onsdag 2 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Ägarna garanterar nyemission för Greenleaf Medical

Inom kort avslutas Greenleaf Medicals rekonstruktion. Lundabolaget kommer då få en kapitalinjektion på 30-40 miljoner kronor, uppger storägaren Stefan Wilhelmson för Rapidus.

Det var i höstas som Stefan Wilhelmson, tidigare delägare i livsmedelsbolaget Kung Markatta, kom in i Greenleaf Medical när gamla och nya ägare sköt till sex miljoner kronor för att säkra bolagets drift under rekonstruktionen.

Bolaget har nu gjort ett omtag och knutit avtal med stora aktörer inom kosttillskott, bland andra Vitamin Shoppe i USA samt Holista i Australien, Nya Zeeland och Indonesien. Dessutom har bolaget fått ny styrelse och en ny vd är på ingång, som ska vara placerad i Lund.

Greenleafs produkt Appethyl bygger på forskning av professor Charlotte Erlandson Albertson och Per-Åke Albertsson vid Lunds universitet. Forskarduons bolag Thylabisco licensierar ut rättigheterna till Greenleaf Medical. Substanserna framställs ur spenat och ska ge minskat sockerberoende och bättre ämnesomsättning. Charlotte Erlandson Albertson är fortsatt verksam i forskningen som är förlagd till Medicon Village. Appethyl finns som kapslar och pulver att blanda i dryck och mat. Tillverkningen sker i USA.

– Den nye vd:n kommer till ett företag med goda förutsättningar. Den planerade nyemissionen blir garanterad av befintliga ägare och kommer göra bolaget skuldfritt och ge stark likviditet. Vi har flera riktigt stora kunder, och förhandlar bland annat med stora bolag i Tyskland och Sverige, säger Stefan Wilhelmson till Rapidus.

Han har nu tagit plats i styrelsen tillsammans med Hans Dyster-Aas, som tidigare var verksam i Carnegie och äger Gleerups, samt Christer Köhler, före detta forskningschef vid Astra Zeneca. Ledamot sedan tidigare är Martin Schalling professor på Karolinska Institutet.

Greenleaf Medical sysselsätter en handfull anställda. Ägare är bland andra Ulf Söderberg, tidigare vd och delägare i hälsokostleverantören Bringwell, Curt Bergfors som äger Max hamburgerkedja, Stefan Wilhelmson, Hans Dyster-Aas samt ett par investerare från Polen och England.

De senaste tillgängliga siffrorna för Greenleaf Medical är från 2015 då bolaget gick back med -38 miljoner kronor och hade en nettoomsättning på 9 miljoner.

Elisabet Ottosson

Inom kort avslutas Greenleaf Medicals rekonstruktion. Lundabolaget kommer då få en kapitalinjektion på 30-40 miljoner kronor, uppger storägaren Stefan Wilhelmson […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Slutet är kommet för Lundabolaget

    Först var det Tendo, sedan Wnt Research. Nu avvecklas ytterligare ett noterat skånskt life science-bolag som blir uppköpt via ett omvänt förvärv där de enda tillgångarna är en börsplats och en samling aktieägare.

  • Inarea lyfter blicken mot taket

    Golvläggningskoncernen Inarea fortsätter serieförvärva, denna gång en undertaksmontör. Det innebär ett avsteg från ursprungstanken att konsolidera golvbranschen. Vd Rikard Fransson drar fördel av att ha ett starkt kassaflöde i en svag marknad.

  • Rejält tillskott i kassan för el-sparare

    Lundabaserade Emulate Energy stänger sin Serie A-runda och får två nya internationella delägare. Så här stort blev tillskottet och så ska pengarna användas.


  • Dug lånar för att få upp farten

    Pengarna från emissionen i höstas räckte inte och nu tvingas potatisdrycksföretaget Dug fylla på med lån. Men 2025 ska bli året då försäljningen äntligen kommer i gång på allvar.

  • Fomo-effekt gav Re:meat övertecknad runda

    Investerarintresset var stort när köttodlingsbolaget Re:meat sökte nya pengar. Nu ska Sveriges första ”köttbryggeri” byggas i Lund.

  • Genombrott för spisbolaget

    Emerging Cooking Solutions, som arbetar för klimat- och hälsovänligare matlagning i Afrika får efter 14 år in sin första stora finansering. — Det har varit en sinnessjuk uthållighet, säger grundaren Per Löfberg.

  • Blockkedjor ska berätta om vinets resa

    Europeiska vindrickare är medvetna konsumenter som vill veta var vinet kommer ifrån och hur det tillverkats. Bolaget Journy skapar digitala produktpass åt vinproducenter och ser en jättemarknad.

  • LU Holding byter namn

    Lunds universitets riskkapitalbolag LU Holding byter namn. Det nya namnet ska bättre spegla vad bolaget sysslar med. – Det låter mer framåtriktat, säger vd Christine Widstrand.

  • Opticept växlar upp

    Lundabolaget Opticepts största delägare, som även är största kund ,bidrar med finansiering till produktion av utrustning. Men Opticept ser genombrottet komma även för andra produktsegment och startar en kapitalrunda för att resa 80 miljoner kronor.

  • Hon blir Krinovas nya vd

    Finanskvinnan Ulrika Hasselgren tillträder som ny vd för Krinova Incubator & Science Park i början av januari. Hon kommer närmast från rollen som hållbarhetschef i Coeli-gruppen.

  • Internationellt i Skåne om framtidens mat

    Kristianstad-inkubatorn Krinova Incubator & Science Park slår på stort för framtidens mat med “Spot on Food”, en internationell konferens om framtidens livsmedel.

  • Nothing Fishy i Lejonkulan

    Rapidus podd Lejonkulan tar nya kliv och lanserar nu formatet vodd, det vill säga filmade intervjuer. I studion har vi denna gång Ola Secher som tillsammans med sin kollega Jared Christensen är grundare av matföretaget Nothing Fishy.

  • Dug räddar kassan

    I ett år har Helene Nielsen varit vd för potatisdrycksföretaget Dug, tidigare Veg of Lund. Nu har hon städat, renodlat och sparat. Men en sinande kassa måste nu fyllas. Det ser hon ut att klara, men det blir dyrt.