. Och eftersom Sverige också är kandidater är det reella samarbetet över sundet lika med noll.

En av dem som nu distanserar sig från Sverige i EMA-saken är Bent Hansen, mäktig ordförande för Danske Regioner, som driver sjukhusen. Bent Hansen hänvisar till Danmarks läkemedelsexport på 86 miljarder danska kronor om året och tätpositionen bland länderna som har mest klinisk forskning per invånare.

Region Skåne och Helsingborg har ställt sig positiva, men tvetydiga, då de helst vill se ett svensk-danskt bud. Malmös Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) förefaller mer tveksam. Skåne står nämligen inför ett dilemma: vem är man mest lojal mot? Köpenhamn eller Stockholm?

Det dilemmat kan inte lösas med försiktig diplomati utan med skyndsamma förhandlingar över sundet, där man ser problemen i ögonen och löser dem. Naturligt vore att Skåne satsar på Köpenhamn. ESS och Max IV blev till med dansk uppbackning, nu kan stödet gå åt andra hållet. Därmed säkras eventuella synergieffekter för läkemedelsutvecklingen i Medicon Valley.

Det brådskar om det ska vara lönt. Därför måste såväl Medicon Valley Alliance som Greater Copenhagen snabbt ställa sig bakom parollen ”EMA till Köpenhamn”. Det duger inte att bara hänvisa till olika rapporter, som MVA gör, om vi ska få chansen att stärka Medicon Valley med EMA-etableringen. Från Greater Copenhagen hörs inte ett knyst. Det är skandal! Alla krafter måste mobiliseras om vi menar allvar med att vilja bygga upp styrkan inom life science i regionen. Allt annat utmynnar bara i att vi sätter ljuset på regionens dilemma.

Kort sagt: Att få Europeiska läkemedelsagenturen EMA till Köpenhamn vore en riktig jackpot för regionens life scince-kluster. Medan stödet är […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Iskallt USA gör Europa hetare

    Donald Trumps krumbukter leder till både framgång och bakslag för svenska företag.
    Medan Klang Ai maxar tillväxten i Europa, är det i vissa fall tvärstopp för företag som redan hunnit över Atlanten.

  • Ledningen lämnar Prostalund

    I förra veckan meddelade Prostalund att en planerad avyttring inte blev av, och därmed var likviditetskrisen ett faktum. På måndagen kom beskedet att både vd och ordförande lämnar med omedelbar verkan.

  • Emissionsfiasko – Nanoecho tvingas tvärnita

    Nästan ingen gick med i Lundabolaget Nanoechos emissionsrunda. Nu pausar bolaget sina kliniska studier och aktien dyker till nya bottennivåer. – Vi ångrar inte att vi gick till börsen i fjol, säger vd Linda Persson.


  • Ledningen lämnar Prostalund

    I förra veckan meddelade Prostalund att en planerad avyttring inte blev av, och därmed var likviditetskrisen ett faktum. På måndagen kom beskedet att både vd och ordförande lämnar med omedelbar verkan.

  • Stark rapport – men aktien faller

    Skånska läkemedelsjätten Camurus ser ut att göra allt rätt och levererar en rapport över förväntningarna. Under årets första kvartal tredubblar Lundabolaget rörelseresultatet och såväl intäkter som vinst ökar. Trots det faller aktien på börsen. – Det beror nog på Brixadi-utvecklingen, säger vd Fredrik Tiberg.

  • En finanschef ut och en in

    I sommar lämnar Magnus Blixt rollen som finanschef på Skånes bioteknikstjärna Cellavision. Arbetet med att hitta hans efterträdare är redan igång. Och på Skånes största läkemedelsbolag, Camurus i Lund, kliver en ny finanschef in.

  • Ny kris i Prostalund

    Snart två år efter en uppslitande maktkamp om Prostalund talar nu bolaget om att det kan bli tal om konkurs. Aktien störtdyker efter ett pressmeddelande på måndagkvällen. Detta har hänt.

  • ANNONS Innehåll från EKN

    Svenska väskorna rymmer ett helt reningsverk

    Ett nyutvecklat, svenskt vattenreningssystem som ryms i två väskor kan rena upp till 20 000 liter kontaminerat vatten per dag – och drar inte mer energi än en hårtork. Perfekt vid kriser. Under 2025 planerar skånska Hydro Vessel att bli dubbelt så många.

  • Bonesupport tyngs av stark krona

    Bonesupport rivstartar 2025 med en rejäl tillväxt i framför allt USA. Men negativa valutaeffekter och ökade kostnader håller nere resultatet i det hyllade bencementbolaget från Lund.

  • Läkemedelsbranschen hukar under tullhotet

    Trumps hot om importtullar på läkemedel väcker stor oro inom läkemedelsbranschen. — Osäkerheten är förödande för en bransch som behöver vara långsiktig, säger Jenni Nordborg på branschorganisationen Lif.

  • Camurus vd: Ingen vill ha osäkerhet

    Skånes största läkemedelsbolag, Camurus i Lund, har fått se sin aktie falla, trots att Trumps tullhot inte påverkar företaget. – Det skapar osäkerhet på kapitalmarknaden, ingen har intresse av det här, säger vd Fredrik Tiberg.

  • …men desto bättre gick det för Avidicare

    Luftreningsföretaget Avidicare från Lund har fyllt på kassan. Bolaget fortsätter nu sin internationella expansionsresa och hoppas på att nå lönsamhet inom två år.

  • Slutet är kommet för Lundabolaget

    Först var det Tendo, sedan Wnt Research. Nu avvecklas ytterligare ett noterat skånskt life science-bolag som blir uppköpt via ett omvänt förvärv där de enda tillgångarna är en börsplats och en samling aktieägare.